Perdagangan Posisi (Position Trading)

Perdagangan Posisi adalah gaya perdagangan yang jangka masanya paling lama sekali, dan ia memerlukan pemahaman fundamental yang bagus, gerak hati yang tajam, juga wawasan jelas tentang bagaimana harga akan turun-naik dalam jangka masa panjang. Ia adalah gaya perdagangan untuk pedagang yang mempunyai tekad seorang anak jantan dan kesabaran seorang sufi, mereka yang tidak kisah menunggu lama untuk ganjaran yang sewajarnya.

Matlamat utama pedagang posisi adalah untuk meraih manfaat dari trend dominan, berbanding dari turun naik pasaran dalam jangka masa pendek.

Kebiasaannya, pedagang posisi bukan sahaja sangat pintar, tetapi sangat kaya-raya. Untuk kalis dari kesan dari jurang dan gelombang harga yang besar, seseorang pedagang posisi memerlukan saiz akaun yang juga besar.

Pedagang posisi adalah para pemikir yang merdeka dan mandiri. Pendapat mereka sarat dengan keyakinan, lantas mereka cenderung kalis dari dipengaruhi turun naik harga di pasaran yang biasanya menggoyah hati pemain lain yang kurang berkeyakinan.

Contoh pedagang

Warren-Buffett.png

Warren Buffet adalah orang pertama yang terlintas di minda apabila kita fikirkan tentang pedagang jangka masa panjang yang paling makmur di antara semua pemain pasaran lainnya. Beliau seorang lagenda dan antara manusia paling kaya di dunia. Beliau dikenali sebagai pelabur paling berjaya dan telah menjadi seorang pedagang posisi di dalam pasaran FX sejak 2002. Pada waktu itu, Buffet telah menjual US Dollar dengan hujah bahawa ia akan jatuh kerana defisit dagangan Amerika. Tahun-tahun seterusnya juga adalah tahun kejayaan buat beliau, tetapi pada 2005 matawang AS menguat dan Buffet mengambil keputusan untuk melepaskan posisi short USD beliau. Hasilnya, beliau beroleh $2 billion dari dagangan tersebut. Jika tidak kerana kemajuan USD pada 2005, keuntungan beliau akan menjadi $1 lebih tinggi.

Soalan yang lazim ditanya

  • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

    Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Peribadi. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan dahulu proses pengesahan profil anda. Sahkan alamat emel dan nombor telefon anda, sahkan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Sebaik anda selesai dengan semua prosedur keselamatan ini, pergi ke platform perdagangan yang menjadi pilihan anda, dan mulakan berdagang. 

  • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

    Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

  • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

    Prosedurnya jelas dan mudah. Pergi ke laman Pengeluaran di laman web, atau bahagian Kewangan di Laman Peribadi FBS dan akses Pengeluaran. Anda boleh dapatkan wang yang anda raih menerusi sistem pembayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit-deposit anda. Sekiranya anda mendanai akaun anda menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda menerusi kaedah-kaedah yang sama, berkadaran dengan nisbah amaun deposit-deposit anda.

Berita terkini

Pasaran Berbelah Bahagi, Data NFP Catat Pertambahan Melebihi Jangkaan!

Ekonomi Amerika Syarikat menambah 199,000 pekerjaan pada bulan November, mencatat peningkatan daripada bulan sebelumnya dengan pemulihan situasi pekerjaan dalam sektor automotif dan pekerja yang mogok kembali ke pasaran tenaga kerja…

Yen Beri Kejutan, USD Bergelora Nantikan NFP!

Tumpuan pasaran beralih sebentar kepada mata wang Yen Jepun yang ketara melonjak semalam mencatatkan kenaikan harian terbesar dalam tempoh satu tahun susulan petunjuk terbaru berkenaan dasar monetari oleh bank pusat…

Ini Perkembangan Semasa Pasaran Menjelang Data NFP!

Walaupun berterusan jatuh dari awal minggu, harga emas berjaya mengekalkan posisinya di paras sokongan atas $2,000 semasa sesi pembukaan Asia pagi tadi…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera