Isu Kadar Faedah! ECB Panetta Nyatakan Amaran Kepada ECB

Isu Kadar Faedah! ECB Panetta Nyatakan Amaran Kepada ECB

2023-12-01 • Dikemaskini

Fabio Panetta, Gabenor Bank of Italy yang baru, memberi amaran kepada hari Khamis bahawa Bank Pusat Eropah (ECB) seharusnya tidak melakukan “kerosakan yang tidak perlu” kepada ekonomi dan stabiliti kewangan melalui kadar faedah yang tinggi secara berterusan.

Panetta, seorang ahli majlis pengarah ECB, menambah bahawa siri pengetatan monetari yang melibatkan sepuluh kali kenaikan kadar berturut-turut sehingga September belum menunjukkan impak yang diharapkan dan dalam masa yang sama ia memberi kesan kepada permintaan pada masa hadapan.

Dalam ucapan awam pertamanya sejak menjadi ketua bank pusat Itali, Panetta memperingatkan bahwa ekonomi Kesatuan Eropah akan tetap lemah dalam tiga bulan terakhir tahun ini dan risiko untuk ekonomi menurun ke bawah.

ECB telah meningkatkan kadar faedah deposit utamanya kepada rekod tinggi sebanyak 4% tahun ini untuk mengekal pertumbuhan harga, namun dalam masa yang sama telah memberi isyarat dasar stabil untuk beberapa suku akan datang. Pasaran telah mula menaruh harapan terhadap pengurangan kadar faedah pertama, dengan langkag tersebut dijangka akan diambil seawal April atau Jun.

Analisis Teknikal (EURUSD)

EURUSDH4.png

Pasangan mata wang EURUSD pada hari ini dilihat dalam perjalanan menuju Rintangan terdekat 1.09560-1.09720. Dan setelah itu ia dijangka akan membuat penurunan secara berperingkat mencari Sokongan terdekat 1.09190. Jika harga berjaya menembusi Sokongan tersebut maka harga akan membuat penurunan lagi untuk menguji Sokongan seterusnya di 1.08770.

                                                          TRADE BERSAMA FBS

Serupa

Berita terkini

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera