Alligator

Alligator adalah indikator yang telah dibangunkan oleh Bill Williams. Tujuannya adalah untuk mengenal pasti trend dan arahnya, serta menapis signal yang bagaus dari yang tidak bagus justeru menghindarkan diri dari pasaran yang terkepung dalam julat yang boleh menjerumuskan kita ke kancah kerugian.

Indikator ini terdiri dari 3 purata bergerak yang dianjak ke masa hadapan:

 • Alligator's Jaw (Rahang Alligator, jalur biru) – purata bergerak yang dilicinkan (SMMA, smoothed moving average) 13 tempoh yang digerakkan 8 bar ke masa hadapan.
 • Alligator's Teeth (Gigi Alligator, jalur merah) – SMMA 8 tempoh yang digerakkan 5 bar ke masa hadapan.
 • Alligator's Lips (Bibir Alligator, jalur hijau) – SMMA 5 tempoh yang digerakkan 2 bar ke masa hadapan.

Alligator0.png

Bill Williams merujuk kepada purata bergerak tiga sekawan ini sebagai "jalur-jalur imbangan". Anda dapat lihat di sini bagaimana beliau juga memberikan nama-nama yang 'kreatif' kepada indikator dan unsur-unsurnya. Idea beliau di sini adalah untuk memberikan satu mimikan tingkah laku pasaran. Dalam konteks ini, beliau menjadikan alligator sebagai analogi, bagaimana tindak-tanduk haiwan ini berselang-seli antara masa tidur dan masa memburu.

Logik indicator Alligator

Bila Jaw (rahang), Teeth (gigi) dan Lips (bibir) saling berselirat, ia bermakna Alligator sedang tidur dan tiada uptrend atau downtrend di pasaran. Bill William mencadangkan untuk menjauhi pasaran pada waktu-waktu begini. Lebih lama Alligator tidur, ia akan lebih lapar bila ia terjaga. Bila ia celik dari tidur yang panjang, ia akan membuka mulutnya (purata bergerak akan mencapah) dan mula bersiap untuk membaham pasaran. Tibalah masa untuk berdagang! Alligator akan membuatkan harga lari jauh untuk menyelamatkan diri, dan ini menawarkan keuntungan besar untuk pedagang. Bila ia sudah kekenyangan, Alligator kembali ke lubuk tempat ia berehat untuk tidur (purata bergerak menumpu), jadi di waktu ini sesuailah untuk mengambil keuntungan.

Alligator on the candlestick chart

 • Jika Alligator tidak tidur, pasaran sama ada sedang dalam uptrend atau downtrend.
 • Jika harga berada di atas mulut Alligator, ia adalah uptrend. Jalur-jalur indikator berada dalam susunan bullish (hijau paling atas sekali, kemudian merah, kemudian biru).
 • Jika harga berada di bawah mulut Alligator, ia adalah downtrend. jalur-jalur indikator berada dalam susunan bearish (biru paling atas sekali, kemudian merah, kemudian hijau).

Jalur-jalur imbangan ini boleh menjadi aras sokongan/rintangan ketika fasa trend. Harga boleh pergi melepasi jalur hijau untuk satu tempoh masa yang singkat. Lebih kerap ia cuba untuk menembusi jalur hijau, trend menjadi lebih lemah.

Alligator candlestick chart

Kita juga boleh menjangkakan apa yang dipanggil "penyilangan palsu" (fake crosses) iaitu situasi di mana jalur hijau menyilang jalur merah tetapi kemudian ia berpatah balik. Jika penyilangan sebegini terjadi ketika suatu uptrend, anda boleh beli bila jalur hijau kembali berada di atas jalur merah.

alligator3.png

Menggabungkan Alligator dengan perkakas lain

Ada pelbagai jenis kombinasi antara Alligator dan perkakas analisis teknikal yang lain. Berikut adalah beberapa cadangan.

 1. Cari pola penyongsangan (pola carta atau pola candlestick). Bila sudah jumpa, gunakan Alligator untuk pengesahan (tunggu jalur hijau menyilangi jalur-jalur lain).
 2. Gunakan Alligator bersama-sama dengan Fractals. Tunggu masa di mana Alligator sedang tidur (jalur-jalur imbangan sedang berselirat). Pasang pesanan Buy Stop 1 pip di atas fraktal terakhir yang terletak di atas mulut Alligator.

alligator indicator

Kesimpulan

Indikator Alligator mempunyai formula unik yang membezakannya dari sekadar satu set purata bergerak yang biasa. Oleh kerana ia dibina berasaskan kepada purata bergerak, indikator ini bertindak balas dengan harga, dengan sedikit lamban (time lag). Dalam masa yang sama, ia boleh digunakan untuk menentukan permulaan kepada suatu trend yang baru dan masa di mana trend bersambung selepas pembetulan (correction). Alligator adalah satu sistem perdagangan yang sedia siap untuk digunakan (ready-for-use), yang boleh digandingkan dengan perkakas analisis lain untuk ketepatan perdagangan yang lebih baik. Bila anda menggunakan Alligator, jangan lupa untuk periksa beberapa rangka masa (timeframe) berbeza di carta.

Soalan yang lazim ditanya

 • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

  Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Peribadi. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan dahulu proses pengesahan profil anda. Sahkan alamat emel dan nombor telefon anda, sahkan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Sebaik anda selesai dengan semua prosedur keselamatan ini, pergi ke platform perdagangan yang menjadi pilihan anda, dan mulakan berdagang. 

 • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

  Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

 • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

  Prosedurnya jelas dan mudah. Pergi ke laman Pengeluaran di laman web, atau bahagian Kewangan di Laman Peribadi FBS dan akses Pengeluaran. Anda boleh dapatkan wang yang anda raih menerusi sistem pembayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit-deposit anda. Sekiranya anda mendanai akaun anda menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda menerusi kaedah-kaedah yang sama, berkadaran dengan nisbah amaun deposit-deposit anda.

Berita terkini

Pelabur Menarik Nafas Lega, Data Jualan Di UK Mula Mendapat Momentum!

Momentum penurunan jualan bagi peniaga-peniaga Britain didapati perlahan pada bulan Februari dan ukuran inflasi merosot ke tahap terlemah dalam hampir tiga tahun, berdasarkan data industri yang mencerminkan data rasmi yang diterbitkan awal bulan ini…

USD Kekal Prestasi Suram Pada Awal Minggu, Kemanakah Arah Tuju Emas?

Emas kini menjejak semula paras $2,033…

Jika Bertahan Atas $1.0800, EURUSD Ada Peluang ‘Terbang’

USD menamatkan dagangan pada minggu lalu dengan prestasi yang suram setelah gagal untuk mengekalkan siri pengukuhan harga yang berterusan sejak awal Januari bermula…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera