Pola Carta

Pernahkah anda terasa seolah-olah alam cuba untuk berkomunikasi dengan anda dengan menghantar pelbagai petanda amaran? Adakalanya petanda-petanda dari sumber yang tidak diketahui ini membantu anda keluar dari masalah serius atau mengelak kerosakan yang tidak boleh diperbaiki ke atas harta benda anda. Tidak semua orang mempunyai kebolehan untuk merungkai pesanan-pesanan sulit yang sedang disampaikan oleh alam semesta kepadanya. Tidak semestinya ia disebabkan oleh sikap nihilistik dan anti-khurafat, tetapi oleh kerana wujudnya “tembok bahasa” yang menghalang di antara alam semesta dan dirinya. Setelah anda pelajari lingo alam semesta, anda akan lebih bersedia menghadapi perangkap-perangkap yang mungkin menanti di sepanjang perjalanan hidup anda.  

Pasaran FX juga ada bahasanya sendiri. Para pedagang yang enggan mempelajarinya akan menderita dan menanggung kerugian kewangan kerana tidak mengenal isyarat-isyarat amaran. Salah satu dari unsur kunci dalam bahasa FX adalah pola carta (chart patterns). Di dalam tutorial berikut, anda akan mempelajarinya dan seterusnya terlindung dari malapetaka pengunduran trend yang tidak dijangka, breakout palsu dan turun naik harga yang melampau.

Pola Carta (Chart Pattern) adalah kombinasi garisan-garisan sokongan dan rintangan yang membantu menentukan sama ada trend akan berterusan atau mengundur. Hasilnya, wujudlah pola pengunduran dan penerusan.

Pola carta pengunduran

Head and Shoulders

Pola Head and Shoulder biasanya terbentuk di penghujung sebuah uptrend. Trend bullish dilihat sebagai satu tempoh di mana puncak lebih tinggi dari puncak sebelumnya dan jurang juga lebih tinggi dari jurang sebelumnya, manakala pola Head and Shoulder menunjukkan trend ini sedang melemah.

Pola ini terdiri daripada "kepala" (puncak kedua yang juga merupakan puncak tertinggi) dan 2 "bahu" (puncak pertama dan ketiga yang lebih rendah) serta satu "garis leher" (satu garisan yang menyambungkan titik terendah 2 jurang dan berfungsi sebagai aras sokongan). Garis leher (neckline) ini boleh jadi ianya melintang (horizontal) atau boleh juga condong (sloping up/down). Signal adalah lebih mantap bila ia condong ke bawah, berbanding jika ia ke atas.

Pola ini sahih bila harga jatuh di bawah garis leher selepas membentuk bahu kedua. Apabila ini sudah berlaku, downtrend seharusnya bermula bagi pasangan matawang itu. Maka, pesanan jual dibuat di bawah garis leher. Untuk menentukan sasaran, ukur jarak di antara titik tertinggi kepala dan garis leher. Jarak ini adalah anggaran seberapa jauh harga akan turun setelah ia membolosi garis leher.

Sila ambil perhatian, harga kerap kembali ke garis leher selepas bolos di peringkat permulaan (pergerakan "throwback"). Bagi kes seperti ini, garisan leher yang sebelum ini bersifat garisan sokongan, kini bertindak sebagai garisan rintangan. 

1.jpg

Inverse Head and Shoulders

Pola Inverse Head and Shoulders adalah songsangan pola Head and Shoulders. Ia berlaku di penghujung downtrend dan menandakan perubahan kepada trend bullish.

Double Top

Double Top biasanya terbentuk di penghujung sebuah uptrend. Ia salah satu formasi yang paling lazim. Pola ini terbentuk dari dua puncak yang berturutan dengan ketinggian yang (hampir) sama, dengan satu jurang yang sederhana di antara keduanya. Garis lehernya dilukiskan secara melintang melintasi titik terendah jurang.

Pola ini dikira sahih bila harga menerobos ke bawah garisan leher setelah membentuk bahu kedua. Apabila ini sudah berlaku, downtrend seharusnya bermula bagi pasangan matawang itu. Maka, pesanan jual dibuat di bawah garis leher. Untuk menentukan sasaran, ukur jarak di antara titik puncak dan garis leher. Jarak ini adalah anggaran seberapa jauh harga akan turun setelah ia membolosi garis leher. Setelah penembusan berlaku, garis leher bertindak sebagai rintangan. Pergerakan throwback juga mungkin berlaku di sini.

2.jpg

Double Bottom

Double Bottom adalah songsangan kepada Double Top. Ia terjadi di penghujung sebuah downtrend dan menandakan perubahan kepada bullish.

Pola yang serupa tetapi dengan 3 puncak/jurang dipanggil Tripple Top/Bottom. Kaedah berdagangnya seharusnya sama. 

Pola Carta Penerusan

Pola carta penerusan terbentuk apabila trend semasa berhenti sejenak dan pola ini menandakan ia akan diteruskan semula.

Segitiga

Pola Segitiga mudah dikenal pasti. Cara terbaik untuk menggunakannya adalah perdagangan breakout. Berdagang di dalam zon segitiga lebih berisiko dan memerlukan pengalaman.

Ada 3 jenis Pola Segitiga. Segitiga Mendongak (Ascending Triangle) dianggap sebagai pola bullish, Segitiga Menunduk (Descending Triangle) – sebuah pola bullish, sementara Segitiga Simetri (Symmetrical Triangle) – pola neutral.

3.jpg

Bagi kes Segitiga Simetri, kedua-dua bull dan bear tidak menguasai pasaran. Garisan sokongan condong ke atas, dan garisan rintangan condong ke bawah dengan sudut yang sama. Breakout boleh berlaku di mana-mana arah. Yang pasti, ia akhirnya akan terjadi jua. Walhasil, seseorang pedagang boleh meletakkan pesanan di atas puncak yang lebih rendah, dan di bawah jurang yang lebih tinggi. Bila salah satu pesanan tersebut aktif, batalkan yang satu lagi.

Segitiga Mendongak menunjukkan bahawa bulls sedang semakin kuat dan mengasak harga ke atas ke satu aras, sementara bears pula sedang melelah dan terpaksa merelakan harga membentuk jurang yang lebih tinggi. Garis rintangan secara relatifnya rata atau melintang (horizontal) dan garis sokongan pula condong ke atas. Dalam kebanyakan situasi, tetapi tidak setiap kali, harga akan menembuis garisan rintangan. Pasang pesanan masuk di atas garisan rintangan, dan di bawah jurang yang lebih tinggi.

Segitiga Menundukmenunjukkan bears sedang semakln kuat kerana ia berjaya menarik harga ke bawah ke satu aras, sementara bulls sedang melemah dan pasrah harga membentuk puncak-puncak yang lebih rendah. Garisan rintangan condong ke bawah, dan garisan sokongan secara relatifnya rata atau horizontal. Dalam kebanyakan kes, tetapi tidak setiap kalinya, harga akan memecahkan benteng sokongan. Pasang pesanan masuk di bawah garis sokongan dan di atas puncak-puncak yang lebih rendah.

Bendera dan Panji-Panji (Flags and pennants)

4.jpg

Bendera dan Panji-panji adalah pola penerusan jangka pendek, di mana pola-pola ini antara yang paling boleh dipercayai.

Pola-pola ini terbentuk apa bila ada pergerakan tajam harga diikuti oleh satu fasa pengukuhan. Sebuah bendera dibentuk oleh 2 garisan trend yang selari (sokongan dan rintangan) yang kecondongannya melawan trend sebelumnya. Sebuah panji-panji terdiri dari 2 garisan trend yang jaraknya pada mulanya adalah lebar tetapi semakin lama semakin menumpu ke satu titik, dan ia adalah satu Segitiga Simetri untuk jangka masa yang sangat pendek.

Sentiasa dagangkan Bendera dan Panji-panji dalam arah yang sama dengan trend sebelumnya, meletakkan pesanan di atas garisan rintangaan (untuk uptrend) atau di bawah garisan sokongan (untuk downtrend).

Baji (Wedges)

Baji serupa dalam banyak perkara dengan Segitiga. Bezanya Baji mempunyai kecondongan melawan trend sebelumnya.

Sebuah Baji Menaik dibentuk bila harga mengukuh di antara garis sokongan yang condong ke atas dan garisan rintangan. Jika Baji Menaik terbentuk selepas sebuah uptrend, ia biasanya pola pengunduran bearish. Jika ia terbentuk sewaktu downtrend, ia mengisyaratkan penerusan pergerakan bearish.

Baji Menurun terbentuk bila harga mengukuh di antara garis rintangan dan sokongan yang condong ke bawah. Jika Baji Menurun terbentuk selepas sebuah downtrend, ia biasanya pola pengunduran bullish. Jika ia terbentuk sewaktu sebuah uptrend, ia mengisyaratkan penerusan pergerakan menaik.

5.jpg

Segiempat (Rectangles)

Segiempat adalah panggilan untuk satu pola di mana penawaran dan permintaan kelihatan seimbang untuk suatu tempoh masa. Sesuatu pasangan matawang itu bergerak di dalam satu julat yang sempit, mencari sokongan di dasar Segiempat dan mencucuk-cucuk rintangan di atas. Harga akhirnya akan bolos keluar dari perambatan melintang ini. Biasanya breakout akan ke arah atas jika trend sebelumnya adalah bullish, dan ia akan breakout ke bawah jika didahului oleh trend bearish. Bagaimana pun, ada masanya Segitiga boleh menjadi pola pengunduran.

6.jpg

Soalan yang lazim ditanya

  • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

    Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

  • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

    Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

  • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

    Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Berita terkini

Strategi Trading Jangka Pendek Yang Berkesan

Walaupun sesetengah trader berasa selesa berkerja dalam rangka masa yang lebih panjang yang membolehkan mereka memeriksa posisi mereka dengan kurang kerap dan mempunyai masa yang mencukupi untuk membuat keputusan, sebilangan trader lain menikmati deruan adrenalin daripada perdagangan intrahari yang lebih agresif.

EMAS Dijangka Akan Mendaki Sementara, Dijangka Sambung Penerjunan!

Fed mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia membiarkan kadar dasar tidak berubah pada 5…

Yen Tersungkur kepada Paling Rendah Sejak 1990 , Betul Ke Ni?

Jepun melangkah lebih dekat kepada campur tangan mata wang dengan amaran terkuatnya apabila yen merosot ke paras paling lemah dalam kira-kira 34 tahun berbanding dolar…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera