Bagaimana cara membuka dan menutup pesanan dalam MetaTrader?

Log Masuk ke Akaun Perdagangan

Sekarang anda sudah sedia untuk berdagang. Buka terminal perdagangan MT4 anda (prosedur untuk MT5 adalah sama sahaja). Gunakan login dan kata laluan yang diberikan oleh FBS kepada anda semasa pendaftaran. Jika anda terlupa maklumat ini, anda boleh menyemak e-mel pendaftaran yang dihantar oleh syarikat kepada anda atau tetapkan kata laluan baru di laman peribadi anda.

Anda mungkin perlu mencuba lebih dari sekali untuk log masuk. Jika percubaan pertama anda gagal, klik “File” dan kemudian “Login to Trade Account”. Isikan maklumat log masuk anda dengan teliti sambil memastikan anda menggunakan nama pelayan yang betul.

Pastikan anda telah disambungkan: lajur di penjuru kanan sebelah bawah hendaklah berwarna hijau dan biru. Jika anda melihat kelajuan sambungan internet anda di situ, semuanya baik-baik sahaja: itu bermakna anda sedang menerima sebutharga pasaran secara masa nyata. Masa untuk mula berdagang!

Antaramuka MetaTrader

Membuka Pesanan Baru

Untuk berdagang, anda perlu memberi arahan kepada broker anda untuk membuka posisi perdagangan untuk anda. Arahan seperti ini dipanggil “pesanan”.

Terdapat beberapa cara untuk membuka tetingkap timbul “New Order”:

 1. Pilih “Tools” – “New order” pada menu program.
 2. Klik kanan pada carta; pergi ke “Trading” – “New order”.
 3. Klik dua kali pada nama instrumen perdagangan di tetingkap “Market Watch”.
 4. Klik pada butang “New Order” pada toolbar di atas carta harga.
 5. Tekan kekunci F9 di papan kekunci.

Tetingkap “New Order” akan muncul. Di sini anda perlu memilih parameter-parameter perdagangan anda.

Tetingkap New Order dalam MetaTrader

Penyesuaian Parameter Perdagangan

Simbol MetaTrader

“Simbol (symbol)” adalah aset yang anda mahu dagangkan. Secara lalai, simbol pada carta yang sedang aktif akan dipilih untuk perdagangan, tetapi anda boleh memilih aset lain daripada senarai berjuntai (drop-down list). Carta tick yang sepadan akan muncul di sebelah kiri.

Volum Pesanan

Langkah seterusnya ialah menentukan saiz posisi anda dan tuliskan ia pada medan “Volume”. Di MetaTrader anda tetapkan saiz posisi anda dalam sebutan lot: 1.0 bersamaan dengan 1 lot, atau 100,000 unit. Anda boleh membaca tentang cara memilih saiz posisi dalam artikel “Bagaimana cara menentukan saiz posisi?”.

Stop Loss dan Take Profit dalam MetaTrader

Sekarang tetapkan “Stop Loss” (Renti Rugi) dan “Take Profit” (Ambilan Untung). Ruang-ruang ini kosong secara lalai. Anda boleh masukkan terus maklumat ini atau masukkan ia kemudian, atau pilih untuk sama sekali tidak menetapkan aras-aras ini.

Stop loss (SL) atau Renti Rugi ialah kadar pertukaran pada mana perdagangan anda akan ditutup secara automatik jika harga bergerak dalam arah yang merugikan. Oleh itu, SL mengehadkan kerugian yang boleh anda tanggung: dalam senario yang paling buruk, anda tidak akan rugi lebih daripada jumlah yang anda pilih sebagai renti rugi.

Take profit (TP) atau Ambilan Untung adalah kadar pertukaran di mana perdagangan anda akan ditutup secara automatik jika harga memihak kepada anda. Dengan kata lain, ia sasaran keuntungan anda.

Jika nilai renti rugi dan ambilan untung ditetapkan, nilai tersebut akan muncul pada carta sebagai satu garisan mendatar pada aras-aras harga yang sepadan yang memudahkan anda untuk memantau perdagangan yang sedang aktif/terbuka. Jika aras-aras SL dan TP ditetapkan terlalu hampir dengan harga semasa, anda akan melihat mesej ralat: “Incorrect S/L or T/P”. Anda perlu menggerakkan aras-aras tersebut lebih jauh daripada harga semasa dan mengulangi permintaan.

Market Orders dan Pending Orders

Ruang penting seterusnya ialah “Type”. Terdapat dua jenis pesanan – market orders (pesanan pasaran) dan pending orders (pesanan tertangguh). Perbezaan utama antara kedua-dua jenis ini ialah pesanan pasaran dibuka secara automatik pada harga semasa pasaran, manakala pesanan tertangguh boleh ditetapkan untuk suatu harga yang spesifik pada masa hadapan.

Jika anda memilih pelaksanaan pasaran, pesanan anda akan dibuka sebaik sahaja anda menekan butang “Sell by market” atau “Buy by market”. Jika anda memilih pilihan pesanan tertangguh, anda akan dapat memilih aras kemasukan terlebih dahulu. Dalam kes ini, pesanan akan dibuka secara automatik apabila aras harga yang anda pilih dicapai, dan anda tidak perlu berada di hadapan monitor apabila ia terjadi. Baca tentang jenis-jenis pesanan tertangguh dalam “Jenis-jenis pesanan”.

Jika butang “Sell” dan “Buy” tidak aktif, ini bermakna anda telah memilih volum pesanan yang salah untuk jenis akaun tersebut. Sila semak tetapan volum pesanan anda dan bandingkan ia dengan syarat-syarat perdagangan yang dipaparkan di laman web kami.

Membuka pesanan di MetaTrader

Pesanan terbuka boleh dilihat di tetingkap Terminal dengan mengklik tab Trade. Untuk membuka tetingkap Terminal, klik “View” – “Toolbox” atau gunakan kombinasi kekunci “CTRL + T”.

Pesanan baru dalam MetaTrader

Perdagangan satu klik

Anda boleh berdagang dengan lebih pantas dengan memilih perdagangan satu klik (one-click trading). Untuk mengaktifkannya, klik menu “Tools” – “Options”.

fast orders 2.jpg

Pilih tab “Trade” dan letak tanda semak pada pilihan “One Click Trading”.

fast orders 1.jpg

Sebaik sahaja perdagangan satu klik diaktifkan, anda boleh membuka pesanan untuk berurusniaga, menggunakan butang beli dan jual dengan pilihan untuk mengubahsuai volum di penjuru kiri sebelah atas carta.

fast orders 3.png

Bagaimanakah cara untuk menutup pesanan?

Untuk menutup posisi yang sedang aktif, klik “x” pada tab Trade pada tetingkap Terminal.

close order 1.png

Atau klik kanan garis pesanan pada carta dan pilih “close”.

close order 2.png

Jika anda mahu menutup hanya sebahagian daripada suatu posisi, klik kanan pada pesanan aktif tersebut dan pilih “Modify”. Kemudian, dalam ruang Type, pilih "market execution" dan pilih sebesar mana yang ingin anda tutup dari keseluruhan posisi tersebut.

close order 3.png

Kesimpulan

Seperti yang anda lihat, membuka dan menutup pesanan anda di MT4 adalah sangat intuitif, dan ia hanya memerlukan satu klik. Log masuk ke laman peribadi anda, buka akaun dan cubalah berdagang dengan FBS!

Soalan yang lazim ditanya

 • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

  Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Peribadi. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan dahulu proses pengesahan profil anda. Sahkan alamat emel dan nombor telefon anda, sahkan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Sebaik anda selesai dengan semua prosedur keselamatan ini, pergi ke platform perdagangan yang menjadi pilihan anda, dan mulakan berdagang. 

 • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

  Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

 • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

  Prosedurnya jelas dan mudah. Pergi ke laman Pengeluaran di laman web, atau bahagian Kewangan di Laman Peribadi FBS dan akses Pengeluaran. Anda boleh dapatkan wang yang anda raih menerusi sistem pembayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit-deposit anda. Sekiranya anda mendanai akaun anda menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda menerusi kaedah-kaedah yang sama, berkadaran dengan nisbah amaun deposit-deposit anda.

Berita terkini

EMAS Dijangka Akan Mendaki Sementara, Dijangka Sambung Penerjunan!

Fed mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia membiarkan kadar dasar tidak berubah pada 5…

Yen Tersungkur kepada Paling Rendah Sejak 1990 , Betul Ke Ni?

Jepun melangkah lebih dekat kepada campur tangan mata wang dengan amaran terkuatnya apabila yen merosot ke paras paling lemah dalam kira-kira 34 tahun berbanding dolar…

XAU/USD Berundur Selepas Menguji $2,200, Mana Arah Tuju USD?

Sentimen pasaran yang memulih pada pembukaan dagangan awal minggu semalam telah menukar semula haluan pergerakan USD…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera