Perdagangan Posisi (Position Trading)

Perdagangan Posisi adalah gaya perdagangan yang jangka masanya paling lama sekali, dan ia memerlukan pemahaman fundamental yang bagus, gerak hati yang tajam, juga wawasan jelas tentang bagaimana harga akan turun-naik dalam jangka masa panjang. Ia adalah gaya perdagangan untuk pedagang yang mempunyai tekad seorang anak jantan dan kesabaran seorang sufi, mereka yang tidak kisah menunggu lama untuk ganjaran yang sewajarnya.

Matlamat utama pedagang posisi adalah untuk meraih manfaat dari trend dominan, berbanding dari turun naik pasaran dalam jangka masa pendek.

Kebiasaannya, pedagang posisi bukan sahaja sangat pintar, tetapi sangat kaya-raya. Untuk kalis dari kesan dari jurang dan gelombang harga yang besar, seseorang pedagang posisi memerlukan saiz akaun yang juga besar.

Pedagang posisi adalah para pemikir yang merdeka dan mandiri. Pendapat mereka sarat dengan keyakinan, lantas mereka cenderung kalis dari dipengaruhi turun naik harga di pasaran yang biasanya menggoyah hati pemain lain yang kurang berkeyakinan.

Contoh pedagang

Warren-Buffett.png

Warren Buffet adalah orang pertama yang terlintas di minda apabila kita fikirkan tentang pedagang jangka masa panjang yang paling makmur di antara semua pemain pasaran lainnya. Beliau seorang lagenda dan antara manusia paling kaya di dunia. Beliau dikenali sebagai pelabur paling berjaya dan telah menjadi seorang pedagang posisi di dalam pasaran FX sejak 2002. Pada waktu itu, Buffet telah menjual US Dollar dengan hujah bahawa ia akan jatuh kerana defisit dagangan Amerika. Tahun-tahun seterusnya juga adalah tahun kejayaan buat beliau, tetapi pada 2005 matawang AS menguat dan Buffet mengambil keputusan untuk melepaskan posisi short USD beliau. Hasilnya, beliau beroleh $2 billion dari dagangan tersebut. Jika tidak kerana kemajuan USD pada 2005, keuntungan beliau akan menjadi $1 lebih tinggi.

Soalan yang lazim ditanya

  • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

    Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

  • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

    Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

  • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

    Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Berita terkini

Strategi Trading Jangka Pendek Yang Berkesan

Walaupun sesetengah trader berasa selesa berkerja dalam rangka masa yang lebih panjang yang membolehkan mereka memeriksa posisi mereka dengan kurang kerap dan mempunyai masa yang mencukupi untuk membuat keputusan, sebilangan trader lain menikmati deruan adrenalin daripada perdagangan intrahari yang lebih agresif.

EMAS Dijangka Akan Mendaki Sementara, Dijangka Sambung Penerjunan!

Fed mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia membiarkan kadar dasar tidak berubah pada 5…

Yen Tersungkur kepada Paling Rendah Sejak 1990 , Betul Ke Ni?

Jepun melangkah lebih dekat kepada campur tangan mata wang dengan amaran terkuatnya apabila yen merosot ke paras paling lemah dalam kira-kira 34 tahun berbanding dolar…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera