Faktor Fundamental

Petunjuk ekonomi

Petunjuk-petunjuk ekonomi adalah petikan data ekonomi dan kewangan yang diumumkan oleh agensi-agensi swasta dan kerajaan. Statistik-statistik ini membantu kita memantau penggerak pasaran dan bertindak balas terhadap riak perubahannya. Untuk bertindak balas terhadap pengumuman ekonomi dengan sewajarnya, anda perlu memahami hubungkait antara laporan statistikal dan kadar tukaran matawang yang bersangkutan. Sekarang, kami ingin memperkenalkan petunjuk-petunjuk ekonomi paling berpengaruh serta impaknya terhadap harga matawang.

pic2.jpg

Petunjuk Keluaran: GDP, keluaran perindustrian, jualan peruncitan. Sebarang peningkatan dalam data yang diterbitkan memberitahu kita bahawa ekonomi sedang berkembang. Jika pengumuman menyatakan kekukuhan, anda boleh berharap ada peningkatan nilai pada matawang.

Petunjuk Sentimen: sentimen perniagaan dan pengguna. Kumpulan petunjuk-petunjuk ini berfungsi sebagai barometer mood pengguna dan pelabur. Lebih banyak yang mereka belanjakan/laburkan, maka lebih kuatlah ekonomi negara justeru matawangnya.

Petunjuk Pasaran Buruh: kadar pengangguran, daftar gaji, perubahan penggajian/pengangguran, tuntutan pengangguran. Lebih tinggi jumlah penggajian, adalah lebih baik untuk matawang sesuatu negara (yang sebaliknya untuk pengangguran).   

Petunjuk Pasaran Perumahan: permit/izin/kelulusan bangunan, pembinaan perumahan baru, penjualan rumah yang baru/sedia ada/dalam proses. Jika terdapat tanda-tanda peningkatan aktiviti ekonomi di dalam pasaran perumahan, itu bermakna ekonomi negara adalah sihat. Ini mendorong kadar tukaran bagi matawang negara untuk meningkat.

Inflasi: CPI, PPI, WPI, RPI. Inflasi yang lebih tinggi memberi kesan negatif kepada matawang negara, manakala inflasi yang lebih rendah adalah positif. Bagaimana pun, dalam jangka masa pendek CPI dan lain-lain indeks inflasi boleh membawa kesan sebaliknya kepada matawang. Peningkatan ketara indeks inflasi boleh mendorong bank pusat untuk menaikkan kadar faedahnya. Ini boleh menyebabkan kadar tukaran bagi matawang turut meningkat.

Imbangan Dagangan: Jumlah nilai keseluruhan eksport sesebuah negara ditolak dengan nilai keseluruhan importnyas; >0 bererti lebihan, <0 bererti defisit. Apabila sesebuah negara mengalami lebihan dagangan, permintaan untuk matawangnya dari pembeli asing meningkat, jadi matawang negara juga meningkat. Sebaliknya, defisit dagangan menyebabkan penurunan nilai matawang negara tersebut.

Imbangan Akaun Semasa: imbangan antara sesebuah negara dan rakan dagangnya, mencerminkan semua pembayaran untuk barangan, perkhidmatan, faedah dan dividen; >0 bererti lebihan, <0 bererti defisit. Defisit bermaksud sesebuah negara itu berbelanja lebih dari pendapatannya, dan ia meminjam modal dari luar untuk mengurangkan defisitnya. Kesannya adalah negatif kepada matawang negara tersebut. Lebihan, sebaliknya pula, mempunyai impak positif ke atas matawang.

Polisi kewangan bank pusat

Kadar faedah. Semua bank-bank pusat utama menentukan kadar pembiayaan semula utama. Terdapat 2 jenis polisi kewangan: melonggar (menurunkan kadar faedah jika ekonomi negara perlu dilonjak; impak kepada matawang adalah negatif) dan mengetat (menaikkan kadar faedah supaya kadar inflasi memperlahan; kesan kepada matawang adalah positif).

Pembelian bond. Adakalanya bank pusat memilih jalan untuk membeli bond kerajaan secara besar-besaran bertujuan untuk menambah jumlah wang dalam kitaran; dengan berbuat demikian mereka cuba untuk menjadikan kredit lebih murah dan memperhebat pertumbuhan ekonomi. Kaedah-kaedah tidak konvensional ini membawa kepada penurunan nilai matawang. Pembelian bond oleh bank pusat yang membawa kepada lebih bekalan tunai dikenali sebagai pelonggaran kuantitatif (QE, Quantitative Easing).

Kesihatan Fiskal Kerajaan

Imbangan bajet dan hutang. Jika hutang sesebuah negara itu sudah di paras hidung, negara tersebut akan kelihatan kurang menarik di mata pelabur asing, kerana hutang awam yang besar menjurus kepada inflasi. Tambahan lagi, hutang yang besar terbukti membimbangkan bagi orang asing jika mereka percaya negara tersebut berisiko ingkar menunaikan tanggungjawab hutangnya. Dalam kes sebegini, permintaan untuk matawang negara tersebut akan berkurangan dan kadar tukarannya akan merudum.

Arus berita

 • Politik, masyarakat dan berita-berita lain.
 • Unjuran ekonomi dari IMF, OECR, Bank Dunia dan lain-lain organisasi.
 • Perubahan pada penarafan kredit perdaulatan oleh Moody's, Fitch, S&P dan lain-lain agensi.

Pelabur asing cenderung mencari negara yang stabil politik dan ekonominya. Itulah sebabnya mengapa berita yang berulang-ulang mengenai pergolakan politik atau rusuhan menjauhkan pelaburan dari negara terlibat. Hasilnya, matawang sesebuah negara menguncup nilainya berakibat dari pengaliran keluar pelaburan asing.   Adakalanya negara-negara yang politiknya stabil pun ada mengalami pergolakan sosial, rombakan kerajaan dan pindaan legislatif yang signifikan. Semua peristiwa ini juga mampu mempengaruhi matawang. Keputusan pilihanraya atau pungutan suara di luar jangkaan juga boleh menyebabkan kemeruapan matawang yang hebat (masih ingatkah anda kesan kemenangan Trump, atau kesan dari undian “leave” di United Kingdom). Ucapan politik oleh pemimpin kebangsaan, interaksi terbuka gabenor bank pusat juga boleh menyebabkan naik turun harga matawang.

Perubahan yang signifikan kadar tukaran matawang juga boleh disebabkan oleh arus berita dari jenis yang lain. Kami merujuk kepada unjuran ekonomi oleh insititusi kewangan seperti IMF, OECR, Bank Dunia, atau perubahan pada penarafan kredit sesebuah negara oleh Moody's, Fitch, S&P dan agensi-agensi lain.

Akhirnya, beberapa peristiwa yang benar-benar tidak disangka seperti gempa bumi dan malapetaka alam lainnya. Peristiwa-peristiwa ini memusnahkan ekonomi dan seterusnya untuk kadar tukaran matawang. Sunggu begitu, hubung kaitnya tidaklah setiap kalinya mudah. Sebagai contoh, pada 2011 dulu Yen Jepun sebenarnya menguat selepas gempa bumi di Jepun: rasionalnya adalah pelabur melihat yen sebagai matawang perlindungan yang selamat dan nilainya meingkat di waktu selera pasaran menjunam.

Soalan yang lazim ditanya

 • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

  Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

 • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

  Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

 • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

  Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Berita terkini

EMAS Dijangka Akan Mendaki Sementara, Dijangka Sambung Penerjunan!

Fed mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia membiarkan kadar dasar tidak berubah pada 5…

Yen Tersungkur kepada Paling Rendah Sejak 1990 , Betul Ke Ni?

Jepun melangkah lebih dekat kepada campur tangan mata wang dengan amaran terkuatnya apabila yen merosot ke paras paling lemah dalam kira-kira 34 tahun berbanding dolar…

XAU/USD Berundur Selepas Menguji $2,200, Mana Arah Tuju USD?

Sentimen pasaran yang memulih pada pembukaan dagangan awal minggu semalam telah menukar semula haluan pergerakan USD…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera