Pola-pola Candlestick

Ada pelbagai pola candlestick yang berbeza. Bila para pedagang dapat mengenal pasti pola-pola ini di carta, mereka bertindak sewajarnya. Kesannya, kebarangkalian suatu aksi harga yang tertentu akan mengikuti pola yang tertentu adalah tinggi.

Para pedagang mengkaji pola-pola candelstick menerusi analisis visual di carta. Terdapat juga pelbagai indikator pengecaman pola untuk MetaTrader. Anda boleh temui perkakas-perkakas ini di internet dan memasangnya di perisian perdagangan anda. Sungguh pun begitu, jikalau pun suatu indikator atau expert advisor menyerlahkan pola tersebut untuk anda, anda masih perlu tahu apa maksud setiap pola tersebut.

Ada dua jenis pola candlestick yang utama: pola-pola penyongsangan (reversal patterns) dan pola-pola penerusan (continuation patterns). Seperti yang sudah jelas dari nama-nama tersebut, mereka menunjukkan arah seterusnya bagi pasaran relatif kepada aksi harga sebelumnya.

Pola-pola penyongsangan

Pola-pola penyongsangan mengisyaratkan kebarangkalian besar trend akan berubah arah atau melakukan pembetulan harga (price correction) yang signifikan. Pola-pola ini membantu mengenal pasti titik-titik kemasukan yang mungkin di permulaan suatu trend atau pergerakan melawan trend (counter-trend) yang baru.

Setiap pola penyongsangan berbeda tahap signifikannya. Penting untuk melihat di mana pola itu berlaku dan apa yang berlaku sebelumnya. Pola pengunduran kuat dalam 2 kes:

 • Bila trend yang mendahuluinya kuat dan curam
 • Jika pola candlestick berlaku berhampiran dengan aras sokongan dan rintangan

Di dalam gambar di bawah, anda boleh lihat contoh signal penyongsangan yang kuat: pola candlestick penyongsangan terbentuk selepas satu uptrend yang kuat.

cp1.png

Pola-pola penerusan

Pola-pola penerusan mencadangkan bahawa pasaran akan meneruskan trend sedia ada selepas berehat seketika. Pola-pola ini membantu kita mencari titik kemasukan selari dengan trend, serta memberikan bukti untuk kita mengekalkan posisi yang sudah sedia dibuka atau menambah yang baru.

cp2.png

Sila maklum bahawa pola-pola penyongsangan lebih mudah dicam berbanding pola penerusan. Kesannya, untuk pedagang baru kami cadangkan untuk mula belajar pola ini sebelum pola penyongsangan.Kita juga boleh mengkategorikan pola candlestick kepada bullish dan bearish. Dalam kebanyakan kes, ia adalah imej cermin satu sama lain.Dalam tutorial seterusnya, kami jelaskan pola-pola candlestick penyongsangan dan penerusan yang paling popular. 

Soalan yang lazim ditanya

 • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

  Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

 • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

  Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

 • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

  Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Berita terkini

Strategi Trading Jangka Pendek Yang Berkesan

Walaupun sesetengah trader berasa selesa berkerja dalam rangka masa yang lebih panjang yang membolehkan mereka memeriksa posisi mereka dengan kurang kerap dan mempunyai masa yang mencukupi untuk membuat keputusan, sebilangan trader lain menikmati deruan adrenalin daripada perdagangan intrahari yang lebih agresif.

EMAS Dijangka Akan Mendaki Sementara, Dijangka Sambung Penerjunan!

Fed mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia membiarkan kadar dasar tidak berubah pada 5…

Yen Tersungkur kepada Paling Rendah Sejak 1990 , Betul Ke Ni?

Jepun melangkah lebih dekat kepada campur tangan mata wang dengan amaran terkuatnya apabila yen merosot ke paras paling lemah dalam kira-kira 34 tahun berbanding dolar…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera