Bagaimanakah Cara Berdagang Pola Carta Diamond

Bagaimanakah Cara Berdagang Pola Carta Diamond

2022-04-22 • Dikemaskini

Sebagai harta karun sebenar, carta Diamond sebenar sangat jarang ditemui dalam pasaran. Untuk menggunakan signalnya, anda perlu menunggu sehingga model tersebut siap terbentuk pada carta, dan untuk mengenal pasti bentuknya dengan betul dan tepat pada masanya dalam jangka masa sederhana.

Apakah itu pola Carta Diamond?

Formasi diamond merupakan pola carta klasik. Namun, ia tidak sering dilihat seperti pola flag, head and shoulder, dan rectangle. Tidak banyak peluang untuk berdagang pola carta diamond ini. Namun, pedagang-pedagang teknikal perlu membiasakan diri dengannya kerana ia memberikan peluang perdagangan yang baik sekiranya dapat dikenalpasti dengan lebih awal.

Pola diamond sering kelihatan selepas fasa penyambungan trend. Apabila ia berlaku pada pasaran bull, pola tersebut dirujuk sebagai diamond top atau pola bearish diamond. Ia adalah kerana harga tersebut menyongsang ke bawah selepas bentuk diamond tersebut lengkap terbentuk. Sebaliknya, apabila diamond terbentuk pada pasaran bear, pola tersebut dirujuk sebagai bahagian bawah diamond atau pola diamond bullish oleh disebabkan maksud bullishnya.

Pola carta diamond sukar ditemui di pasaran oleh kerana ia mengambil masa yang lama untuk dilengkapkan. Pertama, ia terbentuk daripada garisan sokongan dan rintangan, tercapah dengan sudut yang besar daripada garisan horizontal, dan kemudian menumpu semula dalam satu struktur. Hasilnya ialah bentuk diamond. Itulah asal-usul namanya.

Pada carta di bawah anda boleh melihat pola carta diamond yang terbentuk pada 8 Februari, 2022, pada carta GBPUSD.

GBPUSDH4диамант.png

Realitinya, pola tersebut tidak begitu kemas dan sekata seperti di dalam diagram. Perkara utama adalah untuk menghormati logik kedua-dua high dan low dan anggaran bentuk.

Pola Diamond Bearish

Variasi bearish diamond, juga dikenali sebagai diamond top, telah dijelaskan dalam seksyen sebelum ini. Para pedagang boleh melihat pola tersebut sebagai satu siri naik dan turun swing harga yang membentuk struktur seakan-akan pola head and shoulder.

Secara khususnya, bahu kiri dan kepala akan bergabung untuk membentuk garisan trend, manakala kepala dan bahu kanan akan membentuk garisan trend kedua. Ia melengkapkan garisan trend bagi bahagian atas formasi diamond bearish. Kemudian, untuk bahagian bawah pula, kita akan menyambungkan low terendah pada lembah, yang akan membentuk V.

2.png

Merujuk kepada lukisan di atas ini, kita dapat melihat pola diamond bearish sekali lagi. Pada carta ini, kita dapat melihat isyarat masuk breakout untuk berdagang struktur diamond beserta dengan aras sasaran pola tersebut. Selain itu, isyarat masuk pendek akan mencetuskan breakout dan ditutup di bawah garisan kanan bawah yang condong ke atas.

Sesetengah pedagang lebih gemar untuk menanti untuk penembusan di bawah garisan ini tanpa perlu menanti harga ditutup di bawahnya. Ini juga merupakan titik masuk yang baik, namun, ambil perhatian bahawa ia akan menghasilkan lebih banyak isyarat palsu daripada menunggu breakout dan keadaan yang tertutup.

Sasaran harga untuk struktur ini dikira menggunakan kaedah mengukur pergerakan. Secara khusunya, kita mahu mengukur jarak daripada puncak ke lembah pada struktur dan akan menganggarkan jarak tersebut ke bawah daripada poin breakout. Ia akan memberikan paras di mana kita menganggarkan sambungan breakout sehingga permulaan kemerosotan atau kemungkinan penyongsangan. Justeru, ia akan menjadi paras keluar dan Ambilan Untung yang baik.

Pola Diamond Bullish

Kini mari kita lihat lawan kepada bearish diamond, iaitu bullish diamond. Pola diamond bullish, juga dikenali sebagai diamond bottom, berlaku selepas downtrend. Kita biasanya melihat harga yang besar bergerak ke bawah dan kemudian fasa pengukuhan yang membuat ayunan naik dan turun pada bahagian bawah diamond.

Dalam kes ini, ia akan kelihatan seperti pola inverted head and shoulder. Kita akan menyambungkan puncak dan lembah di dalam struktur tersebut sama seperti yang telah dijelaskan sebelum ini. Sebaik sahaja kita melukis empat garisan trend di sekeliling struktur tersebut dan telah mengesahkan bahawa empat garisan tersebut secara kasarnya mempunyai saiz yang sama, kita boleh mengesahkan bahawa struktur tersebut sebagai pola diamond bullish.

Group 2.png

Jika dilihat kepada gambar diamond bottom di atas, kita melihat bahawa pergerakan harga menurun mendahului pembentukan. Terdapat jujukan menaik di dalam struktur diamond, yang mana ditunjukkan oleh dua garisan trend di atas yang menunjuk ke bawah dan dua garisan trend di bawah yang menunjuk ke atas.

Penembusan dan penutupan harga melebihi garisan kanan atas dengan cerun ke bawah mencetuskan isyarat untuk memasuki posisi long (buy). Sekali lagi, kaedah pilihan ialah menunggu breakout sebenar dan ditutup dan bukannya hanya breakout di atas garisan trend ini untuk mengelakkan isyarat palsu dan potensi pergerakan harga di sekitar kawasan ini.

Adalah munasabah untuk mengira sasaran harga di atas dengan mengukur high dan low di dalam struktur tertutup tersebut. Setelah kita mengira jarak ini dan memplotnya pada carta, kita akan memanjangkan jarak yang sama dari titik breakout yang diunjurkan ke atas untuk mencapai tahap sasaran pilihan kita. Sebaik sahaja harga mencapai tahap ini, kita harus mempertimbangkan untuk menutup keseluruhan urusniaga, atau sekurang-kurangnya sebahagian besar daripadanya, dan mungkin membiarkan bahagian yang lebih kecil terbuka sekiranya perlu.

Strategi Perdagangan Pola Diamond

Sekarang mari kita alihkan perhatian untuk mencipta strategi perdagangan yang merangkumi pola diamond. Kita dapat melihat bahawa formasi teknikal diamond ini akan kelihatan dalam konteks uptrend dan juga downtrend. Apabila price bullish mendahului pola diamond, ia dipanggil diamond top dan mempunyai nada lampau bearish. Dan apabila pola diamond mendahului pergerakan harga bearish, ia dipanggil diamond bottom, yang mempunyai konotasi bullish.

Kita akan cuba untuk menggunakan kaedah yang paling ringkas iaitu aksi harga tulen bagi strategi perdagangan diamond ini. Kami sedar bahawa pola diamond ini tidak digunakan dengan meluas dalam pasaran. Justeru, kami tidak mahu menambah terlalu banyak pembolehubah pada strategi yang boleh menapis setup yang baik.

Ini adalah syarat-syarat untuk berdagang pola carta diamond top:

 • Trend menaik yang jelas perlu kelihatan sebelum formasi diamond top.
 • Formasi diamond top tersebut perlulah dijelaskan dengan empat garisan trend yang bersambung antara satu sama lain, dan masing-masing mempunyai panjang yang sama.
 • Masuk urusniaga sell dalam pasaran ketika penembusan dan penutupan di bawah garisan trend condong ke atas berdekatan dengan pelengkap pola tersebut.
 • Renti Rugi digalakkan diletakkan pada swing high terkini selepas poin breakout.
 • Paras sasaran akan dikira berdasarkan pengiraan pergerakan yang diukur. Kita akan mengira jarak di antara high tertinggi dan low terendah di dalam struktur tersebut dan akan diunjurkan ke bawah daripada poin breakout. Paras unjuran ini akan bertindak sebagai poin keluar.
 • Urusniaga ini akan mempunyai komponen tambahan waktu untuk berhenti. Secara khusunya, jika ia melangkaui 50 kandil, dan harga belum mencapai samada paras Renti Rugi atau sasaran kita, kita akan keluar daripada urusniaga pasaran tersebut.

USDCADH13диамант2.png

Syarat-syarat perdagangan untuk pola carta diamond bottom adalah sebaliknya:

 • Trend menurun yang jelas perlu kelihatan sebelum terbentuknya diamond bottom.
 • Formasi diamond bottom tersebut perlulah dijelaskan dengan empat garisan trend yang bersambung antara satu sama lain, dan masing-masing mempunyai panjang yang sama.
 • Masuk urusniaga buy dalam pasaran selepas breakout dan penutupan harga di atas garisan trend menurun berhampiran corak yang lengkap.
 • Renti Rugi digalakkan diletakkan pada swing low terkini sebelum poin breakout.
 • Paras sasaran akan dikira berdasarkan pengiraan pergerakan yang diukur. Kita akan mengira jarak di antara high tertinggi dan low terendah di dalam struktur tersebut dan akan diunjurkan ke atas daripada poin breakout. Paras unjuran ini akan bertindak sebagai poin keluar.
 • Urusniaga ini akan mempunyai komponen tambahan waktu untuk berhenti. Secara khusunya, jika ia melangkaui 50 kandil, dan harga belum mencapai samada paras Renti Rugi atau sasaran kita, kita akan keluar daripada urusniaga pasaran tersebut.

USDCADH4диамант.png

Kesimpulan

Pola penyongsangan diamond ini dapat dilihat dalam semua jenis pasaran kewangan yang berbeza, termasuk pasaran saham, pasaran Forex, pasaran matawang kripto dan pasaran hadapan. Pola diamond ini tidak sering kelihatan berbanding pola carta klasik yang lain. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk anda memahami pola tersebut dan dapat mengenalinya, kerana apabila ia berlaku, ia boleh memberikan peluang perdagangan yang sangat baik.

Diamond top yang berlaku selepas kenaikan harga pasaran biasanya memberikan kebarangkalian perdagangan yang lebih tinggi daripada pola diamond bottom yang berlaku selepas penurunan harga pasaran. Anda haruslah melakukan ujian anda sendiri bagi melihat sekiranya trend ini sesuai dengan pasaran yang anda dagangkan.

Serupa

Strategi Perdagangan Money Flow Index
Strategi Perdagangan Money Flow Index

Di antara beratus-ratus indikator dan alat teknikal yang berbeza untuk pedagang, Indeks Kekuatan Relatif (RSI, Relative Strength Index) salah satu yang paling popular kerana keringkasannya dan, pada masa yang sama, keampuhannya dalam pelbagai senario perdagangan. Di dalam artikel ini, kami ingin memberitahu anda tentang satu lagi alat yang serupa dengan RSI tetapi dengan beberapa pelarasan yang hebat.

Strategi Intrahari Yang Mudah (Pola Candlestick + RSI)
Strategi Intrahari Yang Mudah (Pola Candlestick + RSI)

Terdapat banyak strategi berharga yang memerlukan pengetahuan tentang pola candlestick dan osilator. Walau bagaimanapun, bukan semua strategi tersebut menguntungkan. Apabila anda mula berdagang dengannya, anda boleh berhadapan dengan situasi di mana strategi tidak berfungsi mengikut jangkaan anda.

Soalan yang lazim ditanya

 • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

  Prosedurnya jelas dan mudah. Pergi ke laman Pengeluaran di laman web, atau bahagian Kewangan di Laman Peribadi FBS dan akses Pengeluaran. Anda boleh dapatkan wang yang anda raih menerusi sistem pembayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit-deposit anda. Sekiranya anda mendanai akaun anda menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda menerusi kaedah-kaedah yang sama, berkadaran dengan nisbah amaun deposit-deposit anda.

 • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

  Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Peribadi. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan dahulu proses pengesahan profil anda. Sahkan alamat emel dan nombor telefon anda, sahkan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Sebaik anda selesai dengan semua prosedur keselamatan ini, pergi ke platform perdagangan yang menjadi pilihan anda, dan mulakan berdagang. 

 • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

  Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

 • Bagaimana cara mengaktifkan Bonus Level Up?

  Buka akaun Bonus Level Up di Laman Peribadi versi web atau aplikasi peranti mudah alih dan terima sehingga $140 percuma di akaun anda.

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Jadi yang terbaik di arena anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Buku Pemula Forex

Buku Panduan Forex untuk pemula baru akan membimbing anda ke dunia perdagangan.

Buku Pemula Forex

Perkara-perkara penting untuk mulakan perdagangan
Masukkan emel anda, dan kami akan hantarkan anda senaskhah Buku Panduan Forex percuma

Terima kasih!

Kami telah emelkan kepada anda sebuah pautan istimewa.
Klik pautan tersebut untuk sahkan alamat emel anda dan terima panduan Forex untuk pemula secara percuma.

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera