Momentum

Dalam analisis teknikal, ada satu istilah iaitu "momentum" yang merujuk kepada kekuatan sesuatu trend. Momentum diukur menggunakan beberapa indikator teknikal (RSI, Osilator Stokastik, MACD). Setiap indikator menggunakan pendekatan yang sedikit berbeza dan mempunyai formulanya sendiri. Di sini kita akan memperkenalkan satu lagi indikator dari kumpulan ini. Namanya adalah "Momentum".

Indikator teknikal Momentum mengukur amaun perubahan harga suatu aset bagi suatu tempoh. Formula indikator ini membandingkan antara harga penutup yang terkini dan suatu harga penutup sebelumnya.

Cara-cara memasang di carta.

Untuk menambah Momentum ke carta, klik “Insert” – “Indicators” – “Oscillators” – dan anda akan dapat melihat "Momentum".

5465767.png

Parameter lalai (default) untuk Momentum di MT4 adalah 14, tetapi anda boleh ubahnya kepada apa-apa nilai yang anda mahu. Indikator ini boleh digunakan dengan sukses pada mana-mana rangka masa (timeframe). Sila maklum bahawa lebih kecil rangka masa yang digunakan, prestasinya akan lebih sensitif. Dalam masa yang sama, indikator ini akan lebih cenderung menghasilkan lebih banyak signal palsu berbanding bila ia digunakan di rangka masa yang lebih besar.

Kaedah mentafsir

Momentum berayun (oscillates) di sekitar satu nilai tengah iaitu 100. Aras ini tidak ditandakan secara automatik di MetaTrader, tetapi anda boleh aktifkannya. Bila nilai indikator meningkat menjadi lebih dari 100, ia menandakan bahawa para pembeli sedang menguasai. Sebaliknya, pergerakan ke bawah dari 100 adalah petanda dominasi golongan bears.

Jika Momentum mencecah nilai tinggi atau rendah yang ekstrim (relatif kepada nilai silamnya), kebarangkaliannya tinggi untuk trend semasa terus kekal. Aras-aras ekstrim indikator ini bererti ada momentum yang cukup kuat di sebalik trend, cukup untuk meneruskan pergerakan harga searah trend tersebut.

54756.png

Dalam masa yang sama, indikator Momentum juga boleh mengenal pasti bila pasaran sudah terlebih beli atau terlebih jual. Bila pasaran yang sedang merudum sudah terlebih jual, ia mungkin akan melantun. Jika Momentum sudah mencecah paras terendah dan ia berputar arah ke atas, ia adalah signal beli. Bila pasaran yang sedang menaik sudah terlebih beli, ia mungkin akan jatuh. Jika Momentum sudah sampai ke puncak dan ia mula menunduk ke bawah, itu isyarat untuk jual.Anda boleh aplikasikan purata bergerak jangka pendek ke indikator ini supaya lebih mudah cam pusingan arah indikator. Untuk melakukan ini, pilih “Moving Average” (purata bergerak) dari senarai indikator trend MT4 di panel "Navigator", dan kemudian seret dan jatuhkan ia ke indikator Momentum di carta. Di tetingkap yang akan terpapar, klik tab "Parameters". dan pilih “First Indicator’s Data” dari menu drop down “Apply to”.

5668689679.png

Strategi kita adalah untuk membeli (buy) bila Momentum menyilang MA dari bawah ke atas, dan jual (sell) bila ia menyilang SMA dari atas ke bawah. Dengan cara ini kita menghasilkan signal dengan lebih tertib dan meyakinkan.

567578.png

Adalah lebih bijak untuk memilih signal yang sepadan dengan trend yang anda cerap di rangka masa yang lebih besar atau di indikator trend yang lain.Masuk pasaran hanya setelah harga mengesahkan signal yang dihasilkan oleh indikator ini. Jika Momentum sudah sampai ke puncak, tunggu sehingga harga sudah mulai jatuh, kemudian barulah jual.Seringkali Momentum mulai turun sebelum harga. Bila Momentum mencapah (diverge) dari harga, ia boleh dianggap sebagai indikator pendahulu yang memberitahu bahawa harga mungkin sudah tidak boleh pergi lebih tinggi (bila Momentum sudah mulai menurun manakala harga masih bergerak ke atas) atau sudah tidak boleh pergi lebih rendah (bila Momentum menaik tatkala harga pula sedang menurun).

567568876.png

Kesimpulan

Osilator Momentum membantu para pedagang lebih awas dengan perubahan imbangan kuasa antara pembeli dan penjual. Ia boleh digunakan untuk menghasilkan isyarat berdagang, awalaupun dalam hal ini kami sangat mengesyorkan anda pastikan ia digabungkan dengan signal aksi harga. Sila maklum bahawa indikator Momentum boleh menawarkan manfaat yang lebih besar lagi jika ia digunakan untuk pengesahan yang diberikan oleh perkakas-perkakas lain.

Soalan yang lazim ditanya

  • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

    Prosedurnya jelas dan mudah. Pergi ke laman Pengeluaran di laman web, atau bahagian Kewangan di Laman Peribadi FBS dan akses Pengeluaran. Anda boleh dapatkan wang yang anda raih menerusi sistem pembayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit-deposit anda. Sekiranya anda mendanai akaun anda menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda menerusi kaedah-kaedah yang sama, berkadaran dengan nisbah amaun deposit-deposit anda.

  • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

    Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Peribadi. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan dahulu proses pengesahan profil anda. Sahkan alamat emel dan nombor telefon anda, sahkan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Sebaik anda selesai dengan semua prosedur keselamatan ini, pergi ke platform perdagangan yang menjadi pilihan anda, dan mulakan berdagang. 

  • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

    Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

Berita terkini

EMAS Di Jangka Akan Membuat Kenaikkan!

Sesi Asia menyaksikan USD didagangkan sedikit susut ketika pasaran mengambil langkah berhati-hati menjelang keluaran data inflasi Amerika Syarikat…

Emas Nak Naik Semula Atau Sambung Jatuh Ni ?

USD didagangkan sedikit meningkat pada sesi Asia selepas mendapat sokongan daripada hasil bon perbendaharaan AS 10 tahun yang lebih tinggi…

Berita Penting Untuk Minggu Hadapan

Indeks Harga Pengguna, Jualan Rumah Sedia Ada, Keputusan Kadar Fed AS - semua perkara ini akan kami bincangkan dalam ulasan terbaru kami. Jangan terlepas semua siaran ini!

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Rasai Semangat Berpasukan

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Follow kami di Facebook

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera