Pola Three Drives

Pola "Three Drives" terbentuk dari satu siri higher highs atau higher lows yang berturutan. Ia sama seperti pola ABCD. Bezanya, pola Three Drives terbentuk dari 5 kaki, sementara pola ABCD terbentuk dari 4 kaku. Three Drives adalah pola penyongsangan (reversal pattern), jadi ia mengisyaratkan akan berlakunya perubahan pada suatu trend.

Berikut adalah parameter-parameter kunci untuk pola Three Drives:

 • Titik A berada pada pengunduran (retracement) 61.8% Drive 1.
 • Titik B berada pada pengunduran (retracement) 61.8% Drive 2.
 • Drive 2 berada pada sambungan (extension) 127.2%-161.8% titik A.
 • Drive 3 berada pada sambungan (extension) 127.2%-161.8% titik B.

Sila maklum bahawa harga harus menghabiskan jumlah masa yang sama membentuk Drive 2 dan Drive 3. Pembetulan (Correction) A dan Pembetulan B juga harus mengambil jumlah masa yang sama lama.

three-drive-pattern.jpg

Cara berdagang

Ada 2 cara untuk berdagang dengan pola Three Drives:

 1. Anda boleh dagangkan Drive 3. Masuk pasaran bila anda pasti pasaran telah membentuk Titik B (beli di Three Drives bearish dan jual di Three Drives bullish). Ambilan Untung (Tp, Take Profit) harus berada di sekitar 127.2-161.8% sambungan B (extension of B).
 2. Anda boleh berdagang bila keseluruhan pola sudah lengkap. Masuk pasaran di sambungan 127.2%-161.8% B (jual di Three Drives bearish, dan beli di Three Drives bullish). Ambilan Untung boleh dipasang di pengunduran Fibonacci (Fibonacci retracement) 61.8% bagi keseluruhan pola.

candlestick Three Drives pattern

Soalan yang lazim ditanya

 • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

  Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Peribadi. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan dahulu proses pengesahan profil anda. Sahkan alamat emel dan nombor telefon anda, sahkan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Sebaik anda selesai dengan semua prosedur keselamatan ini, pergi ke platform perdagangan yang menjadi pilihan anda, dan mulakan berdagang. 

 • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

  Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

 • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

  Prosedurnya jelas dan mudah. Pergi ke laman Pengeluaran di laman web, atau bahagian Kewangan di Laman Peribadi FBS dan akses Pengeluaran. Anda boleh dapatkan wang yang anda raih menerusi sistem pembayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit-deposit anda. Sekiranya anda mendanai akaun anda menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda menerusi kaedah-kaedah yang sama, berkadaran dengan nisbah amaun deposit-deposit anda.

Berita terkini

Ini Reaksi Ditunjukkan USDCAD Selepas Laporan Data CPI Kanada!

Dolar Kanada alami penyusutan nilai pada New York semalam ketika pasaran memberi reaksi terhadap data inflasi terbaru yang diterbitkan…

Emas Mendongak Lepasi Tahap Sasaran, Sempat Cecah $2,030 Semalam.

Emas alami peningkatan untuk empat hari berturut-turut semasa sesi Amerika di saat para pelabur di AS meneliti laporan ekonomi terkini…

Gagal Tembus Ke Atas, EURUSD Menunduk Di Bawah Zon $1.0800

Sperti dijangkakan, pergerakan harga perlahan di awal minggu semalam khususnya melibatkan USD berikutan pasaran di Amerika Syarikat (AS) bercuti sempena sambutan Hari Presiden…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera