Osilator Gator

Koleksi indikator yang dibangunkan oleh Bill Williams termasuklah dengan Osilator Gator. Indikator ini dicipta untuk menunjukkan jika pasaran sedang dalam trend serta julatnya. Gator adalah kesinambungan dari Indikator Alligator. Ia dipaparkan di tetingkap berasingan di bawah carta harga.

Alligator dan Gator serasi digunakan bersama. Osilator Gator membantu mengenal pasti dan mengesahkan maklumat dari Indikator Alligator. Untuk memanfaatkan keupayaan Indikator Gator dengan sepenuh-penuhnya, kami mencadangkan anda untuk membaca maklumat tentang Indikator Alligator terlebih dahulu.

Williams merancang untuk meringkaskan proses analisis. Dengan Gator, tidak wujud lagi keperluan untuk menganalisa jarak dan capahan (divergence) antara garisan-garisan indikator: Ia dilakukan secara automatik. Osilator Gator hadir dalam bentuk dual-histogram dengan bar di atas dan di bawah garisan sifar pada masa yang sama. Nilai positif datang dari perbezaan absolut antara rahang dan gigi Alligator (Alligator's Jaw and Teeth), manakala angka negatif mewakili perbezaan absolut antara gigi dan bibir (SMA 5 dan 8 tempoh) yang kemudian dijadikan negatif. Bar di histogram diwarnakan hijau jika ia lebih besar dari yang sebelumnya dan merah jika ia lebih kecil. 

Cara-cara untuk berdagang menggunakan Osilator Gator

Untuk menambahkan Osilator Gator ke carta anda di MetaTrader, klik "Insert", pilih "Indikator", "Bill Williams" dan seterusnya “Gator Oscillator”. Anda boleh mengubah parameter untuk rahang (jaws), teeth (gigi), dan bibir (lips). Tetapan default untuk parameter tersebut adalah apa yang disyorkan oleh Bill Williams dan ia sudah cukup baik buat peringkat permulaan. Jika anda mahu mencuba tetapan lain, anda boleh mencubanya.

Seperti Alligator yang membuka mulutnya dan cuba untuk memakan harga, Gator bersifat seperti makhluk hidup. Ia mempunyai 4 keadaan (states):

1. Ia tidur – kedua-dua bar berwarna merah. Ini bererti tidak ada trend di pasaran. Ini berkaitan dengan masa di mana garisan Indikator Alligator berpilin. Bill Williams mengesyirkan agar kita menjauhi pasaran di waktu-waktu begini.

2. Ia terjaga – Selepas tidur, satu bar berwarna hijau dan satu lagi merah. Ada trend yang sedang terbentuk. Ini masanya untuk mencari peluang memasuki pasaran.

3. Ia makan – Kedua-dua bar berwarna hijau. Trend berterusan. Pastikan dagangan anda terus aktif terbuka dan biarkan keuntungan anda bertambah.

4. Ia kekenyangan – Selepas makan, salah satu bar berwarna merah. Ia petanda bahawa trend menghampiri penghujungnya, jadi pertimbangkan untuk kaut keuntungan anda yang ada.

Gator Oscillator candlestick chart

Perhatikan bagaimana Osilator Gator menunjukkan hanya kehadiran trend, bukan arahnya. Justeru itu, adalah lebih baik untuk menggunakannya bersama dengan Indikator Alligator atau perkakas-perkakas analisis teknikal yang lain.   

Soalan yang lazim ditanya

  • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

    Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

  • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

    Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

  • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

    Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Berita terkini

Strategi Trading Jangka Pendek Yang Berkesan

Walaupun sesetengah trader berasa selesa berkerja dalam rangka masa yang lebih panjang yang membolehkan mereka memeriksa posisi mereka dengan kurang kerap dan mempunyai masa yang mencukupi untuk membuat keputusan, sebilangan trader lain menikmati deruan adrenalin daripada perdagangan intrahari yang lebih agresif.

EMAS Dijangka Akan Mendaki Sementara, Dijangka Sambung Penerjunan!

Fed mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia membiarkan kadar dasar tidak berubah pada 5…

Yen Tersungkur kepada Paling Rendah Sejak 1990 , Betul Ke Ni?

Jepun melangkah lebih dekat kepada campur tangan mata wang dengan amaran terkuatnya apabila yen merosot ke paras paling lemah dalam kira-kira 34 tahun berbanding dolar…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera