Candlestick Jepun

Carta candlestick ialah salah satu dari  jenis-jenis carta  yang digunakan di pasaran kewangan. Ia muncul di Jepun dua kurun lalu dan sejak dari itu telah menawan hati para pedagang di seluruh dunia. Candlestick Jepun boleh memberitahu banyak perkara tentang kelakuan peserta-peserta pasaran. Carta candlestick itu sendiri berfungsi sebagai alat analisis yang ampuh dan berkuasa. 

Struktur sebatang candlestick

Candlestick menunjukkan dinamik harga sewaktu suatu tempoh. Jika anda sedang meilhat pada rangka masa mingguan, setiap sebatang candlestick mewakili perubahan harga bagi tempoh 1 minggu. Jika anda sedang berada di M5, setiap candlestick mewakili aksi harga selama 5 minit.

Candlestick terdiri dari satu tubuh (kawasan di antara harga pembukaan dan penutupan) serta satu bayang atas dan satu bayang bawah (garisan vertikal di atas dan bawah tubuh "sebenar") yang juga dipanggil sebagai "sumbu" dan "ekor". Sumbu-sumbu menunjukkan harga tertinggi dan terendah sepanjang tempoh hayat suatu candlestick.

Jika harga meningkat pada tempoh berkenaan, candlestick biasanya berwarna putih atau hijau. Dalam kes ini, harga pembukaan adalah di bahagian bawah tubuh dan harga penutupan berada di atas.

Jika harga jatuh pada tempoh berkenaan, candlestick biasanya berwarna hitam atau merah. Dalam kes ini, harga pembukaan berada di atas tubuh, dan harga penutupan di bawah.

(1).jpg

Jenis-jenis candlestick

Pada gambarajah di atas, anda boleh lihat beberapa candlestick biasa. Namun bentuk dan saiz candlestick boleh berbeza dengan amat ketara dan ia memberitahu kita banyak perkara tentang aksi harga.

Sebagai contoh, lebih panjang tubuh candlestick, lebih kuat trend yang sedang berlangsung. Candlestick yang pendek-pendek, sebaliknya, menandakan pergerakan harga yang sedikit dan memberitahu pengukuhan sedang berlaku.

Candlestick yang mempunyai tubuh yang sangat kecil (harga pembukaan dan penutupan hampir sama) dipanggil "doji". Secara amnya, ia petanda ketidaktentuan pasaran kerana kedua-dua bulls dan bears tidak berjaya membuat harga tutup di kawasan masing-masing. Bila bersendirian, doji dianggap neutral. Bagaimana pun, jika doji terbentuk selepas suatu siri candle bullish dengan tubuh yang panjang, ia menandakan pembeli sudah kepenatan dan lemah dan harga mungkin akan berputar ke bawah. Jika doji terbentuk selepas suatu siri kandil bearish yang tubuhnya panjang-panjang, ini bermakna penjual-penjual sudah kepenantan dan harga mungkin akan berputar ke atas.

Berikut adalah contoh candlestick doji yang menjurus kepada penyongsangan bearish:

c1.png

Ada beberapa jenis doji.

(2).jpg

Doji berkaki panjang mempunyai bayang atas dan bawah yang hampir sama panjang dan mencerminkan betapa kuatnya keraguan mengenai harga di pasaran. Dragonfly Doji (Doji Pepatung) ialah pola penyongsangan bullish yang signifikan yang biasanya terjadi di penghujung downtrend. Gravestone Doji (Doji Batu Nisan) adalah pola penyongsangan bearish yang signifikan yang biasanya muncul di puncak uptrend. Four Price Doji (Doji Empat Harga) sangat jarang berlaku dan menyatakan bahawa para pedagang benar-benar tidak pasti tentang arah gerakan pasaran.Candlestick dengan bayang yang pendek-pendek menandakan kebanyakan aksi perdagangan terkekang di antara harga pembukaan dan penutupan. Candlestick yang bayangnya panjang-panjang menunjukkan bahawa harga jauh mengatasi harga pembukaan dan penutupan.Candlestick yang mempunyai bayang atas yang panjang dan bayang bawah yang pendek menandakan para pembeli mendominasi sesi, tetapi di penghujung tempoh para penjual berjaya menarik harga ke bawah dari aras-aras tinggi.

c2.png

Candlestick dengan bayang bawah yang panjang dan bayang atas yang pendek menandakan bahawa para penjual mendominasi sesi, tetapi di penghujung tempoh golongan pembeli berjaya mengangkat harga lebih tinggi.Candlestick yang mempunyai bayang yang panjang di atas dan bawah dan tubuh yang kecil dipanggil “Spinning Tops” (Gasing Berpusing). Spinning Tops adalah tanda betapa pasaran tidak dapat membuat keputusan: kedua-dua bulls dan bears aktif, tetapi tiada di antara mereka yang dapat mempertahankan penguasaan. Selepas kemaraan yang panjang atau candlestick bullish yang panjang, Spinning Top menandakan kelemahan di pihak bulls dan ada potensi perubahan atau gangguan pada trend. Selepas penurunan yang berterusan lama atau candlestick bearish yang panjang, spinning top menandakan kelemahan di kalangan bears dan ada potensi perubahan atau gangguan kepada trend.

с3.png

Candlestik tanpa bayang atas dan bawah dipanggil “Marubozu”. Marubozu bullish terbentuk bila harga pembukaan sama dengna harga minimum, dan harga penutupan sama dengan harga maksimum dan ini menunjukkan bahawa para pembeli mengawal aksi harga sewaktu sepanjang tempoh. Bearish Marubozu terbentuk bila harga pembukaan sama dengan harga maksimum dan harga penutupan sama dengan harga minimum dan ini menunjukkan aksi harga dikawal oleh penjual. 

с4.png

Walaupun candlestick secara tunggal agak informatif, kombinasi beberapa candlestick yang dipangil sebagai pola candlestick boleh memberikan lebih banyak wawasan tentang pasaran. Anda boleh pelajari lebih lanjut tentang pola candlestick di artikel seterusnya. 

Soalan yang lazim ditanya

  • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

    Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Peribadi. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan dahulu proses pengesahan profil anda. Sahkan alamat emel dan nombor telefon anda, sahkan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Sebaik anda selesai dengan semua prosedur keselamatan ini, pergi ke platform perdagangan yang menjadi pilihan anda, dan mulakan berdagang. 

  • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

    Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

  • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

    Prosedurnya jelas dan mudah. Pergi ke laman Pengeluaran di laman web, atau bahagian Kewangan di Laman Peribadi FBS dan akses Pengeluaran. Anda boleh dapatkan wang yang anda raih menerusi sistem pembayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit-deposit anda. Sekiranya anda mendanai akaun anda menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda menerusi kaedah-kaedah yang sama, berkadaran dengan nisbah amaun deposit-deposit anda.

Berita terkini

Ini Reaksi Ditunjukkan USDCAD Selepas Laporan Data CPI Kanada!

Dolar Kanada alami penyusutan nilai pada New York semalam ketika pasaran memberi reaksi terhadap data inflasi terbaru yang diterbitkan…

Emas Mendongak Lepasi Tahap Sasaran, Sempat Cecah $2,030 Semalam.

Emas alami peningkatan untuk empat hari berturut-turut semasa sesi Amerika di saat para pelabur di AS meneliti laporan ekonomi terkini…

Gagal Tembus Ke Atas, EURUSD Menunduk Di Bawah Zon $1.0800

Sperti dijangkakan, pergerakan harga perlahan di awal minggu semalam khususnya melibatkan USD berikutan pasaran di Amerika Syarikat (AS) bercuti sempena sambutan Hari Presiden…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera