Carta Renko

Carta Renko mendapat namanya daripada perkataan Jepun "renga" yang bermaksud "batu bata". Perbezaan utama antara carta Renko dan carta candlestick Jepun adalah bagaimana carta Renko tidak mengambil kira tentang masa.

Bata Renko (Renko bricks) muncul bila harga menjangkau suatu jarak yang tertentu dan ia tidak mempedulikan seberapa lama masa yang telah berlalu. Sebagai contoh, jika anda pilih 20 pip sebagai saiz bata, suatu bata akan muncul jika harga bergerak 20 pip ke atas atau 20 pip ke bawah. Bata bullish dan bearish mempunyai warna yang berbeza. Bata-bata sama saiznya. Ia tidak pernah muncul bersebelahan dengan bata yang lain. Setiap bata yang menyusul bata lain dilukis pada sudut 45 darjah dari bata sebelumnya. Bata tidak akan berubah lagi setelah ia dilukis.

rrr.png

Cara-cara memasang di carta

MetaTrader tidak mempunyai carta Renko didalam tetapan default. Anda perlu memuat turun perkakas ini dari web. Ia boleh berbentuk indikator dan juga expert advisor. Indikator tampak seperti opsyen yang lebih mudah dan ringkas. Berikut adalah apa yang anda perlu lakukan:

 1. Muat turun indikator Muat turun Carta Renko Metatrader.
 2. Di MT4, klik pada item "File" di menu dan pilih "Open Data Folder". Buka folder "MQL4" dan seterusnya klik pada "indikator". Letakkan fail indikator di dalam folder ini.
 3. Tutup dan lancarkan semula MT4. Klik "Insert", kemudian "Indicators", pilih "Custom" dan seterusnya "LuckScout-Renko".

r.png 

Di tetapan indikator tersebut, anda pilih sendiri saiz bata Renko bergantung kepada kemeruwapan aset serta rangkamasa dagangan anda. Anda perlu bereksperimen dengan pelbagai saiz bata sebelum menemui yang optimal. Carta Renko mempunyai kelebihan seperti yang berikut:

Menggunakan carta Renko biasanya disyorkan untuk para pedagang jangka pendek (scalpers). Signal-signal dari Renko di rangka masa intra hari dianggap lebih efisien dari yang ada di carta harian.

Tiada perkakas yang sempurna, jadi kami harus jelaskan juga kekurangan carta Renko:

 • Adakalanya satu-satu bata itu mengambil masa yang terlalu panjang untuk terbentuk. Ini boleh terjadi bila harga mengukuh. Pedagang boleh berasa gemuruh di waktu-waktu begini.
 • Jika saiz bata adalah kecil, anda boleh mengesan penyongsangan lebih awal. Namun, dengan cara ini anda tidak dapat menyaring hingar dengan berkesan. Pilihlah dengan bijak!
 • Ketika suatu trend, ada banyak bata dalam satu arah. Kesannya, titik masuk anda tidak akan setepat yang anda mahukan.

Cara-cara menggunakan carta Renko untuk berdagang

Signal utama yang dihasilkan oleh carta Renko adalah perubahan warna bata: ia menandakan kebarangkalian yang besar tentang perubahn di pasaran. Walaupun ada masa-masanya di mana carta Renko memberikan signal di penghujung trend yang tidak bertahan lama, secara keseluruhannya Renko membolehkan para pedagang menumpang trend-trend besar.Tambahan lagi, carta Renko membolehkan anda mengenal pasti capahan (divergence) di antara harga dan osilator (contohnya RSI), walaupun untuk capahan yang kecil.

renko rsi.png

Kesimpulan

Carta Renko hanyalah satu jenis lain untuk carta. Ia mempunyai kekuatan dan kelemahan. Jika anda menggunakan carta Renko, mungkin lebih mudah untuk anda mengenal pasti trend, aras sokongan dan rintangan, serta capahan dengan osilator. Namun anda mungkin masih lebih menggemari candlestick, dan itu normal-normal sahaja. Ketahuilah bahawa ada sungguh banyak sekali perkakas analitikal untuk para pedagang Forex dan gunakanlah ia untuk kelebihan anda.

Soalan yang lazim ditanya

 • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

  Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

 • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

  Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

 • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

  Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Berita terkini

Strategi Trading Jangka Pendek Yang Berkesan

Walaupun sesetengah trader berasa selesa berkerja dalam rangka masa yang lebih panjang yang membolehkan mereka memeriksa posisi mereka dengan kurang kerap dan mempunyai masa yang mencukupi untuk membuat keputusan, sebilangan trader lain menikmati deruan adrenalin daripada perdagangan intrahari yang lebih agresif.

EMAS Dijangka Akan Mendaki Sementara, Dijangka Sambung Penerjunan!

Fed mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia membiarkan kadar dasar tidak berubah pada 5…

Yen Tersungkur kepada Paling Rendah Sejak 1990 , Betul Ke Ni?

Jepun melangkah lebih dekat kepada campur tangan mata wang dengan amaran terkuatnya apabila yen merosot ke paras paling lemah dalam kira-kira 34 tahun berbanding dolar…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera