Gartley

Pola Gartley adalah pola harmonik yang paling awal dikenal pasti. Ia dibangunkan oleh dan dinamakan sempena H.M. Gartley sendiri. Namun, Gartley tidak menyebut tentang nisbah Fibonacci untuk pola ini. Aras-aras Fibonacci ditambah kemudian oleh Scott Carney dan Larry Pesavento.

Pola-pola Gartley termasuklah pola asas ABCD patterm yang didahului oleh high dan low yang signifikan. Jadi, pola Gartley dibentuk oleh 4 swing harga. Pola Gartley yang bullish tampak serupa dengan huruf M, manakala yang bearish berbentuk W. Huruf-huruf untuk menandakan pola Gartley di carta adalah XABCD. Garisan XA haruslah garisan yang terpanjang pada pola ini.

Mari kita kaji pola Gartley bullish (pola yang bearish adalah imej songsang bagi yang bullish).

Pola Gartley

Semuanya bermula di titik X, yang boleh ditemui di rangkamasa (timeframe) yang lebih besar dan sebahagian dari trend yang lebih besar. Ia adalah low/high yang sangat menonjol dan terserlah kepada sesiapa yang meilhat carta tersebut. Harga kemudiannya membuat swing ke atas dari X ke A dan ia mengundur di titik A. Kaki XA menentukan had skop pola ini, dan kaki-kaki lainnya harus terbentuk di dalam zon di antara dua titik ini.

Pola dengan struktur seperti yang terpapar di gambar boleh dipanggil pola Gartley, jika ia menepati kehendak berikut:

 • Titik B adalah pada pengunduran (retracement) 61.8% XA. Ini adalah syarat paling penting.
 • Titik C boleh berada pada pengunduran 38.2%-88.6% AB.
 • Titik D boleh ditemui pada sambungan (extension) 127.2%-161.8% AB atau pada pengunduran 78.6% XA.

Cara berdagang

Titik D adalah pencetus untuk beli pada pola Gartley bullish. Sila maklum bahawa titik D adalah zon yang berpotensi berlakunya penyongsangan (reversal). Para pedagang akan memerlukan pengesahan penyongsangan sebenar di kawasan ini. Pengesahan ini boleh muncul berupa pola candlestick atau bacaan indikator teknikal.

Ambilan Untung dan Renti Rugi

Berikut adalah pilihan untuk pesanan Ambilan Untung (Take Profit, TP).

TP1: 61.8% CD

TP2: saiz XA yang diunjurkan dari D

Renti Rugi (Stop Loss, SL) boleh dipasang di bawah X untuk Gartley bullish (di atas X untuk Gartley bearish) atau menurut peraturan pengurusan risiko anda.

Sila maklum bahawa di dalam kehidupan sebenar, pola-pola yang anda temui di carta sering tidak menepati nisbah yang disenaraikan di atas secara 100% tepat. Kesannya lebih besar perbezaan antara pola Gartley buku teks dan pola yang anda mahu dagangkan, lebih tinggi risiko ralat yang perlu anda masukkan dalam pertimbangan.

Berikut adalah bagaimana rupa pola Gartley di carta. Titik B berada di sekitar pengunduran 61.8% XA. Titik C berada pada pengunduran 61.8% Ab. Titik D berada pada pengunduran 88.6% XA. Pola ini tidaklah tepat seperti di buku teks, tetapi ia cukup mirip.

Gartley

Kesimpulan

Pola Gartley yang dikenal pasti dengan betul menawarkan peluang berdagang dengan kadar risiko yang rendah. Gartley, dalam banyak kes, terbentuk berhampiran dengan top/bottom suatu pasaran dan mendahului penyongsangan arah trend. Anda boleh temui dan dagangkan pola-pola Gartley pada semua rangkamasa.

Soalan yang lazim ditanya

 • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

  Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

 • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

  Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

 • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

  Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Berita terkini

Strategi Trading Jangka Pendek Yang Berkesan

Walaupun sesetengah trader berasa selesa berkerja dalam rangka masa yang lebih panjang yang membolehkan mereka memeriksa posisi mereka dengan kurang kerap dan mempunyai masa yang mencukupi untuk membuat keputusan, sebilangan trader lain menikmati deruan adrenalin daripada perdagangan intrahari yang lebih agresif.

EMAS Dijangka Akan Mendaki Sementara, Dijangka Sambung Penerjunan!

Fed mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia membiarkan kadar dasar tidak berubah pada 5…

Yen Tersungkur kepada Paling Rendah Sejak 1990 , Betul Ke Ni?

Jepun melangkah lebih dekat kepada campur tangan mata wang dengan amaran terkuatnya apabila yen merosot ke paras paling lemah dalam kira-kira 34 tahun berbanding dolar…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera