Era Pasca-Boris di UK Besar Maknanya Untuk GBP

Era Pasca-Boris di UK Besar Maknanya Untuk GBP

2022-12-15 • Dikemaskini

“Saya mahu anda tahu betapa sedihnya saya hendak melepaskan pekerjaan yang terbaik di dunia ini,” – ujar Boris Johnson di hadapan paparazi dan rakan-rakan sekerjanya sebelum meninggalkan kerusi Perdana Menteri UK. Beliau menyandang jawatan itu selama tiga tahun selepas Theresa May berundur pada tahun 2019 lantaran dari perbalahan polemik Brexit. Perubahan pada skala sedemikian jarang dilihat di Eropah, jadi adalah lebih bijak untuk kita cerakinkan keadaan tersebut.

Mengapa Boris Johnson melepaskan jawatan tersebut?

Semuanya bermula dengan undi tidak percaya pada awal bulan Jun. Parti Konservatif UK (Tory) mengkritik Johnson kerana "dilihat tidak cukup cekap untuk memimpin," memulakan pergolakan paling yang paling signifikan dalam sejarah kontemporari Britain. Selain itu, Johnson juga telah menganjurkan satu pesta semasa pandemik Covid-19, yang sama sekali tidak boleh diterima untuk seorang Perdana Menteri.

Jika Tory berjaya pada waktu itu, Boris sudah terpaksa mengangkat kaki terlebih awal lagi. Begini cara proses tersebut berfungsi:

{B1A8CF6A-A1B8-430E-BAF6-640C0B5C1D72}.png.jpg

Sumber: BBC

Bagaimanapun, Encik Johnson menerima sokongan 211 daripada 359 ahli Dewan Rakyat (dewan bawah parlimen UK). Keputusan ini bermakna 59% anggota dewan (Ahli Parlimen) telah menyokong Encik Johnson.

Namun, kisah tersebut tidak habis di situ. Satu lagi masalah baru bagi Boris bermula apabila dia mengupah Chris Pincher sebagai timbalan penyelaras untuk faksi parlimen. Terdahulu, Pinches dituduh melakukan gangguan seksual, dan Johnson tahu mengenainya.

Selepas pencalonan Chris, dalam tempoh 24 jam pergolakan politik pun bermula. Lebih 40 peletakan jawatan berlaku dalam kerajaan sebelum Johnson memutuskan untuk berputus asa dan meninggalkan kerusi Perdana Menteri. Orang ramai menyokong keputusan tersebut: Twitter dipenuhi dengan sorak sorai dan kegembiraan menjelang pemilihan PM akan datang pada musim luruh.

Encik Boris dan Tory secara ringkas

Boris Johnson telah menyandang jawatan Perdana Menteri UK dan ketua parti konservatif selama tiga tahun. The Tories pula adalah parti terkemuka di UK, dengan Liberal Democrats sebagai saingannya yang paling utama. Biasanya, pilihanraya di UK perlu dilakukan setiap lima tahun, atau kurang daripada itu. Melainkan jika pilihanraya diadakan lebih awal, pilihan raya seterusnya tidak perlu diadakan sehingga Januari 2025.

Boris Johnson boleh mengadakan pilihanraya awal jika dia mahu (undang-undang membenarkan ini), tetapi kini Encik Johnson telah meletakkan jawatan. Selepas parti konservatif memilih seorang pemimpin baharu, beliau boleh mengadakan pilihanraya awal jika beliau mahu.

Pound berasa lega dan gembira dengan berita ini

Pound Sterling sedang berarak naik pada masa artikel ini ditulis, biarpun sukar untuk memastikan berapa banyak pergerakan itu terkait dengan berita politik domestik atau pasaran global yang secara umumnya dilihat membantu.

Pasangan ini membentuk capahan berganda (double divergence) di RSI. Selain itu, kita sedang berada hampir dengan garisan trend sokongan. Kami melihat prospek pound British sebagai bullish. Matawang itu mampu naik ke aras rintangan 1.2324. Ia juga boleh melonjak lebih tinggi jika calon penyandang PM yang seterusnya disambut dengan kegembiraan oleh para peserta pasaran.

Carta harian GBPUSD

Rintangan: 1.2324, 1.2700, 1.3000

Sokongan: 1.1900, 1.1740

GBPUSDDaily.png

Anda mahu menerima berita terkini GBP Secara Langsung? Langgan Saluran Telegram @FBSAnalytics di mana saya menyiarkan lebih banyak idea perdagangan harian!

Serupa

Berita terkini

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera