Fraktal

Fraktal adalah pola di mana konfigurasi yang sama ditemui pada seluruh struktur, dengan skala yang pelbagai. Ia pola yang boleh dicerakinkan kepada pola-pola yang serupa dengan pola induk dan pola-pola yang seangkatan dengannya.

Seperti mana nisbah Fibonacci boleh ditemui dengan mudah di alam semulajadi, begitu juga halnya dengan Fraktal – pada tumbuh-tumbuhan, kristal, emping salji, dsb.

Idea berkenaan fraktal diaplikasikan pada pasaran kewangan oleh Bill Williams. Menurut beliau, pergerakan pasaran yang kompleks dibentuk oleh pola-pola yang identikal dan berulang-ulang. Kesannya, walaupun dinamik harga tampak rawak, ia sebenarnya tidak begitu dan ia mempunyai struktur yang spesifik.

Berdagang dengan fraktal

Jadi jika kita lihat pada carta, fraktal dianggan sebagai pola yang dibentuk oleh sekurang-kurangnya 5 candlestick di mana harga tinggi/rendah (high/low) candlestick tengah melampaui ekstrem kandil sebelahnya.

Fraktal ke atas adalah satu siri 5 candlestick yang berturutan di mana harga tinggi tertinggi (highest high) didahului oleh dua harga tinggi yang lebih rendah (lower lows) dan diikuti oleh dua harga tinggi yang lebih rendah. Fraktal ke bawah pula adalah songsangan konfigurasi ini. Kedua-dua struktur tampak seperti penyongsangan harga yang kecil. Kedua-dua fraktal (beli dan jual) boleh berkongsi candlestick.

Fraktal sehingga fraktal ke bawah

Bukan satu tugas mudah untuk menjejak fraktal secara visual dengan berterusan. Anda boleh tandakan fraktal di carta MetaTrader dengan mengklik "Insert", memilih "Indicators", "Bill Williams" dan kemudian "Fractals". Indikator ini akan meletakkan satu simbol pada candlestick pertengahan bagi setiap fraktal yang ia dapat kenal pasti.

Bagaimana cara berdagang menggunakan fraktal?

Cara-cara menggunakan fraktal di dalam perdagangan

Selepas anda tambahkan indikator Fraktal ke carta, anda boleh cari signal untuk berdagang. Berikut adalah kaedah yang disarankan oleh Bill Williams:

1. Tunggu untuk situasi di mana fraktal terakhir menuding ke arah yang berlawanan dari signal sebelumnya. Ini dipanggil sebagai 'fractal start'. Dagangan haruslah dibuat dalam arah fraktal yang kedua.

2. Signal perdagangan akan muncul jika harga bergerak melewati fraktal ini (ie. candlestick tengah).

3. Letakkan Renti Rugi (Stop Loss) melepasi 'fractal stop', iaitu titik terjauh dari salah satu antara dua fraktal sebelum ini di arah yang bertentangan dengan signal.Fraktal on the candlestick chart

Indikator Fraktal boleh menghasilkan banyak signal. Adalah lebih bijak untuk menggunakannya dengan indikator-indikator lain yang dibangunkan oleh Williams untuk menyaring signal yang baik dari signal yang buruk.

Soalan yang lazim ditanya

  • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

    Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

  • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

    Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

  • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

    Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Berita terkini

Strategi Trading Jangka Pendek Yang Berkesan

Walaupun sesetengah trader berasa selesa berkerja dalam rangka masa yang lebih panjang yang membolehkan mereka memeriksa posisi mereka dengan kurang kerap dan mempunyai masa yang mencukupi untuk membuat keputusan, sebilangan trader lain menikmati deruan adrenalin daripada perdagangan intrahari yang lebih agresif.

EMAS Dijangka Akan Mendaki Sementara, Dijangka Sambung Penerjunan!

Fed mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia membiarkan kadar dasar tidak berubah pada 5…

Yen Tersungkur kepada Paling Rendah Sejak 1990 , Betul Ke Ni?

Jepun melangkah lebih dekat kepada campur tangan mata wang dengan amaran terkuatnya apabila yen merosot ke paras paling lemah dalam kira-kira 34 tahun berbanding dolar…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera