Cara-cara membuat ujian backtest strategi perdagangan

Bila anda menemui suatu strategi perdagangan yang menarik (atau anda merekanya sendiri), anda perlu memeriksa jika ia berkesan di masa lalu sebelum anda mempertaruhkan wang anda dengannya. Proses memeriksa strategi dengan data silam ini dipanggil   backtesting  .

Bila anda backtest strategi anda, pastikan anda mencerap prestasinya bagi tempoh yang cukup panjang dan sewaktu situasi pasaran yang pelbagai (trend, menjajar).

Ada 2 jenis backtest: manual dan automatik. Backtest automatik dilakukan dengan bantuan program, contohnya Expert Advisor (EA) yang membuka dan menutup dagangan untuk anda bila beberapa syarat teknikal dipenuhi. Untuk membina EA, anda perlu tahu bahasa dan sintaks bahasa pengaturcaraan MQL4. Kesannya, dalam kebanyakan kes, ujian manual adalah penyelesaian yang lebih mudah dan andal.

Ikuti langkah-langkah yang mudah.

 Langkah 1. Buka carta suatu pasangan matawang yang anda mahu gunakan dengan strategi anda dalam backtest. Adalah lebih baik untuk analisa satu pasangan pada satu-satu masa. Jika perlu, anda boleh backtest dengan pasangan lain kemudian. Pasang indikator-indikator dan perkakas yang dperlukan ke carta tersebut. Tatal carta ke masa silam.

Langkah 2. Periksa carta satu demi satu candlestick untuk mencari setup yang sejajar dengan strategi yang sedang diuji.

Langkah 3. Selepas mencari setup perdagangan berdasarkan strategi anda, catatkan butiran   dagangan   yang boleh dilakukan di masa silam. Anda harus catatkan tarikh, titik masuk, renti rugi, dan lain-lain maklumat yang anda rasakan perlu.  

 Langkah 4. Ulang proses ini sehingga anda temui setup perdagangan lain yang berpotensi dan kemudian kembali ke Langkah 3.

Bila anda sudah tuliskan semua dagangan berpotensi (kami cadangkan anda gunakan Microsoft Excel), adalah lebih mudah untuk anda tentukan kadar kemenangan dan keberuntungan strategi ini.

Jika anda dapati prestasi strategi anda tidak memuaskan dalam backtest ini, pertimbangkan untuk mengubah pembolehubah satu demi satu berdasarkan cerapan dan pemerhatian anda sehinggalah anda menemui strategi yang menguntungkan.

 Backtest secara manual suatu strategi perdagangan memerlukan masa dan disiplin. Namun jika ia dilakukan dengan betul ia akan memberikan anda anggaran yang baik kadar keberuntungan dan kejayaan strategi tersebut. Ingat, anda lakukan backtest untuk manfaat anda sendiri. Lagi pula, backtest manual memberikan anda kefahaman yang lebih baik tentang pasaran dan membolehkan anda berlatuh menentukan aras masuk dan keluar.

Penting untuk difahami bahawa pasaran boleh berubah. Jadi strategi yang dianggap berjaya dengan keputusan backtest tidak semestinya memeruskan kadar kemenjadiannya di masa hadapan. Inilah sebabnya mengapa setiap strategi harus digandingkan dengan pengurusan risiko yang munasabah.   

Подводка к статье - тестирование-01.jpg

Soalan yang lazim ditanya

  • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

    Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Peribadi. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan dahulu proses pengesahan profil anda. Sahkan alamat emel dan nombor telefon anda, sahkan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Sebaik anda selesai dengan semua prosedur keselamatan ini, pergi ke platform perdagangan yang menjadi pilihan anda, dan mulakan berdagang. 

  • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

    Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

  • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

    Prosedurnya jelas dan mudah. Pergi ke laman Pengeluaran di laman web, atau bahagian Kewangan di Laman Peribadi FBS dan akses Pengeluaran. Anda boleh dapatkan wang yang anda raih menerusi sistem pembayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit-deposit anda. Sekiranya anda mendanai akaun anda menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda menerusi kaedah-kaedah yang sama, berkadaran dengan nisbah amaun deposit-deposit anda.

Berita terkini

EMAS Dijangka Akan Mendaki Sementara, Dijangka Sambung Penerjunan!

Fed mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia membiarkan kadar dasar tidak berubah pada 5…

Yen Tersungkur kepada Paling Rendah Sejak 1990 , Betul Ke Ni?

Jepun melangkah lebih dekat kepada campur tangan mata wang dengan amaran terkuatnya apabila yen merosot ke paras paling lemah dalam kira-kira 34 tahun berbanding dolar…

XAU/USD Berundur Selepas Menguji $2,200, Mana Arah Tuju USD?

Sentimen pasaran yang memulih pada pembukaan dagangan awal minggu semalam telah menukar semula haluan pergerakan USD…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera