Pasaran Bullish vs. Bearish: Apakah Perbezaannya?

Pasaran Bullish vs. Bearish: Apakah Perbezaannya?

2023-01-24 • Dikemaskini

Pasaran yang bullish

Lembu jantan menanduk lawannya dan kemudian menongkah mereka ke atas dengan tanduknya. Pelabur, yang dipanggil "bulls" ("lembu jantan"), bertindak dengan cara yang sama – mereka membuat wang dengan kenaikan harga aset. Oleh itu, tempoh di pasaran bila mana kebanyakan pelabur berkelakuan seperti ini dipanggil sebagai "pasaran yang bullish". Ketika pasaran bullish, permintaan untuk aset adalah tinggi, semua orang mahu membeli sesuatu, dan harga pun meningkat naik. Pada satu ketika, pelabur mula percaya bahawa ini akan berlaku selama-lamanya. Kemudian terjadilah ramalan yang terkabul sendiri (self-fulfilling prophecy) : nilai aset terus meningkat, bukan kerana kejayaan dari aspek bisnes, tetapi kerana kepercayaan pelabur terhadap pertumbuhan selanjutnya.

Terdapat 12 tempoh seperti sedemikian di Amerika Syarikat sejak Perang Dunia Kedua. Tempoh yang terkini sedang berlaku sekarang – sebahagian besar ekonomi global telah berkembang dengan kukuh sejak krisis kewangan 2007-2009. Dan pandemik coronavirus sekali pun tidak berjaya menghentikan pasaran bullish ini, tempoh yang paling lama dalam sejarah.

Pasaran yang bearish

Pasaran yang bearish ialah suatu tempoh bila mana harga aset jatuh untuk satu masa yang lama. Bears (beruang) disebut dalam nama ini bukanlah secara kebetulan: haiwan ini menyerang mangsanya dengan menjatuhkannya ke tanah dan menyiat-nyiatnya. "Beruang" adalah pelabur yang membuat duit dari kejatuhan harga. 

Tiada takrifan yang jelas tentang seberapa banyak nilai aset harus jatuh sebelum kita boleh mengatakan bahawa fasa pasaran bearish sudah bermula. Biasanya, pelabur percaya bahawa pasaran adalah bearish apabila harga sudah jatuh sekurang-kurangnya 20% berbanding kemuncak terdekat dan proses itu berlanjutan selama lebih daripada dua bulan.

Malangnya, krisis tidak dapat dielakkan dalam kitaran ekonomi. Tidak ada sebab yang universal untuk apa yang berlaku. Ini boleh menjadi "buih" pasaran (market bubbles), masalah politik dan ketenteraan, kelembapan dalam pertumbuhan ekonomi, dan sebagainya. Kejatuhan biasanya diburukkan oleh pelabur sendiri, yang mula-mula percaya pada kejayaan sehingga ke saat yang terakhir, dan kemudian menjadi panik. Akibatnya, aset dijual, kemeruapan melonjak dan harga pun menurun.

Apakah perbezaan antara pasaran yang bullish dan yang bearish?

Aliran modal

Modal mengalir dari aset perlindungan ke aset berisiko dalam pasaran yang bullish kerana pedagang dan pelabur cuba meningkatkan kekayaan mereka. Sebaliknya, pelabur cuba melindungi modal mereka di waktu di mana pasaran sedang bullish. Akibatnya, mereka meninggalkan aset berisiko dan memindahkan dana mereka ke aset perlindungan.

Kadar faedah

Kadar faedah yang rendah biasanya mengiringi pasaran yang bullish. Ia berlaku kerana kadar utama yang rendah menjadikan pinjaman lebih murah untuk perniagaan dan pelabur runcit. Akibatnya, perniagaan boleh berkembang, dan pelabur runcit mampu membeli saham syarikat dan ini menaikkan harga lebih tinggi lagi  .

prestasi KDNK

Kadar pertumbuhan KDNK yang tinggi biasanya diiringi oleh pasaran yang bullish, manakala pasaran yang bearish berkorelasi dengan kadar pertumbuhan yang rendah. Kadar pertumbuhan KDNK semakin pantas apabila prestasi syarikat meningkat, dan pekerja mendapat gaji yang lebih tinggi, meningkatkan perbelanjaan pengguna. 

Sebaliknya, apabila perbelanjaan pengguna berkurangan, syarikat mendapat hasil yang lebih rendah, pelabur menjual saham mereka, dan pasaran saham bergolak. 

Apa yang perlu dilakukan apabila pasaran sedang bullish?

Ada satu ungkapan yang lazim di kalangan para pelabur: "Semua orang adalah genius di dalam pasaran yang sedang berkembang." Ia boleh dikatakan benar kerana adalah mudah untuk meraih keuntungan apabila kebanyakan aset memang sedang berkembang. Walau bagaimanapun, terdapat persaingan untuk memperoleh 10% atau 30% per tahun.

Walau bagaimanapun, jangan lupa tentang kemeruapan. Pasaran boleh turun naik, dan sukar untuk meneka di mana harga terendah dan bila harga puncak akan berlaku. Pedagang boleh mengambil risiko dan cuba untuk memenangi jackpot, atau anda boleh cuba untuk membuat keuntungan secara perlahan-lahan. Bergantung pada tahap kadar risiko dan keberuntungan, ada beberapa strategi yang boleh digunakan.

Beli dan simpan

Ia adalah strategi klasik dan yang paling mudah diakses untuk orang biasa. Maksud pernyataan tersebut adalah harafiah seperti yang tertulis: baca analisis, lihat indikator-indikator, pilih syarikat yang berbaloi dan stabil, beli saham mereka, dan simpannya dalam portfolio sehingga mencapai sasaran, tidak kira apa jua yang berlaku di pasaran.

Pilihan ini amat sesuai untuk pelabur yang tidak akan mengambil keuntungan dalam masa terdekat atau hidup dengan bergantung hanya pada pelaburan. Strategi ini berfungsi dengan baik untuk masa depan, terutamanya untuk tempoh beberapa dekad.

Sebagai contoh, salah seorang pelabur paling berjaya di dunia, Warren Buffett, membeli saham Coca‑Cola pada tahun 1988 dan masih mengekalkan pegangannya. Selama 33 tahun, pelaburan itu membawa keuntungan 1553%, tidak termasuk dividen.

Beli ketika pembetulan

Tidak kira betapa mantapnya kenaikan harga di pasaran, pembetulan (corrections) pasti akan berlaku. Pembetulan ialah suatu tempoh singkat bila mana harga aset jatuh sebanyak beberapa peratus dan kadangkala sebanyak 15–20%. Biasanya, harga pulih dengan cepat, tetapi sesetengah pelabur menunggu dan membeli aset pada saat-saat sedemikian kerana ia akan memberikan pulangan yang lebih tinggi.

Gunakan leveraj

Pedagang, peserta profesional di pasaran saham, menggunakan strategi ini. Intinya di sini adalah untuk melaburkan bukan sahaja wang anda sendiri tetapi juga meminjam wang daripada broker. Ia adalah kaedah yang berisiko. Seorang pedagang mungkin mengharapkan kenaikan 10-15% pada harga saham, namun ia berkembang sebanyak 2% sahaja. Ia masih lagi satu urusniaga perdagangan yang menguntungkan, tetapi dengan nisbah risiko berbanding pulangan yang buruk. Lebih mudah untuk mencapai keputusan yang sama dengan membeli bon.

Bagaimana cara untuk bertindak di dalam pasaran yang bearish?

Jangan panik dan jangan menjual aset

"Pasaran bearish" tidak kekal selamanya, suatu hari nanti, ekonomi akan mula berkembang semula, dan aset akan kembali ke nilai asalnya. Oleh itu, adalah lebih baik untuk tidak menjual pelaburan yang baik untuk pulangan yang amat sedikit.

Kerugian pada carta dan aplikasi pembrokeran adalah "di atas kertas", ia tidak nyata. Kerugian sebenar akan berlaku hanya apabila pelabur menjual aset dan kemudian melihat wang di dalam akaun yang lebih sedikit daripada yang dilaburkan. Sebelum itu, kerugian tidak wujud.

Lebih-lebih lagi, penjualan besar-besaran boleh mengheret pasaran ke bawah untuk masa yang lama. Sebagai contoh, semasa krisis 2008, indeks mencapai minimum hanya pada 9 Mac 2009, lebih daripada setahun selepas permulaan kemelesetan. Jadi jangan ikut pelabur lain yang berjiwa kecil dan tergesa-gesa menjual aset.

Anggap sahaja ada jualan murah di sekitar anda.

Wujud kemungkinan untuk membuat keuntungan tambahan di "pasaran yang bearish". Oleh itu, anda perlu memilih pelaburan dengan berhati-hati. Jika pelabur tahu apa yang dia mahu, melihat syarikat yang berpotensi, dan mengharapkan keuntungan bukan hari ini tetapi pada masa hadapan, maka setiap pasaran yang bearish adalah durian runtuh bagi beliau. Ia adalah peluang untuk melabur dalam syarikat berpotensi tinggi dengan kos yang lebih murah. Warren Buffett pernah berkata: "Takutlah kamu apabila orang lain tamak, dan tamaklah apabila orang lain sedang takut."

Pada masa yang sama, tidak perlu menunggu sehingga "pasaran beruang" tiba di paras terendahnya kerana tiada siapa yang tahu bila ia akan berlaku.

Adalah lebih baik untuk tidak meneka, tetapi memilih teknik penentuan saiz posisi (position sizing). Walau apa pun harganya, melaburlah pada syarikat yang sesuai dengan sasaran anda. Ia tidak semenguntungkan seperti meneka bahagian harga yang terendah dan tertinggi, tetapi ia lebih realistik.

Kesimpulan

Kedua-dua pasaran bullish dan bearish menyediakan pelbagai peluang kepada para pedagang. Walau bagaimanapun, untuk menggunakannya dengan betul, pedagang mesti tahu dengan tepat mereka sedang berdagang di pasaran yang mana.  

"Ah, ini pasaran yang bullish, anda harus tahu" - Edwin Lefèvre, "Reminiscences of a Stock Operator."

Ayat itu dipetik daripada salah satu buku yang paling popular mengenai perdagangan saham. Ini bermakna bahawa pedagang harus mengikut trend global dan mencari urusniaga long di pasaran yang bullish dan urusniaga short di pasaran yang bearish. 

Sebaliknya, pelabur jangka panjang mengumpulkan posisi di pasaran bearish dan mengambil keuntungan di pasaran bullish apabila harga menghampiri paras tertinggi. 

Ada beberapa instrumen yang boleh membantu pedagang menentukan arah trend. Salah satu yang paling terkenal ialah osilator RSI

Mujurlah, pedagang FBS boleh membuka urusniaga di kedua-dua arah tanpa mengira situasi pasaran.

Serupa

Pola Cup and Handle
Pola Cup and Handle

Pola harga Cup and Handle adalah setup carta teknikal yang menyerupai bentuk cawan yang bertangkai.

Soalan yang lazim ditanya

 • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

  Prosedurnya jelas dan mudah. Pergi ke laman Pengeluaran di laman web, atau bahagian Kewangan di Laman Peribadi FBS dan akses Pengeluaran. Anda boleh dapatkan wang yang anda raih menerusi sistem pembayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit-deposit anda. Sekiranya anda mendanai akaun anda menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda menerusi kaedah-kaedah yang sama, berkadaran dengan nisbah amaun deposit-deposit anda.

 • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

  Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Peribadi. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan dahulu proses pengesahan profil anda. Sahkan alamat emel dan nombor telefon anda, sahkan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Sebaik anda selesai dengan semua prosedur keselamatan ini, pergi ke platform perdagangan yang menjadi pilihan anda, dan mulakan berdagang. 

 • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

  Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

 • Bagaimana cara mengaktifkan Bonus Level Up?

  Buka akaun Bonus Level Up di Laman Peribadi versi web atau aplikasi peranti mudah alih dan terima sehingga $140 percuma di akaun anda.

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Rasai Semangat Berpasukan

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Buku Pemula Forex

Buku Panduan Forex untuk pemula baru akan membimbing anda ke dunia perdagangan.

Buku Pemula Forex

Perkara-perkara penting untuk mulakan perdagangan
Masukkan emel anda, dan kami akan hantarkan anda senaskhah Buku Panduan Forex percuma

Terima kasih!

Kami telah emelkan kepada anda sebuah pautan istimewa.
Klik pautan tersebut untuk sahkan alamat emel anda dan terima panduan Forex untuk pemula secara percuma.

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera