ADX

Average Directional Index, atau ADX, adalah satu indikator kekuatan trend. Para pedagang trend mencari trend yang kuat dan buka posisi searah dengan trend. ADX membantu mereka menduga seberapa kuat suatu trend itu.

Indikator ini berasaskan kepada purata bergerak pengembangan julat harga untuk satu-satu tempoh masa yang ditetapkan.

Cara-cara memasang ADX di carta 

Anda boleh menambah ADX ke carta dengan mengklik “Insert” – “Indicators” – “Trend” dan kemudian memilih “Average Directional Movement Index”.

Average Directional Movement Index

Secara default, bilangan tempoh masa ditetapkan sebanyak 14. Anda boleh ubah nombor ini jika anda mahu.

Cara-cara menggunakannya

Indikator MT4 ini menampilkan 3 jalur secara automatik:

 1. Average Directional Index (ADX) itu sendiri (jalur tebal coklat). Nilainya di antara 0 hingga 100. Garisan ini menunjukkan kekuatan trend tetapi ia tidak menunjukkan arahnya.
 2. Plus Directional Movement Indicator (+DMI) (jalur hijau) adalah perbezaan antara dua harga tertinggi yang berturutan.
 3. Minus Directional Movement Indicator (-DMI) (jalur merah) adalah perbezaan antara dua harga terendah.

Jalur ADX digunakan untuk menentukan jika suatu aset itu sedang trending atau tidak. Trend yang kuat sedang berlangsung jika ADX lebih dari 25, jadi munasabah untuk gunakan strategi-strategi perdagangan trend. Sebaliknya, bila ADX berada di bawah 25, lebih baik untuk kita elakkan dari perdagangan trend dan memilih strategi perdagangan dalam julat (range trading). Penting untuk ditekankan di sini bahawa ADX boleh digunakan unutk mengesahkan penembusan keluar (breakout) dari julat. Bila ADX meningkat dari bawah 25 ke nilai lebih dari 25, ini bererti harga cukup kuat untuk terus dalam arah breakout.Ada lebih banyak gred untuk nilai ADX, Anda boleh lihat di jadual di bawah:

Nilai ADX

Kekuatan Trend
0-25 Tiada Trend atau Trend Lemah
25-50 Trend Kuat
50-75 Trend Sangat Kuat
75-100 Trend Teramat Kuat

Indikator ADX

Secara amnya, bila jalur ADX menuju ke atas, kekuatan trend meningkat, dan harga bergerak searah dengan trend. Bila jalur menuju ke bawah, kekuatan trend mengurang, dan harga mengalami pembetulan atau pengukuhan. Sila maklum bahawa ADX yang sedang menjatuh tidak bermakna trend sedang menyongsang. Ia hanya bermakna trend sedang melemah.

Tambahan lagi, jika anda lihat pada jujukan puncak ADX, anda akan mendapat maklumat tentang momentum trend tersebut. Jika terdapat sejujuk puncak ADX yang semakin meninggi, momentum trend meningkat. Ini memberitahu pedagang bahawa beliau boleh terus membiarkan dagangan aktif dan biarkan keuntungan bertambah. Jujukan puncak yang semakin merendah bermaksud momentum trend sedang mengurang. Sila waspada, walaupun momentum mengurang, trend mungkin akan terus berlangsung. Namun tetap sahaja dalam keadaan sebegini, pedagang harus lebih awas dan selektif tentang signal masuk posisi yang baru. Lebih bijak untuk mengecilkan jarak renti rugi untuk posisi yang sedia ada atau fikirkan untuk ambil sebahagian keuntungan (partial take profits).

Signal-signal klasik dari ADX

+DMI dan -DMI mentakrifkan pergerakan berarah. Secara amnya, bull akan terus mengasak bila +DMI lebih besar dari -DMI, manakala bears menguasai keadaan bila -DMI lebih besar. Persilangan antara +DMI dan -DMI menghasilkan satu sistem berdagang bila digandingkan dengan ADX.

Signal "Buy" terhasil bila +DMI menyilang ke atas -DMI (ADX mesti di atas dari 25). Renti rugi biasanya diletakkan di harga terendah hari signal.Signal "Buy" ini kekal sah selagi harga rendah ini tidak diceroboh, walaupun +DMI menyilang ke bawah -DMI semula.

Begitulah juga sebaliknya, signal "Sell" terhasil bila -DMI menyilang ke atas +DMI (ADX mesti lebih dari 25). Harga tertinggi hari signal menjadi renti rugi permulaan (initial stop loss).

Kesimpulan

Average Directional Index adalah sarana yang sangat berguna untuk pedagang trend. Anda disyorkan untuk menggunakan ADX bersama dengan analisis aksi harga dan indikator-indikator teknikal lain.

Soalan yang lazim ditanya

 • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

  Prosedurnya jelas dan mudah. Pergi ke laman Pengeluaran di laman web, atau bahagian Kewangan di Laman Peribadi FBS dan akses Pengeluaran. Anda boleh dapatkan wang yang anda raih menerusi sistem pembayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit-deposit anda. Sekiranya anda mendanai akaun anda menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda menerusi kaedah-kaedah yang sama, berkadaran dengan nisbah amaun deposit-deposit anda.

 • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

  Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Peribadi. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan dahulu proses pengesahan profil anda. Sahkan alamat emel dan nombor telefon anda, sahkan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Sebaik anda selesai dengan semua prosedur keselamatan ini, pergi ke platform perdagangan yang menjadi pilihan anda, dan mulakan berdagang. 

 • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

  Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

Berita terkini

EMAS Di Jangka Akan Membuat Kenaikkan!

Sesi Asia menyaksikan USD didagangkan sedikit susut ketika pasaran mengambil langkah berhati-hati menjelang keluaran data inflasi Amerika Syarikat…

Emas Nak Naik Semula Atau Sambung Jatuh Ni ?

USD didagangkan sedikit meningkat pada sesi Asia selepas mendapat sokongan daripada hasil bon perbendaharaan AS 10 tahun yang lebih tinggi…

Berita Penting Untuk Minggu Hadapan

Indeks Harga Pengguna, Jualan Rumah Sedia Ada, Keputusan Kadar Fed AS - semua perkara ini akan kami bincangkan dalam ulasan terbaru kami. Jangan terlepas semua siaran ini!

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Rasai Semangat Berpasukan

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Follow kami di Facebook

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera