Relative Strength Index

Relative Strength Index (Indeks Kekuatan Relatif ), atau RSI, adalah salah satu indikator teknikal yang paling popular di kalangan pedagang. Ia dibangunkan oleh J. Welles Wilder pada tahun 1978 untuk mengukur kepantasan dan perubahan pergerakan harga. Indikator ini juga membantu mengenal pasti situasi terlebih beli/jual di pasaran agar anda boleh memutuskan untuk membeli ketika harga rendah atau menjual ketika harga tinggi. 

Cara-cara menggunakan RSI

Untuk menambahkan RSI ke carta, klik "Insert" – “Indicators” – “Oscillators” – dan anda akan dapat lihat "Relative Strength Index".

RSI1.png

Secara default, MetaTrader akan menawarkan anda "14" sebagai angka tempoh. Anda boleh ubah parameter ini jika anda mahu, Pedagang jangka pendek biasanya gunakan RSI 9 tempoh, manakala mereka yang lebih gemarkan dagangan jangka lebih panjang memilih RSI 25 tempoh. Secara amnya, lebih kecil angka tempoh, lebih banyak turun naik pada indikator ini. 

Cara-cara untuk mentafsir Relative Strength Index

Bacaan indikator ini turun naik antara 0 dan 100. Anda juga boleh menambahkan satu garisant engah pada aras 50. Jika RSI di atas garisan ini, momentum dianggap meningkat lalu munasabah untuk mencari peluang membeli. Bila RSI jatuh lebih rendah dari 50, ia petanda trend brearish yang baru di pasaran, jadi pertimbangkan untuk membuka urusniaga jual.

Pasaran sudah terlebih jual atau terlebih beli

Seperti osilator lain, RSI membantu kita mengetahui bila suatu aset itu sudah terlebih beli atau jual. Untuk RSI anda perlu pantau aras 70 dan 30. Jika RSI naik lebih tinggi dari 70, ini bermakna pasaran sudah terlebih beli dan mungkin akan membuat pembetulan ke bawah. Jika RSI jatuh bawah dari aras 30 – aset ini sudah terlebih dijual dan mungkin akan mengundur ke paras lebih tinggi semula.

RSI3.png

Bagaimana pun sila maklum bahawa pendekatan ini tidak sesuai untuk berdagang dalam trend yang kuat di mana RSI boleh kekal di zon terlebih jual atau beli untuk tempoh yang panjang dan berlanjutan. Jika anda sudah menemui bukti bahawa ada trend yang kuat di pasaran, pertimbangkan untuk menjual bila RSI terlebih jual di downtrend dan beli bila RSI terlebih beli ketika uptrend.

RSI4.png

Secara keseluruhannya, kualiti signal RSI meningkat bila anda mengikuti hanya signal-signal yang berada searah dengan trend ketika indikator meninggalkan aras-aras kritikal. Sebagai contoh, anda boleh beli ketika uptrend bila RSI melepasi aras 30.

Penyongsangan arah pasaran

Tambahan lagi, capahan (divergence) antara RSI dan harga boleh memberikan amaran penyongsangan pasaran. Bila paras tertinggi baru harga tidak disahkan oleh aras tinggi baru RSI, ia capahan bearish, iaitu signal negatif. Bila harga membentuk harga rendah yang lebih rendah (lower low) tetapi minimum RSI lebih tinggi dari yang sebelumnya, ia capahan bullish.

RSI2.png

RSI sering digunakan dalam gabungan bersama osilator lain, seperti MACD. Tatkala RSI mengukur perubahan harga relatif kepada harga tinggi dan terendah sebelum ini, MACD mengukur hubungan antara dua EMA. Bersama, RSI dan MACD membentuk kombo yang berkuasa. 

Kesimpulan.

Pedagang yang kompeten harus tahu apakah itu RSI dan cara-cara menggunakannya. Pastikan analisis anda tidak dibina berdasarkan RSI sahaja, tetapi terdiri dari kajian aksi harga dan indikator teknikal lain. Ingat, signal dari Relative Strength Index lebih andal bila ia bersetujuan dengan trend jangka panjang.

Soalan yang lazim ditanya

  • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

    Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Peribadi. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan dahulu proses pengesahan profil anda. Sahkan alamat emel dan nombor telefon anda, sahkan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Sebaik anda selesai dengan semua prosedur keselamatan ini, pergi ke platform perdagangan yang menjadi pilihan anda, dan mulakan berdagang. 

  • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

    Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

  • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

    Prosedurnya jelas dan mudah. Pergi ke laman Pengeluaran di laman web, atau bahagian Kewangan di Laman Peribadi FBS dan akses Pengeluaran. Anda boleh dapatkan wang yang anda raih menerusi sistem pembayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit-deposit anda. Sekiranya anda mendanai akaun anda menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda menerusi kaedah-kaedah yang sama, berkadaran dengan nisbah amaun deposit-deposit anda.

Berita terkini

EMAS Dijangka Akan Mendaki Sementara, Dijangka Sambung Penerjunan!

Fed mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia membiarkan kadar dasar tidak berubah pada 5…

Yen Tersungkur kepada Paling Rendah Sejak 1990 , Betul Ke Ni?

Jepun melangkah lebih dekat kepada campur tangan mata wang dengan amaran terkuatnya apabila yen merosot ke paras paling lemah dalam kira-kira 34 tahun berbanding dolar…

XAU/USD Berundur Selepas Menguji $2,200, Mana Arah Tuju USD?

Sentimen pasaran yang memulih pada pembukaan dagangan awal minggu semalam telah menukar semula haluan pergerakan USD…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera