Relative Vigor Index

The Relative Vigor Index (RVI, Indeks Kecergasan Relatif) mengukur kekuatan trend dengan membandingkan harga penutup suatu aset dengan julat harga ia didagangkan, dan seterusnya melicinkan hasil yang diperolehi.Indikator ini berasaskan kepada idea yang mengatakan bahawa di pasaran yang bull, harga penutupan (secara amnya) lebih tinggi berbanding harga pembukaan. Dari sisi ini, RVI mirip seperti Osilator Stokastik. Bezanya di antara dua indikato rini, RVI membandingkan harga pentutupan relatif kepada harga pembukaan, bukannya dengan harga terendah.

Cara-cara memasang di carta.

RVI sudah tersedia ada  dalam kit indikator default MetaTrader, jadi anda tidak perlu memuat turunnya. Pergi “Insert”, cari “Indicators”, dan kemudian  “Oscillators” – anda akan dapat melihat RVI. Indikator ini akan muncul di dalam tetingkap berasingan di bawah carta harga.

RVI1.png

Bacaan 10 dianggap waktu paling sesuai. Indikator ini mempunyai 2 jalur. Satu adalah RVI itu sendiri, manakala yang satu lagi adalah jalur signal iaitu purata bergerak indikator ini dengan tempoh sebanyak 4 kandil.

Kaedah mentafsir.

RVI berayun (oscillates) turun dan naik menyilangi suatu garisan tengah. ia ditafsir sama seperti banyak osilator lain, contohnya MACD dan RSI. Secara khususnya, RVI menunjukkan jika pasaran sudah terlebih dibeli atau terlebih jual dan memberikan signal jika ia mencapah (diverges) dengan carta harga.Keadaan terlebih beli/jual. Jika pasaran mendatar, lihat kalau RVI keluar dari zon terlebih beli (tinggi) atau terlebih jual (rendah) untuk mendapatkan signal jual/beli. Sila maklum bahawa indikator ini tidak menawarkan aras yang spesifik untuk zon terlebih jual/beli, jadi para pedagang harus menentukannya sendiri. Tambahan lagi, adalah perlu untuk ingat bahawa osilator boleh berlegar-legar di suatu aras ekstrim untuk masa yang lama. Persilangan jalur signal. Perhatikan kalau berlaku persilangan antara RVI dan jalur signal. Bila indikator meningkat ke atas dari jalur signal, ia petanda bullish. Bila indikator turun ke bawah dari jalur signal, ia petanda bearish. 

RVI2.png

Convergence/divergence (pertumpuan/pencapahan). Jika harga tertinggi baru adalah lebih tinggi dari yang sebelumnya, dalam masa yang sama nilai tinggi RVI yang baru lebih rendah dari yang sebelumnya (bearish divergence, pencapahan bearish), tunggu RVI menyilang garisan signal dari atas ke bawah dan kemudian jual. Jika harga terendah baru di bawah yang sebelumnya, dalam masa yang sama nilai terendah RVI lebih tinggi dari yang sebelumnya (bllish convergence, penumpuan bullish), tunggu RVI menyilang garisan signal dari bawah ke atas dan kemudian jual.

RVI3.png

RVI berguna untuk perdagangan tetapi boleh memberikan signal-signal palsu, jadi ia perlu digunakan bersama dengan indikator-indikator dan perkakas dagangan lain.

Soalan yang lazim ditanya

  • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

    Prosedurnya jelas dan mudah. Pergi ke laman Pengeluaran di laman web, atau bahagian Kewangan di Laman Peribadi FBS dan akses Pengeluaran. Anda boleh dapatkan wang yang anda raih menerusi sistem pembayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit-deposit anda. Sekiranya anda mendanai akaun anda menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda menerusi kaedah-kaedah yang sama, berkadaran dengan nisbah amaun deposit-deposit anda.

  • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

    Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Peribadi. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan dahulu proses pengesahan profil anda. Sahkan alamat emel dan nombor telefon anda, sahkan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Sebaik anda selesai dengan semua prosedur keselamatan ini, pergi ke platform perdagangan yang menjadi pilihan anda, dan mulakan berdagang. 

  • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

    Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

Berita terkini

EMAS Di Jangka Akan Membuat Kenaikkan!

Sesi Asia menyaksikan USD didagangkan sedikit susut ketika pasaran mengambil langkah berhati-hati menjelang keluaran data inflasi Amerika Syarikat…

Emas Nak Naik Semula Atau Sambung Jatuh Ni ?

USD didagangkan sedikit meningkat pada sesi Asia selepas mendapat sokongan daripada hasil bon perbendaharaan AS 10 tahun yang lebih tinggi…

Berita Penting Untuk Minggu Hadapan

Indeks Harga Pengguna, Jualan Rumah Sedia Ada, Keputusan Kadar Fed AS - semua perkara ini akan kami bincangkan dalam ulasan terbaru kami. Jangan terlepas semua siaran ini!

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Rasai Semangat Berpasukan

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Follow kami di Facebook

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera