Pola Three Drives

Pola "Three Drives" terbentuk dari satu siri higher highs atau higher lows yang berturutan. Ia sama seperti pola ABCD. Bezanya, pola Three Drives terbentuk dari 5 kaki, sementara pola ABCD terbentuk dari 4 kaku. Three Drives adalah pola penyongsangan (reversal pattern), jadi ia mengisyaratkan akan berlakunya perubahan pada suatu trend.

Berikut adalah parameter-parameter kunci untuk pola Three Drives:

 • Titik A berada pada pengunduran (retracement) 61.8% Drive 1.
 • Titik B berada pada pengunduran (retracement) 61.8% Drive 2.
 • Drive 2 berada pada sambungan (extension) 127.2%-161.8% titik A.
 • Drive 3 berada pada sambungan (extension) 127.2%-161.8% titik B.

Sila maklum bahawa harga harus menghabiskan jumlah masa yang sama membentuk Drive 2 dan Drive 3. Pembetulan (Correction) A dan Pembetulan B juga harus mengambil jumlah masa yang sama lama.

three-drive-pattern.jpg

Cara berdagang

Ada 2 cara untuk berdagang dengan pola Three Drives:

 1. Anda boleh dagangkan Drive 3. Masuk pasaran bila anda pasti pasaran telah membentuk Titik B (beli di Three Drives bearish dan jual di Three Drives bullish). Ambilan Untung (Tp, Take Profit) harus berada di sekitar 127.2-161.8% sambungan B (extension of B).
 2. Anda boleh berdagang bila keseluruhan pola sudah lengkap. Masuk pasaran di sambungan 127.2%-161.8% B (jual di Three Drives bearish, dan beli di Three Drives bullish). Ambilan Untung boleh dipasang di pengunduran Fibonacci (Fibonacci retracement) 61.8% bagi keseluruhan pola.

candlestick Three Drives pattern

Soalan yang lazim ditanya

 • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

  Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

 • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

  Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

 • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

  Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Berita terkini

Strategi Trading Jangka Pendek Yang Berkesan

Walaupun sesetengah trader berasa selesa berkerja dalam rangka masa yang lebih panjang yang membolehkan mereka memeriksa posisi mereka dengan kurang kerap dan mempunyai masa yang mencukupi untuk membuat keputusan, sebilangan trader lain menikmati deruan adrenalin daripada perdagangan intrahari yang lebih agresif.

EMAS Dijangka Akan Mendaki Sementara, Dijangka Sambung Penerjunan!

Fed mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia membiarkan kadar dasar tidak berubah pada 5…

Yen Tersungkur kepada Paling Rendah Sejak 1990 , Betul Ke Ni?

Jepun melangkah lebih dekat kepada campur tangan mata wang dengan amaran terkuatnya apabila yen merosot ke paras paling lemah dalam kira-kira 34 tahun berbanding dolar…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera