Seberapa Terukkah Pelembapan Ekonomi Di China? Adakah ia Kemelesetan?

Seberapa Terukkah Pelembapan Ekonomi Di China? Adakah ia Kemelesetan?

2022-08-22 • Dikemaskini

Siapa yang akan menyelamatkan ekonomi global jika enjin utama pertumbuhan ekonomi global, China, semakin memperlahan? Memandangkan pertumbuhan ekonomi-ekonomi utama global semakin memperlahan akibat inflasi yang tinggi, ramai yang berharap China akan bangkit untuk menyelamatkan dunia.

Malangnya, China juga berhadapan dengan masalahnya sendiri. Semua orang terkejut apabila mengetahui bahawa ekonomi China hanya berkembang sebanyak 0.4% YoY pada Q2 2022, meleset dari ramalan 1% dan memperlahan dengan ketara berbanding pertumbuhan 4.8% pada Q1, mencatatkan kadar pengembangan yang paling perlahan sejak penguncupan pada tahun 2020, apabila wabak koronavirus awal muncul di Wuhan.

Ya, ekonomi China masih berkembang tetapi pada kadar yang lebih perlahan, membuatkan semua orang bimbang tentang pemacu utama pertumbuhan ekonomi global. Goldman Sachs menurunkan unjurannya pertumbuhan KDNK China tahun ini kepada 3% daripada 3.3%. Itu penurunan yang ketiga oleh bank Wall Street tersebut sejak bulan Mei.

Apa sahaja yang tidak kena dengan angka-angka China ini?

Perinciannya:

1. Pengeluaran perindustrian meningkat sebanyak 3.8% pada bulan Julai, selepas kenaikan 3.9% pada bulan Jun dan tersasar jauh dari unjuran 4.6%.

2. Jualan runcit meningkat sebanyak 2.7% tahun ke tahun pada bulan Julai, di bawah anggaran pasaran 5% dan selepas pertumbuhan 3.1% pada bulan sebelumnya, menunjukkan perbelanjaan pengguna yang memperlahan.

3. Pengangguran belia mencecah rekod baharu pada bulan Julai, dengan pengangguran di kalangan mereka yang berumur 16 hingga 24 tahun meningkat kepada 19.9%.

4. Jualan hartanah menguncup 29%, lebih dalam berbanding penyusutan 18% pada bulan Jun.

5. Permulaan pembinaan merosot 45%, tidak berubah dari bulan Jun.

Adakah ekonomi China semakin memperlahan?

Ekonomi kedua terbesar di dunia ini sedang bergelut dengan lockdown berulang kali di bawah dasar sifar COVID yang ketat China, krisis hartanah yang semakin teruk, gelombang haba terburuk dalam 60 tahun dengan beberapa wilayah menutup kilang untuk menjimatkan kuasa, dan permintaan serta output yang berkurangan.

Ekonomi China sedang berada di landasan menuju pertumbuhan yang paling perlahan dalam beberapa dekad. Kilang-kilangnya menjual dengan kadar yang lebih sedikit kepada dunia, dan penggunanya berbelanja lebih sedikit di rumah.

1. Komoditi menunjukkan China semakin memperlahan

Pengeluaran China memberi kesan kepada ekonomi global secara langsung melalui harga komoditi, terutamanya logam industri. Kontrak bijih besi utama China telah susut secara mendadak sejak ia mencapai kemuncaknya pada tahun lepas, manakala tembaga jatuh mendadak tahun ini, petanda yang jelas bahawa permintaan lebih lemah.

-1x-1.png

2. Harga rumah merosot 

Selama beberapa dekad, membeli hartanah dianggap sebagai pelaburan yang selamat di China, tetapi kini ia dikaitkan dengan pelbagai masalah. Harga rumah baharu di China jatuh untuk bulan yang ke-11 berturut-turut bagi tempoh yang berakhir pada 31 Julai 2022. 

FagE_lzXgAAyjCP.jpg

Kadar pembinaan rumah tidak perlahan sebegini sejak 2009. Hasilnya ialah bekalan tambahan logam seperti bijih besi, arang batu metalurgi, dan tembaga yang merupakan bahan yang penting untuk pembinaan.

3. Penapis minyak China memproses lebih sedikit minyak mentah

Penapis minyak China telah memproses minyak mentah 10% lebih sedikit sejak April disebabkan kemerosotan permintaan petrol dengan perbelanjaan pengguna dan pengeluaran industri yang lebih lemah. Permintaan minyak yang lebih lemah di China telah menjadi langkah balas kepada cengkaman ketat bekalan tenaga global yang disebabkan oleh perang di Ukraine.

oilchina.png

Bagaimanakah tindak balas People's Bank of China dan pasaran?

Selepas data ekonomi yang mengecewakan, PBOC mengumumkan pemotongan kadar faedah yang mengejutkan dan tidak diduga untuk meningkatkan ekonominya yang sedang bergelut. Tetapi satu persepuluh daripada mata peratusan minggu lalu tidak mungkin dapat membantu keaktifan ekonomi.

Saham-saham China di Hong Kong meningkat selama 40 minit antara pengumuman PBOC dan pengeluaran lebih banyak data, kemudian melepaskan semua keuntungan mereka dan turun lebih jauh.

HK50 kekal di bawah tekanan dan mungkin akan menemui paras terendah Mei sekitar 19080 semula. Pasangan USDCNY telah naik lebih daripada 8% sejak Februari.

HK50Daily.png

Serupa

Berita terkini

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera