Apakah itu segitiga?

Triangle (segitiga) adalah pola pembetulan lima gelombang (ditandakan sebagai A-B-C-D-E), yang dibahagikan kepada lima jenis. Pola ini terbentuk pada posisi sebelum gelombang terakhir dalam satu impuls atau pembetulan. Sebagai contoh, segitiga mungkin terbentuk dalam gelombang empat semasa impuls atau gelombang B dalam satu zigzag.

Pola ini juga berlaku dalam gelombang X terakhir dalam double/triple zigzag atau pola tiga.

 • Gelombang dua dalam impuls tidak boleh berbentuk segi tiga.
 • Gelombang A, B dan C biasanya muncul sebagai zigzag, double zigzag, triple zigzag (jarang berlaku), double dan triple threes.
 • Gelombang D dan E masing-masing boleh berbentuk segitiga.

Klasifikasi segitiga

Dalam gambarajah seterusnya, anda dapat melihat semua jenis segitiga (Horizontal, Barrier, Expanding, Running dan Skewed). Mari kita merungkainya satu per satu.

Semua jenis segitiga dalam analisis Elliott Wave

Horizontal Triangle

Pola ini juga dikenali sebagai segitiga yang menguncup. Seperti yang anda boleh duga daripada nama pola ini, garisannya ditujukan kepada satu sama lain. Setiap gelombang segitiga ini adalah lebih pendek daripada yang sebelumnya, yang bermaksud gelombang (b) tidak melepasi titik permulaan gelombang (a), gelombang (c) tidak melepasi titik permulaan gelombang (b) dan sebagainya. Pada carta berikutnya, anda boleh melihat satu segitiga dalam kedudukan gelombang keempat, oleh demikian kemerosotan lima gelombang berlaku sejurus selepas pola ini.

Pola Horizontal Triangle gelombang Elliott

Barrier Triangle

Satu-satunya perbezaan daripada segitiga menguncup ialah garisan B-D atau A-C-E adalah mendatar. Garisan yang lagi satu bergerak mendatar, jadi Barrier Triangle adalah variasi pola menguncup. Anda boleh menemui contoh pola ini pada carta di bawah.

Pola Barrier Triangle Elliot Wave

Expanding Triangle

Segitiga ini adalah yang paling rumit sekali. Adalah mustahil untuk meramal pola ini dari permulaan, jadi kita hanya boleh menentukannya selepas pengakhiran gelombang E. Kedua-dua garisan pola ini menuju ke arah bertentangan.

Pola Expanding Triangle

Running Triangle

Ada kalanya gelombang B dalam suatu segitiga lebih panjang daripada gelombang A, tetapi semua gelombang yang lain adalah lebih kecil daripada yang sebelumnya. Carta berikutnya menunjukkan contoh Running Triangle dalam posisi gelombang keempat. Seperti yang anda boleh lihat, gelombang ((e)) bagi pola ini tidak mencapai bahagian atas segitiga. Ini sering terjadi, oleh itu kita harus sentiasa mempertimbangkan struktur gelombang E untuk meramal penghujungnya.

Teori gelombang pola Running Triangle

Skewed Triangle

Jika trend yang sangat kuat berlaku, kita mungkin dapat mengesan Skewed Triangle, gelombang D adalah lebih panjang daripada gelombang B. Ia merupakan satu-satunya jenis segitiga dengan arah yang menuju ke trend utama. Pola ini jarang berlaku dan kita patut menandakannya sebagai senario terakhir yang mungkin. Carta seterusnya mewakili Skewed Triangle, yang mendorong harga menaik lebih tinggi ke dalam gelombang kelima.

Pola Skewed Triangle Elliot Wave

Contoh-contoh lain: Penghujung gelombang E

Gelombang E berkemungkinan menembusi garisan A-C suatu segitiga. Jika ini berlaku, adalah penting untuk menunggu sehingga harga kembali dalam julat pola ini. Seperti yang ditunjukkan pada carta di bawah, pasangan itu menguji bahagian bawah segitiga tetapi pullback berikutnya membawa kepada permulaan gelombang kelima.

contoh-contoh Penghujung Gelombang E

Gelombang kelima yang amat besar

Dari masa ke masa, pasaran boleh bergerak dengan laju sebaik sahaja selepas kemunculan segitiga. Carta berikutnya menggambarkan situasi ini. Penghujung gelombang ((iv)) sebagai segi tiga berakhir sebagai rali besar dalam gelombang ((v)). Setakat yang kita tahu, apabila segitiga terbentuk sebelum gelombang terakhir dalam impuls, kita harus menjangkakan satu pembetulan selepas rali tersebut. Perhatikan juga segitiga kecil yang terbentuk dalam gelombang (iv) dan ((iii)).

Gelombang kelima yang amat besar

Dua segitiga

Jika sambungan kepada gelombang ketiga berlaku, terdapat kemungkinan untuk melihat dua segitiga yang berturut-turut, yang boleh terbentuk dalam posisi gelombang keempat dengan keamatan yang berbeza. Anda boleh melihat contoh situasi ini pada carta yang terakhir. Gelombang 4 daripada (3) terbentuk sebagai segituga, tetapi sejurus selepas gelombang 5 daripada (3), satu lagi segitiga terbentuk di pasaran dalam gelombang (4).

dua segitiga berturut-turut

Kesimpulan

Terdapat beberapa bentuk segitiga yang berbeza. Pola ini adalah pembetulan terakhir dalam struktur impuls atau pembetulan. Kita boleh menentukan kemunculan segitiga hanya apabila strukturnya terbentuk sepenuhnya.

Soalan yang lazim ditanya

 • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

  Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

 • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

  Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

 • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

  Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Berita terkini

Strategi Trading Jangka Pendek Yang Berkesan

Walaupun sesetengah trader berasa selesa berkerja dalam rangka masa yang lebih panjang yang membolehkan mereka memeriksa posisi mereka dengan kurang kerap dan mempunyai masa yang mencukupi untuk membuat keputusan, sebilangan trader lain menikmati deruan adrenalin daripada perdagangan intrahari yang lebih agresif.

EMAS Dijangka Akan Mendaki Sementara, Dijangka Sambung Penerjunan!

Fed mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia membiarkan kadar dasar tidak berubah pada 5…

Yen Tersungkur kepada Paling Rendah Sejak 1990 , Betul Ke Ni?

Jepun melangkah lebih dekat kepada campur tangan mata wang dengan amaran terkuatnya apabila yen merosot ke paras paling lemah dalam kira-kira 34 tahun berbanding dolar…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera