Struktur Sebuah Robot Perdagangan

Selepas menamatkan pelajaran sebelum ini, anda kini sudah tahu tentang jenis-jenis robot perdagangan di MetaTrader 5. Anda juga tahu di mana untuk mencari alat dan perkakas perdagangan algoritma yang utama di MT 5 dan cara-cara menyediakannya untuk digunakan. Dalam pelajaran ini, kita akan meneroka tentang kerangka robot perdagangan. Kami berjanji kepada anda bahawa selepas pelajaran ini ketakutan anda terhadap pengaturcaraan di MQL5 akan mula luput!

Apakah yang membentuk sebuah robot perdagangan?

Pada mulanya, mari kita lihat struktur robot sesebuah robot di Meta Editor.

45232.png

Nampak seram, bukan? Walau bagaimanapun, hakikatnya, semua robot perdagangan mempunyai elemen teras yang sama yang anda perlu ketahui.

Terdapat empat bahagian utama pada robot perdagangan:

 • Setup
 • OnIntIt
 • OnDeinit
 • OnTick

Mari kita lihat setiap elemen dengan lebih dekat.

Setup

Ini adalah bahagian di mana semua maklumat penataan tetapan robot diletakkan. Di sini, anda menulis nota, mengisytiharkan variable (pembolehubah, pelbagai jenis maklumat berbeza dengan nama yang unik), menjejaki rekod suntingan dan perubahan pada kod, dan menetapkan property (ciri-ciri atau sifat).

3232.png

Pada tangkapan skrin di atas, anda boleh melihat contoh kod bahagian Setup. Ia boleh mengandungi notis hak cipta, pelbagai property (sifat) robot dan perintah #include yang memasukkan kandungan dari fail tertentu ke dalam expert advisor anda. Selain dari itu, di bahagian ini, kita mengisytiharkan input-input utama menerusi arahan #input.

OnInIt

Bahagian yang kedua dipanggil OnInit (OnInitiation). Bahagian ini dilancarkan apabila anda memulakan EA buat kali pertama.

65443.png

 Di bahagian ini, anda boleh melihat arahan yang akan dilaksanakan sebaik selepas program dilancarkan. Kami akan menjelaskan tentang arahan-arahan ini dalam artikel seterusnya!

OnDeInIt

Bahagian pada expert advisor yang seterusnya dipanggil OnDeinitiation, atau sebentar lagi OnDeInIt. Ia dilaksanakan apabila expert advisor ditutup.

OnTick

Ia adalah bahagian pada expert advisor yang paling menarik. Ia terdiri daripada tiga bahagian utama yang dikemaskini dengan setiap tick (dengan maklumat baharu tentang harga). Ia adalah entri, keluar dan saiz. Fungsi ini penting untuk mana-mana expert advisor, kerana ia memberitahu anda bila hendak membeli, berapa banyak yang hendak dijual dan bila hendak menutup urusniaga anda.

Kod ini akan bermula setiap kali tick baharu tiba di platform MetaTrader 5 anda. Iaitu, jika harga bid, harga ask atau volum berubah, perubahan ini akan mempengaruhi bahagian OnTick pada kod anda juga.

667654645.png

Di tangkapan skrin di atas, anda dapat melihat bahawa robot ini menyemak masa pemprosesan bagi urusniaga terakhir serta data-data lain.

Bagaimana struktur kod ini akan dibaca oleh komputer?

Pertama sekali, ia akan pergi ke bahagian OnInit dan melaksanakan semua arahan yang ada di dalamnya, baris demi baris. Komputer akan mengadakan dan mempersiapkan semua pembolehubah dan parameter yang anda perlukan untuk strategi anda. Tindakan ini dilaksanakan sekali sahaja.

Setelah selesai, ia pergi ke bahagian OnTick. Pertama sekali, komputer menyemak sama ada anda mempunyai sebarang urusniaga yang perlu ditutup (keluar posisi). Selepas itu, ia akan mencari urusniaga yang boleh dibuka. Akhir sekali, algoritma saiz akan membantu anda menentukan saiz posisi anda.

Sebaik sahaja anda menutup EA anda, komputer akan melaksaanakan OnDeInIt. Opsyen ini membuang grafik daripada carta dan memadamkan semua data yang terkait dengan expert advisor itu sendiri.

Kesimpulan

Kesimpulannya, jika anda ingin membina robot perdagangan, anda perlu mengetahui strukturnya dengan teliti. Nasib baik, semua robot mempunyai struktur yang sama yang membolehkan anda membinanya langkah demi langkah.

Soalan yang lazim ditanya

 • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

  Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Peribadi. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan dahulu proses pengesahan profil anda. Sahkan alamat emel dan nombor telefon anda, sahkan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Sebaik anda selesai dengan semua prosedur keselamatan ini, pergi ke platform perdagangan yang menjadi pilihan anda, dan mulakan berdagang. 

 • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

  Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

 • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

  Prosedurnya jelas dan mudah. Pergi ke laman Pengeluaran di laman web, atau bahagian Kewangan di Laman Peribadi FBS dan akses Pengeluaran. Anda boleh dapatkan wang yang anda raih menerusi sistem pembayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit-deposit anda. Sekiranya anda mendanai akaun anda menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda menerusi kaedah-kaedah yang sama, berkadaran dengan nisbah amaun deposit-deposit anda.

Berita terkini

Yen Beri Kejutan, USD Bergelora Nantikan NFP!

Tumpuan pasaran beralih sebentar kepada mata wang Yen Jepun yang ketara melonjak semalam mencatatkan kenaikan harian terbesar dalam tempoh satu tahun susulan petunjuk terbaru berkenaan dasar monetari oleh bank pusat…

Ini Perkembangan Semasa Pasaran Menjelang Data NFP!

Walaupun berterusan jatuh dari awal minggu, harga emas berjaya mengekalkan posisinya di paras sokongan atas $2,000 semasa sesi pembukaan Asia pagi tadi…

Selepas Pecah Rekod Harga, Emas Kini Stabil Semula Di Paras $2,030

Pagi ini, harga emas dibuka sedikit rendah pada paras $2,030 semasa pembukaan sesi dagangan Asia tadi…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera