Perdagangan Harian (Day Trading)

Sebuah lagi gaya perdagangan jangka masa pendek. Pedagang harian (day trader) biasanya berdagang cuma sekali sehari dan menutupnya apabila hari tersebut tamat.

Strategi perdagangan Hari

Matlamat utama seorang pedagang harian adalah untuk menghasilkan keuntungan di dalam tempoh sehari; mereka tidak gemar memeram posisi aktif semalaman.

Gaya perdagangan ini paling sesuai untuk pedagang FX yang mempunyai banyak masa untuk menganalisa situasi pasaran sepanjang hari dan mengubahsuai posisi mereka bersesuaian dengan turun naik harga dalam sehari. Jika scalping terlalu pantas untuk anda, manakala perdagangan swing trading terlalu perlahan, maka itu bermakna anda seorang pedagang harian.

Seorang pedagang harian harus mempunyai kemahiran menganalisis yang mantap, menggunakan pelbagai indikator dan perkakas teknikal secara aktif. Selain dari itu, beliau juga harus mempunyai latarbelakang ekonomi yang baik untuk boleh mengenal pasti isyarat dagangan fundamental. Di samping itu, beliau harus mempunyai strategi keluar yang benar-benar ampuh untuk menutup posisi dengan pulangan tertinggi di penghujung hari.

Memandangkan pedagang harian kerap membuka dan menutup posisi, mereka biasanya memperdagangkan matawang yang tinggi kecairannya untuk mengawal kos spread.

Pedagang dengan saraf keluli

Martin-S.-Schwartz.png

Contoh yang baik untuk pedagang harian adalah Martin S. Schwartz, lelaki yang keberanian dan kehebatan inteleknya telah memberikan beliau kekayaan dan nama jolokan Pit Bull. Beliau mendapat perhatian seluruh negaranya apabila beliau memenangi Kejuaraan Pelaburan AS pada 1984. Gaya pelaburan harian beliau menjadi kebal pada waktu itu. Beliau tidak pernah menyimpan satu-satu posisi untuk tempoh yang lama. Untuk membuat taruhan, beliau mengkaji indikator teknikal dan menerima signal dagangan dari laporan ekonomi dan lain-lain perkakas analisis teknikal.

Dalam hal berkaitan berita dan data fundamental, kebanyakan pedagang hanya fokus kepada angka sebenar dan kemudian hairan mengapa tindak-tanduk pasaran tidak sejajar dengan pengumuman berita. Marty Schwartz percaya bahawa suatu dagangan itu harus berdasarkan kepada bukan sahaja perangkaan sebenar yang tercetak di tajuk pengumuman ekonomi, tetapi juga kepada reaksi peserta pasaran yang boleh dilihat selepas penyiaran data. Marty menasihatkan para pedagang supaya melupakan tekaan dan fikiran mereka, dan dengar apa yang pasaran sedang cuba sampaikan, kerana matlamat berdagang bukanlah untuk mengesahkan tekaan-tekaan sendiri, tetapi untuk membuat wang.

Pedagang harian kita kerap menggunakan indikator teknikal untuk menduga arah tuju harga. Perkakas analisis kegemaran sepanjang masa beliau adalah MA Eksponen 10 (EMA 10). Instrumen teknikal ini membantu Marty membezakan antara senario bullish dan bearish di dalam perdagangan jangka pendek.

 

Soalan yang lazim ditanya

  • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

    Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Peribadi. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan dahulu proses pengesahan profil anda. Sahkan alamat emel dan nombor telefon anda, sahkan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Sebaik anda selesai dengan semua prosedur keselamatan ini, pergi ke platform perdagangan yang menjadi pilihan anda, dan mulakan berdagang. 

  • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

    Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

  • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

    Prosedurnya jelas dan mudah. Pergi ke laman Pengeluaran di laman web, atau bahagian Kewangan di Laman Peribadi FBS dan akses Pengeluaran. Anda boleh dapatkan wang yang anda raih menerusi sistem pembayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit-deposit anda. Sekiranya anda mendanai akaun anda menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda menerusi kaedah-kaedah yang sama, berkadaran dengan nisbah amaun deposit-deposit anda.

Berita terkini

Yen Beri Kejutan, USD Bergelora Nantikan NFP!

Tumpuan pasaran beralih sebentar kepada mata wang Yen Jepun yang ketara melonjak semalam mencatatkan kenaikan harian terbesar dalam tempoh satu tahun susulan petunjuk terbaru berkenaan dasar monetari oleh bank pusat…

Ini Perkembangan Semasa Pasaran Menjelang Data NFP!

Walaupun berterusan jatuh dari awal minggu, harga emas berjaya mengekalkan posisinya di paras sokongan atas $2,000 semasa sesi pembukaan Asia pagi tadi…

Selepas Pecah Rekod Harga, Emas Kini Stabil Semula Di Paras $2,030

Pagi ini, harga emas dibuka sedikit rendah pada paras $2,030 semasa pembukaan sesi dagangan Asia tadi…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera