Dolar AS Masih Raja, Tetapi!

Dolar AS Masih Raja, Tetapi!

2022-09-02 • Dikemaskini

Walaupun ia susut sedikit daripada paras-paras tertingginya sejak 2002, sekitar julat 109, itu hanyalah satu pembetulan, dan sang raja hijau, dolar AS, akan meneruskan ralinya semula…

Di kedua-dua belah persamaan kekuatan dolar, ada beberapa motif mengapa ia meneruskan kenaikannya. Di satu sisi, ia kerana kelemahan berterusan rakan-rakan majornya, daripada matawang Eropah yang goyah kepada Yen Jepun yang lemah, di mana mereka masing-masing sedang berhadapan dengan masalah mereka sendiri. Di satu sisi lain, ketegaran Rizab Persekutuan untuk terus menaikkan kadar dan ketakutan terhadap kemelesetan mendorong permintaan terhadap dolar. Dolar adalah pemenang dalam kedua-dua kes.

Mengapakah dolar AS begitu kuat?

Dolar meningkat berbanding semua matawang utama dunia, menuju rali terbesarnya dalam hampir 40 tahun dan ketiga terbesar sejak Presiden Richard Nixon melepaskan tambatan dolar kepada emas lebih setengah abad lalu. Ada banyak sebab yang menyumbang kepada kekuatan dolar sejak awal tahun:

1. Dolar mendapat manfaat dalam semua situasi, sama ada semasa prestasi ekonomi AS cemerlang atau di saat ia mengalami kemelesetan. Jika risiko meningkat, orang ramai mencari aset selamat yang paling kukuh, dolar. Dan jika prospek ekonomi AS berkembang, kita melihat dolar mendapat manfaat daripada situasi positif ini.

2. Komitmen Fed untuk menaikkan kadar faedah sehingga inflasi kembali kepada sasaran 2%, walaupun ia akan mengorbankan sedikit kekuatan pasaran buruh dan melembapkan ekonomi AS.

3. Ketakutan terhadap kemelesetan membawa kepada permintaan yang lebih tinggi untuk dolar.

4. Jurang yang semakin melebar antara Rizab Persekutuan yang hawkish dan bank-bank pusat lain akan membawa kepada dolar yang lebih kukuh.

-1x-1 (2).png

Mengapa matawang utama lemah?

Kenaikan dolar termanifestasi dalam kemerosotan dramatik yang disaksikan oleh matawang utama yang lain:

1. Euro:

Kekuatan dolar AS telah mendorong euro ke paras pariti, paras yang terendah bagi euro sejak 2002. Euro tidak mungkin pulih daripada paras terendah berbanding dolar sehingga Eropah bangkit dan keluar daripada krisis gas asli yang melanda rantau ini.

2. Yen Jepun:

Harapan untuk pemulihan JPY telah pudar, walaupun inflasi Jepun meningkat baru-baru ini. Indeks dolar bergerak stabil ke arah 137 lantaran dari minat baharu untuk membeli dolar. Desakan Bank Jepun untuk mengekalkan dasar pelonggaran ultra akan melemahkan lagi yen berbanding dolar.

3. Emas: 

Dolar adalah halangan utama kepada emas pada musim panas ini. Jika indeks dolar tidak berada pada paras tertinggi 20 tahun, emas diperkirakan $150 lebih tinggi daripada harga semasa, menurut Wells Fargo.

4. Matawang China sekalipun telah mencapai paras terendah berbanding dolar dalam tempoh dua tahun.

-1x-1 (6).png

Unjuran:

  • Menurut data Bloomberg dan ramalan JPMorgan, euro akan menjadi yang paling banyak jatuh berbanding dolar menjelang akhir tahun, kerana matawang tunggal itu akan turun kepada $0.95 menjelang Disember.
  • RBC Capital Markets percaya bahawa pound British akan jatuh lebih daripada 5% dalam tempoh yang sama ke paras $1.11.
  • Commonwealth Bank of Australia menjangkakan dolar Australia akan jatuh kepada 65 sen AS.

Kekuatan dolar menjejaskan perdagangan global dan malah boleh menjejaskan dirinya sendiri juga!

Pendorong utama aliran modal global ialah perdagangan. Hampir semua komoditi utama didagangkan dalam dolar AS. Dolar yang lebih tinggi akhirnya akan mengakibatkan perdagangan global yang lebih rendah, dengan harga segala-galanya lebih tinggi dari perspektif matawang asing.

-1x-1 (4).png

Perdagangan global sedang goyah, yang bermakna aliran masuk modal semakin berkurangan. Rali dolar baru-baru ini boleh menyebabkan perdagangan global merudum - dan dengan itu permintaan yang lebih rendah untuk aset dalam denominasi dolar - yang boleh menyebabkan permintaan dolar yang lebih lemah.

Kenaikan pesat dolar lebih berbahaya kepada pasaran membangun, yang bank pusatnya secara kolektif menggerakkan lebih daripada $2 bilion rizab asing setiap hari.

-1x-1 (5).png

Perspektif teknikal menyokong USD

Dari segi teknikal, semua petunjuk menunjukkan bahawa dolar akan terus meningkat. Semua rangka masa yang lebih besar (harian/mingguan/bulanan) adalah yakin dan optimistik, menyokong kenaikan dolar.

Jika indeks dolar menembusi halangan Fibonacci yang penting di 109.14 dan meneruskan penembusan, ia akan menjadi satu lagi signal bullish yang kuat.

Peluang membeli

Walaupun berlaku pergerakan pembetulan dolar, semua tanda menunjukkan ia akan kembali ke atas. Jadi detik-detik kelemahan boleh dilihat sebagai peluang untuk membeli sebelum ujian semula yang dijangka berlaku di 109.00 dan lawatan semula di aras tinggi 2022 di 109.29.

 LOG MASUK

Serupa

Berita terkini

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera