Di antara inflasi, kenaikan kadar, dan perang: apa yang akan berlaku kepada EUR/USD?

Di antara inflasi, kenaikan kadar, dan perang: apa yang akan berlaku kepada EUR/USD?

2022-06-24 • Dikemaskini

EUR/USD jatuh ke paras 1.0756, paras terendah sejak bulan Mei 2020, disebabkan nada akomodatif Bank Pusat Eropah terhadap dasar monetari telah menambahkan tekanan kepada euro. Kemanakah sasaran seterusnya?

Apakah pendirian ECB berkenaan kenaikan kadar?

ECB mengekalkan kadar faedah dan tidak berubah seperti yang dijangkakan dan mereka telah mengesahkan bahawa program pembelian bon akan ditamatkan pada suku ketiga. Presidennya Christine Lagarde mengatakan bahawa "terlalu awal" untuk membincangkan dasar pengetatan polisi dan beliau juga menambah bahawa kenaikan kadar akan berlaku pada "satu ketika" selepas program pembelian aset (APP) tamat. Kenyataan tersebut menjamin dasar dovish yang berterusan atas beberapa sebab:

  1. Perang yang berterusan antara Rusia dan Ukraine mengakibatkan ekonomi di Eropah dan di luar negara terjejas.
  2. Kenaikan harga tenaga dan komoditi telah memberikan kesan kepada tahap permintaan dan telah mengakibatkan kelembapan dalam pengeluaran dan juga kenaikan inflasi.
  3. Gangguan dalam rantaian perdagangan dan bekalan menyebabkan kekurangan bahan dan input baharu.

ECB menekan euro, dan Fed menyokong dolar

ECB berpegang kepada dasar pelonggaran, itulah sebabnya EUR berada di bawah tekanan menurun, dan mungkin terdapat lebih banyak penurunan dalam jangka masa terdekat. USD, sebaliknya, menerima kekuatan daripada komen hawkish Fed.

Tidak seperti Fed, yang dijangka menaikkan kadar sebanyak 50 mata dalam mesyuarat bulan Mei dan sebanyak 25 mata pada setiap baki lima mesyuarat sepanjang tahun 2022, ECB tidak tergesa-gesa untuk menaikkan kadar. Fed membeli bon terakhirnya pada bulan Mac dan menaikkan kadar pada bulan yang sama. Tetapi bagi ECB, ia akan mengambil sedikit masa. Kenaikan kadar kali pertama untuk Zon Euro mungkin berlaku pada bulan September.

Mengapakah euro akan terus mengalami kejatuhan?

  1. Pendirian akomodatif ECB, walaupun mereka menaikkan kadar, tidak akan dapat menandingi Fed.
  2. Situasi membimbangkan di Eropah disebabkan oleh inflasi yang meningkat kepada paras tertinggi sepanjang masa sebanyak 7.5% dan kadar pertumbuhan yang perlahan di tengah-tengah krisis Ukraine.
  3. Harga minyak sedang bersedia untuk kenaikan harga seterusnya, dan bil tenaga akan terus meningkat bagi isi rumah di Eropah.
  4. Kebimbangan yang semakin meningkat tentang kemelesetan di kawasan euro.
  5. Kekuatan dolar AS, dan sokongan yang diterimanya: kitaran pengetatan paling ketara Fed dalam beberapa tahun, pemulihan kukuh dalam hasil Perbendaharaan AS, dan ketidaktentuan berterusan dalam pasaran global di tengah-tengah perang Rusia-Ukraine. Indeks Dolar (DXY) dijangka meneruskan kenaikannya selepas mengukuh di atas 100.00, paras tertingginya dalam tempoh hampir dua tahun.

Seterusnya apa pula untuk EUR/USD?

Selepas menurun di bawah paras 1.0800 buat kali pertama sejak bulan April 2020, carta menunjukkan bahawa keadaan bearish kekal utuh. Jika EUR/USD meneruskan kejatuhan di bawah paras 1.0800 (paras psikologi, terendah dalam tempoh dua tahun), tekanan penjualan teknikal akan bertambah dan menarik pasangan matawang tersebut menuju paras 1.0770, 1.0760, dan 1.0730. Sasaran penurunan besar seterusnya terletak di 1.0635, harga terendah sejak bulan Mac 2020.

Pandangan jangka pendek juga bearish, kerana pasangan matawang tersebut kekal berada di bawah purata bergerak.

eurusd-d1-fbs-inc.png

 LOG MASUK

Serupa

  Isu Kadar Faedah! ECB Panetta Nyatakan Amaran Kepada ECB
Isu Kadar Faedah! ECB Panetta Nyatakan Amaran Kepada ECB

Fabio Panetta, Gabenor Bank of Italy yang baru, memberi amaran kepada hari Khamis bahawa Bank Pusat Eropah (ECB) seharusnya tidak melakukan “kerosakan yang tidak perlu” kepada ekonomi dan stabiliti kewangan melalui kadar faedah yang tinggi secara…

GBPUSD Merangkak Perlahan Di ‘Pucuk’ $1.2700
GBPUSD Merangkak Perlahan Di ‘Pucuk’ $1.2700

Menyelamatkan USD daripada terus merosot lebih parah, data Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Amerika Syarikat (AS) untuk suku ketiga catat angka yang meningkat bagi bacaan kedua kepada 5…

Berita terkini

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera