Pola-pola Candlestick

Ada pelbagai pola candlestick yang berbeza. Bila para pedagang dapat mengenal pasti pola-pola ini di carta, mereka bertindak sewajarnya. Kesannya, kebarangkalian suatu aksi harga yang tertentu akan mengikuti pola yang tertentu adalah tinggi.

Para pedagang mengkaji pola-pola candelstick menerusi analisis visual di carta. Terdapat juga pelbagai indikator pengecaman pola untuk MetaTrader. Anda boleh temui perkakas-perkakas ini di internet dan memasangnya di perisian perdagangan anda. Sungguh pun begitu, jikalau pun suatu indikator atau expert advisor menyerlahkan pola tersebut untuk anda, anda masih perlu tahu apa maksud setiap pola tersebut.

Ada dua jenis pola candlestick yang utama: pola-pola penyongsangan (reversal patterns) dan pola-pola penerusan (continuation patterns). Seperti yang sudah jelas dari nama-nama tersebut, mereka menunjukkan arah seterusnya bagi pasaran relatif kepada aksi harga sebelumnya.

Pola-pola penyongsangan

Pola-pola penyongsangan mengisyaratkan kebarangkalian besar trend akan berubah arah atau melakukan pembetulan harga (price correction) yang signifikan. Pola-pola ini membantu mengenal pasti titik-titik kemasukan yang mungkin di permulaan suatu trend atau pergerakan melawan trend (counter-trend) yang baru.

Setiap pola penyongsangan berbeda tahap signifikannya. Penting untuk melihat di mana pola itu berlaku dan apa yang berlaku sebelumnya. Pola pengunduran kuat dalam 2 kes:

 • Bila trend yang mendahuluinya kuat dan curam
 • Jika pola candlestick berlaku berhampiran dengan aras sokongan dan rintangan

Di dalam gambar di bawah, anda boleh lihat contoh signal penyongsangan yang kuat: pola candlestick penyongsangan terbentuk selepas satu uptrend yang kuat.

cp1.png

Pola-pola penerusan

Pola-pola penerusan mencadangkan bahawa pasaran akan meneruskan trend sedia ada selepas berehat seketika. Pola-pola ini membantu kita mencari titik kemasukan selari dengan trend, serta memberikan bukti untuk kita mengekalkan posisi yang sudah sedia dibuka atau menambah yang baru.

cp2.png

Sila maklum bahawa pola-pola penyongsangan lebih mudah dicam berbanding pola penerusan. Kesannya, untuk pedagang baru kami cadangkan untuk mula belajar pola ini sebelum pola penyongsangan.Kita juga boleh mengkategorikan pola candlestick kepada bullish dan bearish. Dalam kebanyakan kes, ia adalah imej cermin satu sama lain.Dalam tutorial seterusnya, kami jelaskan pola-pola candlestick penyongsangan dan penerusan yang paling popular. 

Soalan yang lazim ditanya

 • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

  Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Peribadi. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan dahulu proses pengesahan profil anda. Sahkan alamat emel dan nombor telefon anda, sahkan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Sebaik anda selesai dengan semua prosedur keselamatan ini, pergi ke platform perdagangan yang menjadi pilihan anda, dan mulakan berdagang. 

 • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

  Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

 • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

  Prosedurnya jelas dan mudah. Pergi ke laman Pengeluaran di laman web, atau bahagian Kewangan di Laman Peribadi FBS dan akses Pengeluaran. Anda boleh dapatkan wang yang anda raih menerusi sistem pembayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit-deposit anda. Sekiranya anda mendanai akaun anda menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda menerusi kaedah-kaedah yang sama, berkadaran dengan nisbah amaun deposit-deposit anda.

Berita terkini

Lepas Powell, BOE Pula Akan Gegar Pasaran!

Dolar Amerika melonjak lebih tinggi selepas Federal Reserve (Fed) meneguhkan pendirian hawkishnya walaupun mengekalkan kadar faedahnya tidak berubah pada mesyuarat terbaru…

Jaga-Jaga Ucapan Powell Bakal Cetus Huru-Hara!

USD mengukuh pada hari Khamis, disokong oleh data pasaran buruh Amerika Syarikat yang kukuh dan pelabur menantikan ucapan Pengerusi Fed, Jerome Powell, pada hari Jumaat di Simposium Dasar Ekonomi Jackson Hole…

Keresahan Menjelang Inflasi, USD Hilang Momentum!

Pergerakan yang perlahan dapat dilihat dalam pasaran mata wang bilamana pelabur mengambil pendekatan berhati-hati menjelang penyiaran data inflasi Amerika Syarikat…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Follow kami di Facebook

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera