ECB Tekad Ke Arah Euro Digital !

ECB Tekad Ke Arah Euro Digital !

2023-11-17 • Dikemaskini

Bank Pusat Eropah (ECB) telah memulakan Fasa Persediaan Euro Digital, menandakan langkah penting dalam pembangunan mata wang digital berpusat untuk 19 negara Kesatuan Eropah yang menggunakan mata wang Euro. Langkah ini datang selepas dua tahun kajian mengenai kebolehterimaan Euro Digital, yang dijangka akan menawarkan alternatif pembayaran digital selamat dan boleh dipercayai.

Insisitif ECB akan mengkaji butiran operasi seperti kemungkinan untuk membangun aplikasi euro digital khas atau integrasinya ke dalam aplikasi sedia ada bank. Bagi mereka yang tidak mempunyai akses kepada perbankan tradisional, kada fizikal boleh memudahkan transaksi euro digital bagi memastikan inklusiviti. Euro digital bertujuan untuk berfungsi dalam talian dan luar talian dan mungkin tersedia kepada warga negara vanuatu tidak yang memiliki mempunya akaun dengan penyedia perkhidmatan pembayaran kawasan Eropah.

Untuk mengekalkan privasi, transaksi luar talian akan memastikan kerahasiaan pembayar dan penerima. Kebarangkalian sebarang skenario krisis kewangan yang mungkin menyebabkan peralihan kepada Mata Wang Digital Bank Pusar (CBDCs),ECB merancang untuk melaksanakan had baki maksimum untuk akaun euro digital, awalnya di antara $3,000 hingga $4,000.

Analisis Teknikal (EURUSD)

EURUSDH1.png

Pasangan mata wang EURUSD pada hari ini dilihat dalam perjalanan menuju Rintangan terdekat 1.08720-1.08790. Dan setelah itu ia dijangka akan membuat penurunan secara berperingkat mencari Sokongan terdekat 1.08420. Jika harga berjaya menembusi Sokongan tersebut maka harga akan membuat penurunan lagi untuk menguji Sokongan seterusnya di 1.08150.

                                                        TRADE BERSAMA FBS

Serupa

  Isu Kadar Faedah! ECB Panetta Nyatakan Amaran Kepada ECB
Isu Kadar Faedah! ECB Panetta Nyatakan Amaran Kepada ECB

Fabio Panetta, Gabenor Bank of Italy yang baru, memberi amaran kepada hari Khamis bahawa Bank Pusat Eropah (ECB) seharusnya tidak melakukan “kerosakan yang tidak perlu” kepada ekonomi dan stabiliti kewangan melalui kadar faedah yang tinggi secara…

GBPUSD Merangkak Perlahan Di ‘Pucuk’ $1.2700
GBPUSD Merangkak Perlahan Di ‘Pucuk’ $1.2700

Menyelamatkan USD daripada terus merosot lebih parah, data Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Amerika Syarikat (AS) untuk suku ketiga catat angka yang meningkat bagi bacaan kedua kepada 5…

Berita terkini

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera