Perluasan Fibonacci

Perkakas Perluasan Fibonacci akan membantu anda memilih sasaran keuntungan anda bila berdagang dengan trend.

Sewaktu memplotkan Perluasan Fibonacci, anda harus mengambil kira 2 gelombang harga.

Gelombang pertama (AB) mewakili pergerakan harga yang searah dengan trend utama. Jarak di antara titik A dan B dilihat sebagai 100% dan berguna untuk kira-kira selanjutnya.

Gelombang kedua (BC) adalah pembetulan bagi pergerakan harga sebelumnya. Hujungnya, iaitu titik C, adalah titik permulaan bagi memplotkan aras-aras perluasan sejajar dengan pekali Fibonacci 0.618 atau 61.8%, 1.618 atau 161.8%. Terdapat juga pilihan untuk perluasan menggunakan aras-aras 2.618 dan 4.236.

Perkakas Perluasan Fibonacci digunakan untuk mencari lokasi gelombang ketiga (lihat Teori Gelombang Elliott).

444.png

Dalam perkataan yang mudah, anda akan perlukan 3 titik di carta untuk menggunakan perkakas ini. Cari permulaan untuk satu trend baru: pembentukan harga terendah yang lebih tinggi selepas downtrend (harga terendah pertama, harga tertinggi di tengah-tengah, dan harga rendah yang lebh rendah akan digunakan untuk mengunjurkan perluasan ke sebelah atas) atau harga tertinggi yang lebih rendah selepas uptrend (harga tertinggi pertama, harga terendah di tengah-tengah, dan harga tertinggi yang lebih rendah akan digunakan untuk mengunjurkan perluasan ke sebelah bawah).

Pilih perkakas "Fibonacci Expansion" di MetaTrader dan sambungkan 2 titik pertama dengan garis (titik A dan B di carta di bawah). Kemudian pilih instrumen sekali lagi dengan mengklik ganda (double click) garis asas yang anda lihat pada carta dan seret bucu ketiga garis asas ke titik ketiga (titik C) di atas atau bawah tanpa melepaskan tetikus. Rapikan garisan supaya ketiga-tiga titik dihubungkan dengan betul (pastikan anda meletakkan garisan pada sumbu kandil).

6655.png

Cara-cara berdagang menggunakan perluasan Fibonacci

Ada 2 titik yang logik di mana anda boleh masuk ke pasaran:

1. Anda boleh membuka posisi perdagangan berdasarkan aras-aras pengunduran Fibonacci (38.2%, 50%, atau 61.8%) gelombang pertama, iaitu pada titik C.

2. Anda boleh masuk bila harga bergerak melepasi penghujung gelombang pertama, i.e. di atas titik B. 

Titik D adalah tempat di mana anda harus letakkan Ambilan Untung anda. Ia terletak di perluasan 161.8%. Sekiranya trend kuat, harga mungkin bergerak lebih jauh ke atas, jadi perluasan 261.8% juga sasaran yang berpotensi.

Soalan yang lazim ditanya

  • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

    Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Peribadi. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan dahulu proses pengesahan profil anda. Sahkan alamat emel dan nombor telefon anda, sahkan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Sebaik anda selesai dengan semua prosedur keselamatan ini, pergi ke platform perdagangan yang menjadi pilihan anda, dan mulakan berdagang. 

  • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

    Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

  • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

    Prosedurnya jelas dan mudah. Pergi ke laman Pengeluaran di laman web, atau bahagian Kewangan di Laman Peribadi FBS dan akses Pengeluaran. Anda boleh dapatkan wang yang anda raih menerusi sistem pembayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit-deposit anda. Sekiranya anda mendanai akaun anda menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda menerusi kaedah-kaedah yang sama, berkadaran dengan nisbah amaun deposit-deposit anda.

Berita terkini

Yen Beri Kejutan, USD Bergelora Nantikan NFP!

Tumpuan pasaran beralih sebentar kepada mata wang Yen Jepun yang ketara melonjak semalam mencatatkan kenaikan harian terbesar dalam tempoh satu tahun susulan petunjuk terbaru berkenaan dasar monetari oleh bank pusat…

Ini Perkembangan Semasa Pasaran Menjelang Data NFP!

Walaupun berterusan jatuh dari awal minggu, harga emas berjaya mengekalkan posisinya di paras sokongan atas $2,000 semasa sesi pembukaan Asia pagi tadi…

Selepas Pecah Rekod Harga, Emas Kini Stabil Semula Di Paras $2,030

Pagi ini, harga emas dibuka sedikit rendah pada paras $2,030 semasa pembukaan sesi dagangan Asia tadi…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera