Osilator Awesome

Indikator yang dinamakan sebagai “Awesome Oscillator” tidak akan mengecewakan pedagang. Belajar cara-cara menggunakannya dengan betul!

Awesome Oscillator (AO) adalah satu lagi indikator yang dicipta oleh Bill Williams. Untuk menambahnya ke carta anda di MetaTrader, klik “Insert”, pilih “Indicators”, "Bill Williams" dan kemudian “Awesome Oscillator”.

Kerja utama Osilator Awesome adalah mengukur dinamik momentum. Lebih tepat lagi, ia membandingkan momentum untuk 5 candlestick terakhir dengan momentum 34 candlestick terakhir di rangka masa yang lebih besar. Nilai indikator Osilator Awesome dikira dengan mendapatkan perbezaan di antara purata bergerak bagi kedua-dua rangka masa yang terlibat. Purata Bergerak Ringkas (Sma, Simple Moving Averages) yang digunakan tidak dikira berdasarkan harga penutupan tetapi menggunakan nilai tengah setiap candlestick. 

Oleh kerana parameter indikator ini bersifat spesifik, anda tidak perlu isikan sebarang pilihan tetapan, anda boleh laras skema warna sahaja.

Cara-cara berdagang dengan Osilator Awesome

Osilator Awesome menyediakan beberapa jenis signal dengan membantu meramal penyongsangan dan pembetulan pada harga.

Pertama sekali, indikator ini berayun (fluctuates) di sekitar satu aras sifar. Jika ia meningkat di atas 0, signal adalah bullish. Jika jatuh di bawah 0, signal adalah bearish. 

1.jpg

Yang kedua, jika Osilator Awesome telah membentuk dua puncak (highs) di atas 0 dan lembah di antara keduanya juga berada di atas 0, ia signal bearish. Puncak kedua mestilah lebih rendah (lebih hampir dengan 0) berbanding puncak pertama dan haruslah diikuti oleh bar bearish merah. Begitu juga sebaliknya, jika Osilator Awesome telah membentuk dua lembah di bawah 0, dan puncak di antara mereka juga di bawah 0, ia signal bullish. Lembah kedua mestilah lebih tinggi (lebih hampir dengan 0) berbanding lembah yang pertama, dan haruslah diikuti oleh satu bar bullish hijau.

2.jpg

Signal ketiga dipanggil "piring" ("saucer"). Ia sebuah pola yang dibentuk oleh 3 bar indikator ini. Piring yang bullish terdiri dari bar merah, diikuti oleh sebatang lagi bar merah yang lebih kecil, dan diikuti seterusnya oleh satu bar hijau. Semua bar ini haruslah di atas 0. Piring yang bearish terdiri dari bar hijau, diikuti oleh bar hijau yang lebih kecil, dan seterusnya sebatang bar merah – semuanya haruslah berada di bawah 0.

3.jpg

Pengesahan

Osilator Awesome menghasilkan signal yang banyak. Namun seperti biasa, tidak semuanya boleh diguna. Signal bullish indikator ini bererti harga berkebarangkalian untuk naik tapi kebarangkalian itu bukanlah 100%. Justeru itu kami mencadangkan anda menggunakan perkakas analisis teknikal lain untuk digabungkan dengan Osilator Awesome dan mendesain satu sistem perdagangan yang baik.

Soalan yang lazim ditanya

  • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

    Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Peribadi. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan dahulu proses pengesahan profil anda. Sahkan alamat emel dan nombor telefon anda, sahkan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Sebaik anda selesai dengan semua prosedur keselamatan ini, pergi ke platform perdagangan yang menjadi pilihan anda, dan mulakan berdagang. 

  • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

    Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

  • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

    Prosedurnya jelas dan mudah. Pergi ke laman Pengeluaran di laman web, atau bahagian Kewangan di Laman Peribadi FBS dan akses Pengeluaran. Anda boleh dapatkan wang yang anda raih menerusi sistem pembayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit-deposit anda. Sekiranya anda mendanai akaun anda menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda menerusi kaedah-kaedah yang sama, berkadaran dengan nisbah amaun deposit-deposit anda.

Berita terkini

Yen Beri Kejutan, USD Bergelora Nantikan NFP!

Tumpuan pasaran beralih sebentar kepada mata wang Yen Jepun yang ketara melonjak semalam mencatatkan kenaikan harian terbesar dalam tempoh satu tahun susulan petunjuk terbaru berkenaan dasar monetari oleh bank pusat…

Ini Perkembangan Semasa Pasaran Menjelang Data NFP!

Walaupun berterusan jatuh dari awal minggu, harga emas berjaya mengekalkan posisinya di paras sokongan atas $2,000 semasa sesi pembukaan Asia pagi tadi…

Selepas Pecah Rekod Harga, Emas Kini Stabil Semula Di Paras $2,030

Pagi ini, harga emas dibuka sedikit rendah pada paras $2,030 semasa pembukaan sesi dagangan Asia tadi…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera