1. FBS broker  >
  2. Blog FBS >
  3. Berapakah Nilai Bar Emas?
2023-09-11 • Dikemaskini

Berapakah Nilai Bar Emas?

cover.png

Semasa ekonomi sedang merosot, sukar untuk meramalkan aset mana yang akan meningkat nilainya dan yang mana pula akan menyusut. Ramai pelabur dan pedagang memindahkan dana mereka kepada aset yang kurang terdedah kepada penurunan. Salah satu daripada aset tersebut adalah emas.

Dalam artikel ini, anda akan mengetahui mengapa emas masih mendapat permintaan, apakah itu bar emas, berapa nilainya, dan jenis emas lain yang tersedia untuk berdagang.

Emas sebagai aset perlindungan: gambaran ringkas

Sejak azali lagi, emas telah menjadi sebahagian daripada ekonomi dan budaya manusia.

Tamadun purba menggunakan emas untuk mencipta barang kemas dan artifak hiasan. Apabila masa berlalu dan hubungan perdagangan antarabangsa yang pertama diwujudkan, emas menjadi medium pertukaran, menggantikan kaedah barter yang telah digunakan sebelum ini. Tidak lama kemudian, syiling emas pertama dicipta untuk memudahkan perdagangan.

Sepanjang sejarah peradaban manusia, populariti emas tidak pernah goyah. Sebagai logam berharga yang unik, emas sangat dihargai di seluruh dunia. Walaupun setelah volum perdagangan antarabangsa berkembang begitu banyak sehingga syiling emas dalam edaran tidak mencukupi, emas menjadi asas kepada Piawai Emas, yang membolehkan kerajaan menambat nilai matawangnya kepada sejumlah tetap logam kuning itu.

Walaupun Piawai Emas akhirnya ditinggalkan, logam berharga ini kekal relevan. Barang kemas emas masih dianggap sebagai simbol kekayaan dalam masyarakat, dan banyak negara mengekalkan rizab emas dalam amaun yang besar untuk melindungi matawang negara mereka. Malah bank pusat membeli emas untuk mempelbagaikan rizabnya apabila perlu.

How Much is a Gold Bar Worth__1200x675_2.png

Perubahan jumlah rizab emas, 2004–2014. Sumber: KhassenY, CC BY-SA 3.0, melalui Wikimedia Commons

Emas mempunyai pelbagai kegunaan, dari membuat perhiasan kepada pergigian, dan juga elektronik. Pada masa yang sama, emas adalah komoditi fizikal dengan penawaran yang terhad dan nilai intrinsik yang tinggi. Tidak hairanlah permintaan untuk logam berharga ini meningkat dari semasa ke semasa. Nilai emas terus meningkat, walaupun dalam keadaan ekonomi yang tidak stabil. Itulah sebabnya ramai pelabur institusi dan runcit membeli emas untuk melindung nilai daripada potensi inflasi dan penurunan nilai matawang, menjadikannya aset perlindungan yang popular.

Apakah yang mempengaruhi harga emas

Walaupun harga emas telah meningkat sejak beberapa dekad dan abad yang lalu, ia masih mengalami turun naik jangka pendek sama seperti aset-aset yang lain. Jika anda bercadang untuk melabur dalam emas, anda harus mengetahui perkara yang boleh menjejaskan nilai pasarannya untuk mengelakkan daripada terperangkap.

Penawaran dan permintaan

Emas adalah logam berharga, jadi bekalannya tidak habis seperti kebanyakan komoditi lain. Semua emas yang pernah dilombong berpotensi untuk memasuki pasaran pada bila-bila masa. Namun, emas adalah komoditi dengan bekalan yang terhad kerana simpanan emas di planet ini adalah terhad. Ia tidak boleh ditambah semula secara buatan (tidak seperti wang kertas), dan pengeluaran emas adalah proses yang rumit dan mahal, jadi lebihan bekalan emas adalah hampir mustahil.

Dengan kemajuan teknologi, permintaan terhadap emas juga meningkat. Jika permintaan melebihi bekalan semasa, harga emas meningkat dengan ketara. Tentu sekali ia juga cenderung untuk menurun apabila permintaan menurun, tetapi tidak banyak.

Inflasi

Inflasi tidak memberi kesan secara langsung kepada nilai emas. Walau bagaimanapun, pelabur cenderung untuk membeli emas untuk melindungi diri mereka daripada jangkaan peningkatan inflasi dan penurunan nilai matawang yang mungkin menjelang. Ini meningkatkan permintaan keseluruhan untuk emas, yang menaikkan harganya.

Kadar faedah

Secara umumnya, terdapat korelasi negatif yang kuat antara harga emas dan kadar faedah. Apabila kadar faedah tinggi, pelabur lebih suka aset yang membayar faedah seperti bon, deposit dan saham dividen, yang memberikan sokongan yang kuat untuk matawang dan memberi tekanan kepada harga emas kerana ia tidak memberikan pembayaran yang berterusan. Ini bermakna emas dan pilihan pelaburan selamat yang lain menjadi kurang menarik kepada pelabur, yang menyebabkan harganya menurun.

Secara keseluruhannya, terdapat banyak faktor yang boleh mempengaruhi harga emas. Walau bagaimanapun, perkara utama yang secara langsung memberi kesan kepada nilai emas ialah penawaran dan permintaan. Peristiwa-peristiwa lain yang diterangkan di atas kebanyakannya mempunyai kesan tidak langsung ke atas harga emas dan sentimen pasaran terhadap logam tersebut. Akibatnya, ia tidak setiap kalinya membawa kepada perubahan pada nilai pasaran emas.

Emas fizikal sebagai pilihan pelaburan

Apabila anda telah membuat keputusan untuk membeli emas, anda harus mempertimbangkan bentuk dan jenis emas yang menjadi pilihan pelaburan anda. Sebagai contoh, pedagang dan pelabur jangka panjang lebih suka menyimpan dana mereka dalam bentuk jongkong atau bar emas.

Bar emas ialah sekeping emas yang telah dicairkan dan kemudiannya dituang atau ditempa menjadi bentuk seperti batu bata. Bar emas dihasilkan oleh agensi kerajaan atau syarikat swasta. Mereka mesti mengikuti prosedur yang ketat untuk memastikan setiap bar mengandungi seberapa sedikit bendasing yang mungkin.

Tidak semua bar emas adalah sama. Ia boleh berbeza dari segi berat, saiz, gaya, kaedah tuangan dan ketulenan. Semua ini boleh mempengaruhi harga pasaran bar emas.

Berapakah berat satu bar emas

How Much is a Gold Bar Worth__1200x675_3.png

Bar emas datang dalam pelbagai berat dan saiz. Dalam perdagangan dan pelaburan, harga emas secara langsung dikira terutama sekali untuk bar emas satu auns. Bagaimanapun, berat bar emas berbagai-bagai, dari hanya satu gram hingga ke satu kilogram, malah ada yang seberat sekitar 400 auns (11.3398 kg).

Berapakah nilai satu bar emas

Nilai bar emas bergantung pada banyak faktor. Tetapi secara amnya, harga pasaran bar emas ditentukan oleh berat, gaya dan ketulenannya. Pembeli juga perlu membayar kos premium kepada pengilang untuk menghasilkan bar emas, yang ditambah kepada harga spot emas.

Pada masa artikel ini ditulis (1 Ogos 2023), bar emas satu auns berharga serendah $2,038.

Bar emas vs. jenis-jenis emas yang lain

Selain daripada bar emas, anda juga boleh pertimbangkan untuk membeli jenis-jenis emas fizikal berikut:

  • syiling, yang dikeluarkan dan diberi nilai oleh kerajaan;
  • barang kemas, yang secara teknikalnya merupakan jenis emas fizikal paling popular yang tersedia untuk pembelian, walaupun orang jarang membelinya dengan niat untuk menggunakannya sebagai pilihan pelaburan;
  • jongkong, iaitu sejenis bar emas yang dihasilkan dengan menuang emas cair ke dalam acuan;
  • bulat, yang berbentuk seperti syiling tetapi tidak diiktiraf oleh kerajaan.

Namun, bar emas lebih popular dalam kalangan pedagang dan pelabur kerana ia mengandungi sekurang-kurangnya 99.5% emas tulen dan datang dalam berat yang berbeza, yang membolehkan pembeli membeli tepat seberapa banyak emas yang mereka inginkan.

Cara untuk membeli bar emas

Bar emas boleh dibeli daripada penjual emas yang bereputasi dalam talian atau secara peribadi. Anda juga boleh membeli bar emas daripada bank. Walau bagaimanapun, ingatlah bahawa bar emas adalah objek fizikal, dan anda memerlukan ruang untuk menyimpannya dengan selamat. Disebabkan oleh perkara ini, anda mungkin perlu berbelanja ekstra untuk menyewa peti besi.

Selain daripada emas fizikal, anda juga boleh mempertimbangkan untuk berdagang ETF emas, niaga hadapan, opsyen, saham syarikat perlombongan emas, XAUUSD dan instrumen kewangan lain yang dikaitkan dengan emas.

Ringkasan

Selama berabad-abad, emas telah memainkan peranan yang penting dalam perdagangan dan ekonomi antarabangsa. Malah sekarang, ia dianggap sebagai salah satu komoditi yang paling berharga. Tidak kira berapa lama masa telah berlalu, harga emas hanya terus meningkat. Pada zaman moden, emas sering berfungsi sebagai aset perlindungan untuk pelabur di seluruh dunia. Jika anda ingin mempelbagaikan portfolio anda dan melindung nilai terhadap potensi risiko, membeli emas fizikal, terutamanya bar emas, boleh membantu anda melindungi wang anda daripada penurunan nilai.

  • 1019

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera