Perluasan Fibonacci

Perkakas Perluasan Fibonacci akan membantu anda memilih sasaran keuntungan anda bila berdagang dengan trend.

Sewaktu memplotkan Perluasan Fibonacci, anda harus mengambil kira 2 gelombang harga.

Gelombang pertama (AB) mewakili pergerakan harga yang searah dengan trend utama. Jarak di antara titik A dan B dilihat sebagai 100% dan berguna untuk kira-kira selanjutnya.

Gelombang kedua (BC) adalah pembetulan bagi pergerakan harga sebelumnya. Hujungnya, iaitu titik C, adalah titik permulaan bagi memplotkan aras-aras perluasan sejajar dengan pekali Fibonacci 0.618 atau 61.8%, 1.618 atau 161.8%. Terdapat juga pilihan untuk perluasan menggunakan aras-aras 2.618 dan 4.236.

Perkakas Perluasan Fibonacci digunakan untuk mencari lokasi gelombang ketiga (lihat Teori Gelombang Elliott).

444.png

Dalam perkataan yang mudah, anda akan perlukan 3 titik di carta untuk menggunakan perkakas ini. Cari permulaan untuk satu trend baru: pembentukan harga terendah yang lebih tinggi selepas downtrend (harga terendah pertama, harga tertinggi di tengah-tengah, dan harga rendah yang lebh rendah akan digunakan untuk mengunjurkan perluasan ke sebelah atas) atau harga tertinggi yang lebih rendah selepas uptrend (harga tertinggi pertama, harga terendah di tengah-tengah, dan harga tertinggi yang lebih rendah akan digunakan untuk mengunjurkan perluasan ke sebelah bawah).

Pilih perkakas "Fibonacci Expansion" di MetaTrader dan sambungkan 2 titik pertama dengan garis (titik A dan B di carta di bawah). Kemudian pilih instrumen sekali lagi dengan mengklik ganda (double click) garis asas yang anda lihat pada carta dan seret bucu ketiga garis asas ke titik ketiga (titik C) di atas atau bawah tanpa melepaskan tetikus. Rapikan garisan supaya ketiga-tiga titik dihubungkan dengan betul (pastikan anda meletakkan garisan pada sumbu kandil).

6655.png

Cara-cara berdagang menggunakan perluasan Fibonacci

Ada 2 titik yang logik di mana anda boleh masuk ke pasaran:

1. Anda boleh membuka posisi perdagangan berdasarkan aras-aras pengunduran Fibonacci (38.2%, 50%, atau 61.8%) gelombang pertama, iaitu pada titik C.

2. Anda boleh masuk bila harga bergerak melepasi penghujung gelombang pertama, i.e. di atas titik B. 

Titik D adalah tempat di mana anda harus letakkan Ambilan Untung anda. Ia terletak di perluasan 161.8%. Sekiranya trend kuat, harga mungkin bergerak lebih jauh ke atas, jadi perluasan 261.8% juga sasaran yang berpotensi.

Soalan yang lazim ditanya

  • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

    Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

  • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

    Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

  • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

    Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Berita terkini

Strategi Trading Jangka Pendek Yang Berkesan

Walaupun sesetengah trader berasa selesa berkerja dalam rangka masa yang lebih panjang yang membolehkan mereka memeriksa posisi mereka dengan kurang kerap dan mempunyai masa yang mencukupi untuk membuat keputusan, sebilangan trader lain menikmati deruan adrenalin daripada perdagangan intrahari yang lebih agresif.

EMAS Dijangka Akan Mendaki Sementara, Dijangka Sambung Penerjunan!

Fed mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia membiarkan kadar dasar tidak berubah pada 5…

Yen Tersungkur kepada Paling Rendah Sejak 1990 , Betul Ke Ni?

Jepun melangkah lebih dekat kepada campur tangan mata wang dengan amaran terkuatnya apabila yen merosot ke paras paling lemah dalam kira-kira 34 tahun berbanding dolar…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera