1. FBS broker  >
  2. Blog FBS >
  3. 5 Kesilapan Pedagang Pro Yang Anda Boleh Elakkan
2022-09-28 • Dikemaskini

5 Kesilapan Pedagang Pro Yang Anda Boleh Elakkan

Kita semua sudah arif tentang kesilapan yang pemula baru lakukan, tetapi bagaimana dengan para pedagang pro? Kadang kala pengalaman diperoleh melalui kesilapan, malahan para pedagang yang paling handal pun boleh terjebak. Kami telah himpunkan kesilapan-kesilapan para pedagang pro yang paling lazim.

#1 Terlebih berdagang

Adakalanya sesetengah pedagang berdagang terlalu banyak posisi dalam satu masa, yang terlalu banyak menggunakan cengkeram margin, mengurangkan keupayaan menyerap gerakan songsang pasaran. Sementelah lagi, apabila anda berdagang terlalu kerap, anda sentiasa ada posisi yang aktif dan secara berterusan terdedah kepada risiko pasaran. Untuk mengelakkan kesilapan seperti ini, adalah lebih baik untuk fokus pada peluang-peluang yang memberikan anda kelebihan dan gunakan strategi berdagang yang berdisiplin untuk menakluknya.

ms.png

#2 Terlebih analisa

Kebanyakan pedagang tampak seperti mereka berfikir bahawa "lebih banyak, lebih baik". Mereka gemar duduk di hadapan komputer menganalisa berita dan laporan Forex selama berjam-jam. Adakalanya anda mungkin terlalu fokus pada analisis yang terlebih rumit dan terlepas pandang keputusan yang ringkas dan terbaik. Bila seseorang pedagang cuba untuk menganalisa terlalu banyak pembolehubah pasaran, mereka melesukan diri sehingga cuai berdagang dengan emosi dan cemerkap.

#3 Terlalu banyak indikator

Bzp_kWsIEAA4SFi.png

Analisis teknikal adalah salah satu aspek termudah perdagangan, dan ramai pedagang cenderung untuk menjadikannya terlebih rumit dengan melonggokkan indikator-indikator yang tidak perlu di carta mereka. Penting untuk difahami bahawa menambah banyak indikator tidak akan membantu anda berdagang dengan lebih baik, tetapi ia boleh menjadikan anda semak dengan informasi dan menyebabkan kekeliruan, membawa kepada keputusan yang tidak bersebab.

#4 Terlebih yakin

Kebanyakan pedagang tidak menyedari bahawa mereka menjadi semakin terlebih yakin melainkan bila sudah terlanjur terlambat. Ia bermula sebagai optimisme, tetapi dengan pantas menjadi ketamakan. Dan sensasi emosi kemenangan membuat anda lupa diri sehingga berdagang melampaui perancangan sendiri.

#5 Tidak menggunakan jurnal dagangan

Sesetengah pedagang pro berfikir bahawa jurnal dagangan adalah untuk pemula, tetapi meyimpan semuanya di ingatan tidak cukup sebenarnya. Walaupun setelah 10 tahun berdagang, anda mungkin sedar bahawa anda membuat variasi berbeza untuk kesilapan yang sama. Ruang untuk pembaikan sentiasa ada dan jika anda tidak belajar dari kesilapan sendiri, anda pasti akan mengulanginya lagi.

  • 3726

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera