Membina Robot Perdagangan Tanpa Pengaturcaraan

Setelah membaca artikel pertama dan kedua kursus “Perdagangan Algo Dengan MQL5”, anda kini sudah mengetahui tentang asal usul perdagangan algoritma dan jenis-jenis robot perdagangan yang utama. Kami juga telah menunjukkan kepada anda di mana anda boleh menemui program automasi perdagangan ini di MetaTrader 5. Jelas sekali, kemahiran pengaturcaraan yang baik tentunya akan membantu anda membina robot. Tetapi perlukah anda menjadi programmer untuk membina expert advisor? Tidak! MetaTrader 5 membolehkan anda membina robot perdagangan ringkas hanya dengan menggunakan MQL5 Wizard. Mari kita pelajari bagaimana caranya!

GM-4012 в статью #3 по алготрейдингу в Guidebook.jpg

Apa itu MQL5 Wizard?

MQL5 Wizard adalah alat yang membantu anda membina robot dan templat program berdasarkan tetapan yang anda pilih. Ia menjana expert advisor yang mampu memberikan signal yang boleh diandalkan. Anda hanya perlu memilih parameter yang diinginkan sebagai asas pembinaan expert advisor. Untuk mengaksesnya, anda perlu membuka MetaEditor - persekitaran pembangunan (development environment) untuk strategi perdagangan yang terkamir dengan platform MetaTrader 5. Anda boleh temui butangnya betul-betul di atas menu rangkamasa (timeframe).

333.png

Setelah membuka MetaEditor, anda perlu mengklik “New” di sudut kiri-atas program. Butang ini akan melancarkan MQL5 Wizard.

1.png

Bagaimana cara membina expert advisor dengan MQL5 Wizard?

Anda boleh bina expert advisor baru dengan mudah dengan mengikuti arahan yang diberikan oleh MQL5 Wizard. Jom kita lihat setiap langkah dengan lebih terperinci.

Pertama, anda perlu takrifkan dengan jelas strategi yang ingin anda programkan ke dalam robot perdagangan anda.

Perpustakaan (library) MQL5 Wizard mengandungi beberapa signal. Secara asasnya ia adalah amaran standard yang diberikan oleh indikator. Apabila anda membina expert advisor, anda boleh gabungkan beberapa modul signal perdagangan (sehingga 64). Anda boleh temui penjelasannya di dalam dokumentasi MQL5.

Untuk contoh kita, kami akan menggunakan input seperti berikut:

 Instrumen: EUR/USD

Rangka masa: H4

Indikator: Purata bergerak ringkas (SMA) dengan tempoh 21 dan 89, serta MACD (12; 24; 9).

Sekarang, mari kita bina expert advisor ini.

Di MQL Wizard, klik "Expert Advisor (generate)".

 Рисунок3.png

Di langkah seterusnya, anda perlu menamakan expert advisor anda. Di sini, anda juga boleh menetapkan mana-mana aset tertentu yang akan digunakan dengan EA ini, berserta rangka masanya. Oleh kerana kami ingin memperdagangkan EUR/USD pada rangka masa H4, kami tuliskan EURUSD pada string "simbol" dan "H4" pada jangka waktu.

Memilih signal yang tepat untuk expert advisor anda.

Langkah ini adalah bahagian yang paling menarik dalam proses ini. Di sini, kita takrifkan parameter pengoperasian robot perdagangan ini. Setelah mengklik “Add”, kita pilih signal yang telah kita tetapkan tadi. Setiap set signal ada parameternya. Sebagai contoh, untuk menambahkan signal purata bergerak 21-tempoh ke EA kita, kita perlu menetapkan tempohnya (21), anjakannya dari bar semasa (0), kaedah pengiraan purata (Simple), harga yang akan digunakan untuk pengiraan MA (Close Price), dan pemberat untuk signal ini (1.0).

Рисунок5.png

 

Bagi MACD, kita gunakan tetapan standard yang ada (fast period = 12, slow period = 24, dan signal period = 9).

Рисунок6.png

Untuk penerangan terperinci mengenai setiap signal, lawati laman web MQL5.

Anda juga boleh tetapkan rangka masa secara khusus hanya untuk signal tertentu. Contohnya, jika anda ingin melihat pengesahan pada rangka masa yang lebih besar, anda perlu mengisi tetapan "Timeframe".

Menggunakan "trailing stop"

Setelah menambahkan semua parameter, Expert Advisor kita hampir siap. Tindakan kita seterusnya adalah memasukkan tetapan untuk fitur "trailing stop" (rentian mengekor) bagi EA kita. Dengan kata lain, kita perlu memutuskan sama ada kita akan menggunakan trailing stop loss (renti rugi mengekor) atau tidak. Terdapat empat opsyen yang boleh anda pilih:

 • elakkan penggunaan renti rugi (trailing stop tidak digunakan);
 • gunakan dan tetapkan posisi berdasarkan Stop Level;
 • menetapkannya berdasarkan MA tertentu;
 • gunakan Parabolic SAR.

Dalam contoh kita ini, kami tidak menggunakan trailing stop loss.

Peraturan pengurusan wang

Pada langkah yang terakhir, anda boleh takrifkan peraturan pengurusan wang untuk expert advisor anda. Kami memilih untuk berdagang dengan volum urusniaga yang malar iaitu 0.1 lot dan risiko sebesar 10%.

Рисунок7.png

Setelah mengklik selesai, kami menerima kod yang panjang dan tersusun di MetaEditor. Ini adalah tulang belakang expert advisor kita.

Рисунок8.png

Bagaimana kita boleh mengubahnya menjadi robot? Anda boleh lakukannya dengan mudah dengan menekan butang "compile". Tindakan ini akan menghasilkan satu fail untuk robot anda dan memindahkan kodnya ke dalam MT5.

Рисунок9.png

Selepas itu, anda boleh menemui robot berkenaan di tetingkap "Navigator" di MT5.

Рисунок10.png

Anda boleh menguji robot perdagangan anda dengan mengklik "Test" pada nama robot. Setelah penguji strategi (strategy tester) dibuka, pilih parameter yang sesuai dan kemudian tekan "Start". Anda boleh mendapatkan hasil ujian ini di bar backtest (ujian menggunakan harga masa silam).    

Рисунок11.png

Sekarang, anda sudah tahu cara membina robot perdagangan yang berfungsi sepenuhnya tanpa kemahiran dan pengalaman pengaturcaraan. Namun, jika anda mahu expert advisor anda melaksanakan perintah yang lebih rumit, anda masih perlu belajar bagaimana memprogramnya dengan betul. Dalam artikel seterusnya dalam kursus ini, anda akan mempelajari asas pengkodan robot pertama anda di MQL5!

Soalan yang lazim ditanya

 • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

  Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Peribadi. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan dahulu proses pengesahan profil anda. Sahkan alamat emel dan nombor telefon anda, sahkan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Sebaik anda selesai dengan semua prosedur keselamatan ini, pergi ke platform perdagangan yang menjadi pilihan anda, dan mulakan berdagang. 

 • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

  Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

 • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

  Prosedurnya jelas dan mudah. Pergi ke laman Pengeluaran di laman web, atau bahagian Kewangan di Laman Peribadi FBS dan akses Pengeluaran. Anda boleh dapatkan wang yang anda raih menerusi sistem pembayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit-deposit anda. Sekiranya anda mendanai akaun anda menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda menerusi kaedah-kaedah yang sama, berkadaran dengan nisbah amaun deposit-deposit anda.

Berita terkini

Pasaran Berbelah Bahagi, Data NFP Catat Pertambahan Melebihi Jangkaan!

Ekonomi Amerika Syarikat menambah 199,000 pekerjaan pada bulan November, mencatat peningkatan daripada bulan sebelumnya dengan pemulihan situasi pekerjaan dalam sektor automotif dan pekerja yang mogok kembali ke pasaran tenaga kerja…

Yen Beri Kejutan, USD Bergelora Nantikan NFP!

Tumpuan pasaran beralih sebentar kepada mata wang Yen Jepun yang ketara melonjak semalam mencatatkan kenaikan harian terbesar dalam tempoh satu tahun susulan petunjuk terbaru berkenaan dasar monetari oleh bank pusat…

Ini Perkembangan Semasa Pasaran Menjelang Data NFP!

Walaupun berterusan jatuh dari awal minggu, harga emas berjaya mengekalkan posisinya di paras sokongan atas $2,000 semasa sesi pembukaan Asia pagi tadi…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera