Osilator Gator

Koleksi indikator yang dibangunkan oleh Bill Williams termasuklah dengan Osilator Gator. Indikator ini dicipta untuk menunjukkan jika pasaran sedang dalam trend serta julatnya. Gator adalah kesinambungan dari Indikator Alligator. Ia dipaparkan di tetingkap berasingan di bawah carta harga.

Alligator dan Gator serasi digunakan bersama. Osilator Gator membantu mengenal pasti dan mengesahkan maklumat dari Indikator Alligator. Untuk memanfaatkan keupayaan Indikator Gator dengan sepenuh-penuhnya, kami mencadangkan anda untuk membaca maklumat tentang Indikator Alligator terlebih dahulu.

Williams merancang untuk meringkaskan proses analisis. Dengan Gator, tidak wujud lagi keperluan untuk menganalisa jarak dan capahan (divergence) antara garisan-garisan indikator: Ia dilakukan secara automatik. Osilator Gator hadir dalam bentuk dual-histogram dengan bar di atas dan di bawah garisan sifar pada masa yang sama. Nilai positif datang dari perbezaan absolut antara rahang dan gigi Alligator (Alligator's Jaw and Teeth), manakala angka negatif mewakili perbezaan absolut antara gigi dan bibir (SMA 5 dan 8 tempoh) yang kemudian dijadikan negatif. Bar di histogram diwarnakan hijau jika ia lebih besar dari yang sebelumnya dan merah jika ia lebih kecil. 

Cara-cara untuk berdagang menggunakan Osilator Gator

Untuk menambahkan Osilator Gator ke carta anda di MetaTrader, klik "Insert", pilih "Indikator", "Bill Williams" dan seterusnya “Gator Oscillator”. Anda boleh mengubah parameter untuk rahang (jaws), teeth (gigi), dan bibir (lips). Tetapan default untuk parameter tersebut adalah apa yang disyorkan oleh Bill Williams dan ia sudah cukup baik buat peringkat permulaan. Jika anda mahu mencuba tetapan lain, anda boleh mencubanya.

Seperti Alligator yang membuka mulutnya dan cuba untuk memakan harga, Gator bersifat seperti makhluk hidup. Ia mempunyai 4 keadaan (states):

1. Ia tidur – kedua-dua bar berwarna merah. Ini bererti tidak ada trend di pasaran. Ini berkaitan dengan masa di mana garisan Indikator Alligator berpilin. Bill Williams mengesyirkan agar kita menjauhi pasaran di waktu-waktu begini.

2. Ia terjaga – Selepas tidur, satu bar berwarna hijau dan satu lagi merah. Ada trend yang sedang terbentuk. Ini masanya untuk mencari peluang memasuki pasaran.

3. Ia makan – Kedua-dua bar berwarna hijau. Trend berterusan. Pastikan dagangan anda terus aktif terbuka dan biarkan keuntungan anda bertambah.

4. Ia kekenyangan – Selepas makan, salah satu bar berwarna merah. Ia petanda bahawa trend menghampiri penghujungnya, jadi pertimbangkan untuk kaut keuntungan anda yang ada.

Gator Oscillator candlestick chart

Perhatikan bagaimana Osilator Gator menunjukkan hanya kehadiran trend, bukan arahnya. Justeru itu, adalah lebih baik untuk menggunakannya bersama dengan Indikator Alligator atau perkakas-perkakas analisis teknikal yang lain.   

Soalan yang lazim ditanya

  • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

    Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Peribadi. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan dahulu proses pengesahan profil anda. Sahkan alamat emel dan nombor telefon anda, sahkan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Sebaik anda selesai dengan semua prosedur keselamatan ini, pergi ke platform perdagangan yang menjadi pilihan anda, dan mulakan berdagang. 

  • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

    Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

  • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

    Prosedurnya jelas dan mudah. Pergi ke laman Pengeluaran di laman web, atau bahagian Kewangan di Laman Peribadi FBS dan akses Pengeluaran. Anda boleh dapatkan wang yang anda raih menerusi sistem pembayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit-deposit anda. Sekiranya anda mendanai akaun anda menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda menerusi kaedah-kaedah yang sama, berkadaran dengan nisbah amaun deposit-deposit anda.

Berita terkini

Yen Beri Kejutan, USD Bergelora Nantikan NFP!

Tumpuan pasaran beralih sebentar kepada mata wang Yen Jepun yang ketara melonjak semalam mencatatkan kenaikan harian terbesar dalam tempoh satu tahun susulan petunjuk terbaru berkenaan dasar monetari oleh bank pusat…

Ini Perkembangan Semasa Pasaran Menjelang Data NFP!

Walaupun berterusan jatuh dari awal minggu, harga emas berjaya mengekalkan posisinya di paras sokongan atas $2,000 semasa sesi pembukaan Asia pagi tadi…

Selepas Pecah Rekod Harga, Emas Kini Stabil Semula Di Paras $2,030

Pagi ini, harga emas dibuka sedikit rendah pada paras $2,030 semasa pembukaan sesi dagangan Asia tadi…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera