Apakah itu segitiga?

Triangle (segitiga) adalah pola pembetulan lima gelombang (ditandakan sebagai A-B-C-D-E), yang dibahagikan kepada lima jenis. Pola ini terbentuk pada posisi sebelum gelombang terakhir dalam satu impuls atau pembetulan. Sebagai contoh, segitiga mungkin terbentuk dalam gelombang empat semasa impuls atau gelombang B dalam satu zigzag.

Pola ini juga berlaku dalam gelombang X terakhir dalam double/triple zigzag atau pola tiga.

 • Gelombang dua dalam impuls tidak boleh berbentuk segi tiga.
 • Gelombang A, B dan C biasanya muncul sebagai zigzag, double zigzag, triple zigzag (jarang berlaku), double dan triple threes.
 • Gelombang D dan E masing-masing boleh berbentuk segitiga.

Klasifikasi segitiga

Dalam gambarajah seterusnya, anda dapat melihat semua jenis segitiga (Horizontal, Barrier, Expanding, Running dan Skewed). Mari kita merungkainya satu per satu.

Semua jenis segitiga dalam analisis Elliott Wave

Horizontal Triangle

Pola ini juga dikenali sebagai segitiga yang menguncup. Seperti yang anda boleh duga daripada nama pola ini, garisannya ditujukan kepada satu sama lain. Setiap gelombang segitiga ini adalah lebih pendek daripada yang sebelumnya, yang bermaksud gelombang (b) tidak melepasi titik permulaan gelombang (a), gelombang (c) tidak melepasi titik permulaan gelombang (b) dan sebagainya. Pada carta berikutnya, anda boleh melihat satu segitiga dalam kedudukan gelombang keempat, oleh demikian kemerosotan lima gelombang berlaku sejurus selepas pola ini.

Pola Horizontal Triangle gelombang Elliott

Barrier Triangle

Satu-satunya perbezaan daripada segitiga menguncup ialah garisan B-D atau A-C-E adalah mendatar. Garisan yang lagi satu bergerak mendatar, jadi Barrier Triangle adalah variasi pola menguncup. Anda boleh menemui contoh pola ini pada carta di bawah.

Pola Barrier Triangle Elliot Wave

Expanding Triangle

Segitiga ini adalah yang paling rumit sekali. Adalah mustahil untuk meramal pola ini dari permulaan, jadi kita hanya boleh menentukannya selepas pengakhiran gelombang E. Kedua-dua garisan pola ini menuju ke arah bertentangan.

Pola Expanding Triangle

Running Triangle

Ada kalanya gelombang B dalam suatu segitiga lebih panjang daripada gelombang A, tetapi semua gelombang yang lain adalah lebih kecil daripada yang sebelumnya. Carta berikutnya menunjukkan contoh Running Triangle dalam posisi gelombang keempat. Seperti yang anda boleh lihat, gelombang ((e)) bagi pola ini tidak mencapai bahagian atas segitiga. Ini sering terjadi, oleh itu kita harus sentiasa mempertimbangkan struktur gelombang E untuk meramal penghujungnya.

Teori gelombang pola Running Triangle

Skewed Triangle

Jika trend yang sangat kuat berlaku, kita mungkin dapat mengesan Skewed Triangle, gelombang D adalah lebih panjang daripada gelombang B. Ia merupakan satu-satunya jenis segitiga dengan arah yang menuju ke trend utama. Pola ini jarang berlaku dan kita patut menandakannya sebagai senario terakhir yang mungkin. Carta seterusnya mewakili Skewed Triangle, yang mendorong harga menaik lebih tinggi ke dalam gelombang kelima.

Pola Skewed Triangle Elliot Wave

Contoh-contoh lain: Penghujung gelombang E

Gelombang E berkemungkinan menembusi garisan A-C suatu segitiga. Jika ini berlaku, adalah penting untuk menunggu sehingga harga kembali dalam julat pola ini. Seperti yang ditunjukkan pada carta di bawah, pasangan itu menguji bahagian bawah segitiga tetapi pullback berikutnya membawa kepada permulaan gelombang kelima.

contoh-contoh Penghujung Gelombang E

Gelombang kelima yang amat besar

Dari masa ke masa, pasaran boleh bergerak dengan laju sebaik sahaja selepas kemunculan segitiga. Carta berikutnya menggambarkan situasi ini. Penghujung gelombang ((iv)) sebagai segi tiga berakhir sebagai rali besar dalam gelombang ((v)). Setakat yang kita tahu, apabila segitiga terbentuk sebelum gelombang terakhir dalam impuls, kita harus menjangkakan satu pembetulan selepas rali tersebut. Perhatikan juga segitiga kecil yang terbentuk dalam gelombang (iv) dan ((iii)).

Gelombang kelima yang amat besar

Dua segitiga

Jika sambungan kepada gelombang ketiga berlaku, terdapat kemungkinan untuk melihat dua segitiga yang berturut-turut, yang boleh terbentuk dalam posisi gelombang keempat dengan keamatan yang berbeza. Anda boleh melihat contoh situasi ini pada carta yang terakhir. Gelombang 4 daripada (3) terbentuk sebagai segituga, tetapi sejurus selepas gelombang 5 daripada (3), satu lagi segitiga terbentuk di pasaran dalam gelombang (4).

dua segitiga berturut-turut

Kesimpulan

Terdapat beberapa bentuk segitiga yang berbeza. Pola ini adalah pembetulan terakhir dalam struktur impuls atau pembetulan. Kita boleh menentukan kemunculan segitiga hanya apabila strukturnya terbentuk sepenuhnya.

Soalan yang lazim ditanya

 • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

  Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Peribadi. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan dahulu proses pengesahan profil anda. Sahkan alamat emel dan nombor telefon anda, sahkan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Sebaik anda selesai dengan semua prosedur keselamatan ini, pergi ke platform perdagangan yang menjadi pilihan anda, dan mulakan berdagang. 

 • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

  Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

 • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

  Prosedurnya jelas dan mudah. Pergi ke laman Pengeluaran di laman web, atau bahagian Kewangan di Laman Peribadi FBS dan akses Pengeluaran. Anda boleh dapatkan wang yang anda raih menerusi sistem pembayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit-deposit anda. Sekiranya anda mendanai akaun anda menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda menerusi kaedah-kaedah yang sama, berkadaran dengan nisbah amaun deposit-deposit anda.

Berita terkini

Yen Beri Kejutan, USD Bergelora Nantikan NFP!

Tumpuan pasaran beralih sebentar kepada mata wang Yen Jepun yang ketara melonjak semalam mencatatkan kenaikan harian terbesar dalam tempoh satu tahun susulan petunjuk terbaru berkenaan dasar monetari oleh bank pusat…

Ini Perkembangan Semasa Pasaran Menjelang Data NFP!

Walaupun berterusan jatuh dari awal minggu, harga emas berjaya mengekalkan posisinya di paras sokongan atas $2,000 semasa sesi pembukaan Asia pagi tadi…

Selepas Pecah Rekod Harga, Emas Kini Stabil Semula Di Paras $2,030

Pagi ini, harga emas dibuka sedikit rendah pada paras $2,030 semasa pembukaan sesi dagangan Asia tadi…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera