Saham Cip Biru (Blue Chip) dan Permodalan Kecil (Small Cap). Apakah perbezaannya?

Saham Cip Biru (Blue Chip) dan Permodalan Kecil (Small Cap). Apakah perbezaannya?

2023-02-15 • Dikemaskini

Artikel ini menyasarkan untuk menerangkan salah satu aset kewangan yang paling banyak didagangkan di seluruh dunia iaitu Saham, serta ciri-cirinya.

Di sini, kami akan memberikan penerangan tentang apa itu Saham Cip Biru dan Saham Permodalan Kecil, dengan memberikan beberapa contoh untuk kedua-duanya, dan juga mengulas tentang ciri-cirinya, kelebihan dan kekurangan masing-masing, jadi pedagang boleh memahami cara untuk memilih Saham dengan lebih bijak sebelum mula berurusniaga.

Saham: Apa itu saham?

Secara umum, saham ialah aset kewangan mudah alih yang memberikan hak penyertaan, perkongsian atau imbuhan kepada pelabur, yang mana pendapatannya datang daripada prestasi syarikat tertentu dalam pasaran. Secara ringkasnya, saham ini adalah pemilikan ke atas sebahagian daripada saham modal syarikat yang menerbitkannya. Jadi, mereka yang memiliki saham boleh dianggap sebagai “rakan kongsi” bagi syarikat yang menerbitkan saham tersebut. Tetapi bagaimana saham biasanya diklasifikasikan?

Klasifikasi Saham

Dari segi klasifikasi, saham secara klasiknya ditakrifkan sebagai Cip Biru (Blue Chips) dan Saham Permodalan Kecil (Small Caps). Saham Cip Biru biasanya mewakili syarikat-syarikat yang terkenal atau syarikat tradisional (seperti Microsoft, Coca-Cola, Disney, Apple, Johnson & Johnson) yang mempunyai kebolehrundingan dan kecairan yang tinggi. Saham barisan kedua, atau saham Permodalan Kecil, mewakili syarikat yang belum dikenali umum oleh masyarakat awam dan kebolehrundingannya (kecairan) jauh lebih rendah berbanding dengan syarikat yang lebih tradisional.

Mana satu yang harus dipilih?

Saham Permodalan Kecil mempunyai kemeruapan yang lebih besar (ayunan) berbanding saham barisan tertinggi (yang dipanggil Saham Cip Biru). Berdasarkan konteks ini, pedagang yang lebih konservatif cenderung memilih untuk berdagang saham Cip Biru manakala pedagang yang lebih berisiko biasanya memilih saham Permodalan Kecil lantaran kerana ayunannya. Keuntungan daripada saham pula boleh diperolehi sama ada dengan hanya membeli dan menjual aset ini di pasaran atau dengan menerima dividen, bergantung pada hasil komersial syarikat, sebahagian daripada keuntungan korporat yang diagihkan kepada pemegang saham secara berkala. Anda harus memahami bahawa dividen dibayar secara berkadaran dengan bilangan saham yang dimiliki oleh pelanggan.

 • Di FBS, pelanggan boleh berdagang saham di MT5 dengan menggunakan akaun Standard dan Cent. Untuk maklumat lanjut, lihat Laman Spesifikasi kami.
 • Selain itu, pedagang boleh mengakses jadual Dividen yang diumumkan oleh syarikat-syarikat di laman FBS.

Serupa

Strategi Perdagangan Ketidakseimbangan
Strategi Perdagangan Ketidakseimbangan

Artikel ini akan memperkenalkan kepada anda sesuatu strategi perdagangan yang tidak memerlukan volum, indikator teknikal dan pola harga. Segala-galanya yang anda perlukan ialah kepekaan terhadap aksi harga. Selamat datang ke tutorial tentang Imbalance (Ketidakseimbangan).

Strategi Perdagangan Momentum
Strategi Perdagangan Momentum

Artikel ini akan menerokai strategi perdagangan MACD + RSI dan bagaimana ia boleh digunakan dengan berkesan untuk mengenal pasti peluang-peluang perdagangan dalam pasaran Forex.

Soalan yang lazim ditanya

 • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

  Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Peribadi. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan dahulu proses pengesahan profil anda. Sahkan alamat emel dan nombor telefon anda, sahkan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Sebaik anda selesai dengan semua prosedur keselamatan ini, pergi ke platform perdagangan yang menjadi pilihan anda, dan mulakan berdagang. 

 • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

  Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

 • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

  Prosedurnya jelas dan mudah. Pergi ke laman Pengeluaran di laman web, atau bahagian Kewangan di Laman Peribadi FBS dan akses Pengeluaran. Anda boleh dapatkan wang yang anda raih menerusi sistem pembayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit-deposit anda. Sekiranya anda mendanai akaun anda menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda menerusi kaedah-kaedah yang sama, berkadaran dengan nisbah amaun deposit-deposit anda.

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera