Struktur Sebuah Robot Perdagangan

Selepas menamatkan pelajaran sebelum ini, anda kini sudah tahu tentang jenis-jenis robot perdagangan di MetaTrader 5. Anda juga tahu di mana untuk mencari alat dan perkakas perdagangan algoritma yang utama di MT 5 dan cara-cara menyediakannya untuk digunakan. Dalam pelajaran ini, kita akan meneroka tentang kerangka robot perdagangan. Kami berjanji kepada anda bahawa selepas pelajaran ini ketakutan anda terhadap pengaturcaraan di MQL5 akan mula luput!

Apakah yang membentuk sebuah robot perdagangan?

Pada mulanya, mari kita lihat struktur robot sesebuah robot di Meta Editor.

45232.png

Nampak seram, bukan? Walau bagaimanapun, hakikatnya, semua robot perdagangan mempunyai elemen teras yang sama yang anda perlu ketahui.

Terdapat empat bahagian utama pada robot perdagangan:

 • Setup
 • OnIntIt
 • OnDeinit
 • OnTick

Mari kita lihat setiap elemen dengan lebih dekat.

Setup

Ini adalah bahagian di mana semua maklumat penataan tetapan robot diletakkan. Di sini, anda menulis nota, mengisytiharkan variable (pembolehubah, pelbagai jenis maklumat berbeza dengan nama yang unik), menjejaki rekod suntingan dan perubahan pada kod, dan menetapkan property (ciri-ciri atau sifat).

3232.png

Pada tangkapan skrin di atas, anda boleh melihat contoh kod bahagian Setup. Ia boleh mengandungi notis hak cipta, pelbagai property (sifat) robot dan perintah #include yang memasukkan kandungan dari fail tertentu ke dalam expert advisor anda. Selain dari itu, di bahagian ini, kita mengisytiharkan input-input utama menerusi arahan #input.

OnInIt

Bahagian yang kedua dipanggil OnInit (OnInitiation). Bahagian ini dilancarkan apabila anda memulakan EA buat kali pertama.

65443.png

 Di bahagian ini, anda boleh melihat arahan yang akan dilaksanakan sebaik selepas program dilancarkan. Kami akan menjelaskan tentang arahan-arahan ini dalam artikel seterusnya!

OnDeInIt

Bahagian pada expert advisor yang seterusnya dipanggil OnDeinitiation, atau sebentar lagi OnDeInIt. Ia dilaksanakan apabila expert advisor ditutup.

OnTick

Ia adalah bahagian pada expert advisor yang paling menarik. Ia terdiri daripada tiga bahagian utama yang dikemaskini dengan setiap tick (dengan maklumat baharu tentang harga). Ia adalah entri, keluar dan saiz. Fungsi ini penting untuk mana-mana expert advisor, kerana ia memberitahu anda bila hendak membeli, berapa banyak yang hendak dijual dan bila hendak menutup urusniaga anda.

Kod ini akan bermula setiap kali tick baharu tiba di platform MetaTrader 5 anda. Iaitu, jika harga bid, harga ask atau volum berubah, perubahan ini akan mempengaruhi bahagian OnTick pada kod anda juga.

667654645.png

Di tangkapan skrin di atas, anda dapat melihat bahawa robot ini menyemak masa pemprosesan bagi urusniaga terakhir serta data-data lain.

Bagaimana struktur kod ini akan dibaca oleh komputer?

Pertama sekali, ia akan pergi ke bahagian OnInit dan melaksanakan semua arahan yang ada di dalamnya, baris demi baris. Komputer akan mengadakan dan mempersiapkan semua pembolehubah dan parameter yang anda perlukan untuk strategi anda. Tindakan ini dilaksanakan sekali sahaja.

Setelah selesai, ia pergi ke bahagian OnTick. Pertama sekali, komputer menyemak sama ada anda mempunyai sebarang urusniaga yang perlu ditutup (keluar posisi). Selepas itu, ia akan mencari urusniaga yang boleh dibuka. Akhir sekali, algoritma saiz akan membantu anda menentukan saiz posisi anda.

Sebaik sahaja anda menutup EA anda, komputer akan melaksaanakan OnDeInIt. Opsyen ini membuang grafik daripada carta dan memadamkan semua data yang terkait dengan expert advisor itu sendiri.

Kesimpulan

Kesimpulannya, jika anda ingin membina robot perdagangan, anda perlu mengetahui strukturnya dengan teliti. Nasib baik, semua robot mempunyai struktur yang sama yang membolehkan anda membinanya langkah demi langkah.

Soalan yang lazim ditanya

 • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

  Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

 • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

  Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

 • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

  Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Berita terkini

Strategi Trading Jangka Pendek Yang Berkesan

Walaupun sesetengah trader berasa selesa berkerja dalam rangka masa yang lebih panjang yang membolehkan mereka memeriksa posisi mereka dengan kurang kerap dan mempunyai masa yang mencukupi untuk membuat keputusan, sebilangan trader lain menikmati deruan adrenalin daripada perdagangan intrahari yang lebih agresif.

EMAS Dijangka Akan Mendaki Sementara, Dijangka Sambung Penerjunan!

Fed mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia membiarkan kadar dasar tidak berubah pada 5…

Yen Tersungkur kepada Paling Rendah Sejak 1990 , Betul Ke Ni?

Jepun melangkah lebih dekat kepada campur tangan mata wang dengan amaran terkuatnya apabila yen merosot ke paras paling lemah dalam kira-kira 34 tahun berbanding dolar…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera