1. FBS broker  >
 2. Blog FBS >
 3. Apakah itu The Sandbox? Panduan Komprehensif Untuk Memahami Platform Permainan Revolusioner Metaverse
2024-05-21 • Dikemaskini

Apakah itu The Sandbox? Panduan Komprehensif Untuk Memahami Platform Permainan Revolusioner Metaverse

cover.png

Anda suka permainan video? Sama ada jawapan anda positif atau negatif, ia tidak akan mengubah hakikat bahawa, sebagai seorang pedagang, anda mungkin tidak mempunyai masa untuk menikmati hobi-hobi anda. Tetapi bagaimana jika kami katakan kepada anda bahawa ada cara untuk bermain dan turut berdagang dalam masa yang sama? Menarik, bukan? Oleh itu, anda pasti ingin mengetahui lebih lanjut tentang The Sandbox Metaverse. Dalam artikel ini, anda akan mengetahui apakah ia, bagaimana ia berfungsi dan peluang yang ditawarkan kepada pengguna-penggunanya.

Pengenalan kepada The Sandbox: sebuah platform permainan maya

The Sandbox ialah dunia permainan maya yang pertama kali dilancarkan pada tahun 2018 oleh pembangunnya iaitu Pixowl. Setelah mempunyai pengalaman yang agak berjaya dengan versi mudah alih The Sandbox pada tahun-tahun sebelumnya, syarikat tersebut memutuskan bahawa sudah tiba masanya untuk mengembangkan jangkauan produknya kepada khalayak yang lebih besar.

Walau bagaimanapun, penghijrahan ke platform lain agak mencabar bagi mana-mana pembangun perisian permainan, terutamanya jika ada perisian permainan popular dengan genre yang sama yang berada dalam niche tersebut. Itulah sebabnya para pembangun perisian kontemporari mesti mencari cara baharu untuk menarik khalayak. Ada yang menawarkan mod kerjasama lanjutan; yang lain pula memberi tumpuan kepada memberikan pemain wadah untuk menyerlahkan kreativiti mereka.

Walau bagaimanapun, The Sandbox menggabungkan kedua-dua perkara ini dan membolehkan para penggunanya menjana wang. Mungkin anda tertanya, “Bagaimana ia berfungsi?” Mari kita lihat.

Konsep dan ciri-ciri The Sandbox

The Sandbox ialah dunia permainan maya yang dibina pada platform blockchain Ethereum yang terdiri daripada plot tanah maya yang tidak terkira banyaknya. Ia adalah NFT yang boleh disuaikan oleh para pemain dalam apa sahaja cara yang mereka mahukan. Pengguna boleh membeli, menjual atau menyewa plot-plot ini dan juga menggunakannya untuk membina pelbagai bangunan dan mencipta permainan tersuai yang baharu dan lain-lain kandungan janaan pengguna.

Pada terasnya, The Sandbox terdiri daripada tiga alatan utama:

 1. VoxEdit. Produk ini ialah editor maya yang boleh gunakan oleh para pemain untuk mencipta model voxel 3D. Model ini dibina daripada voxel—piksel 3D kecil—yang membolehkan para pengguna mencipta pelbagai jenis objek permainan, daripada bangunan sehinggalah kepada manusia yang dianimasikan. Selepas objek-objek tersebut selesai, para pengguna boleh memasukkannya ke dalam dunia permainan sebagai Aset NFT yang unik.
 2. Marketplace. Selepas mencipta model voxel, para pengguna boleh menjualnya di The Sandbox’s Marketplace. Untuk berbuat demikian, mereka perlu mendaftarkan model-model tersebut terlebih dahulu pada blockchain dengan memuat naiknya ke rangkaian IPFS untuk storan terdesentralisasi. Prosedur ini membolehkan para pengguna membuktikan pemilikan ke atas ciptaan-ciptaan mereka dan menggunakannya sebagai Aset NFT dalam permainan untuk diletakkan dalam dunia maya mereka atau dijual di Marketplace.
 3. Game Maker. The Game Maker ialah alat untuk membina permainan 3D di dalam The Sandbox. Para pengguna tidak perlu mempunyai latarbelakang pengaturcaraan untuk melakukan perkara ini, kerana platform ini menawarkan pelbagai alat "scripting" visual yang mesra pengguna.

Pengguna tidak memerlukan latar belakang pengekodan untuk melakukan ini, kerana platform ini menawarkan pelbagai alat skrip visual yang mesra pengguna.

1931-03.png

Mencipta dan menyesuaikan dunia maya anda sendiri

Poin jualan utama The Sandbox ialah betapa ia membolehkan pemain menyesuaikan sepenuhnya pengalaman mereka dalam permainan ini. Walaupun permainan ini pada permukaan kelihatan seperti dunia maya yang besar, ia menyediakan para pemain dengan semua alatan yang diperlukan untuk mengisinya dengan apa sahaja yang mereka mahu, sama ada bangunan, haiwan, atau permainan 3D yang lengkap.

Tahap penyesuaian ini membolehkan para pemain memanfaatkan permainan sepenuhnya tanpa sebarang sekatan. Selepas membeli atau menyewa plot tanah, pemain boleh menyesuaikannya mengikut kehendak dan kemampuan mereka. Di samping itu, pemain juga boleh melawat plot tanah orang lain dan berinteraksi dengan ciptaan-ciptaan (atau Aset) yang berbeza, dan mencari inspirasi untuk projek mereka sendiri.

Walau bagaimanapun, apa yang menjadikan The Sandbox berbeza daripada metaverse yang lain ialah, di sini, kreativiti diberikan ganjaran. Para pemain boleh memperolehi token kripto dengan menjual Aset mereka di Marketplace, menjana pendapatan melalui permainan mereka atau menyewakan plot tanah mereka kepada pemain-pemain yang lain. Dan kini anda akan belajar bagaimana anda boleh menjana pendapatan melalui The Sandbox.

Token Tidak Sepiawai (NFT, Non-Fungible Tokens) dan integrasi blockchain The Sandbox

Metaverse The Sandbox adalah berdasarkan blockchain Ethereum, yang bermaksud para pemain boleh mendaftarkan setiap Aset yang mereka cipta dalam ekosistem permainan ini pada blockchain dan melindunginya daripada penyalinan.

Perintegrasian blockchain juga membolehkan The Sandbox melaksanakan ekonomi dalam permainan yang inovatif yang akan membolehkan para pemain mendapatkan wang. Untuk menyokong ekonomi yang unik ini, permainan ini menggunakan tiga jenis Token Tidak Sepiawai:

 1. SAND. SAND ialah matawang utama metaverse yang menyokong pertumbuhan platform tersebut. Semua transaksi antara pemain dijalankan dalam SAND. Para pemain boleh menggunakan SAND untuk mendapatkan akses kepada permainan yang disuai khusus, mencipta Avatar dan membeli peralatan dan Aset daripada Marketplace. Memandangkan permainan ini berasaskan blockchain, SAND dibina pada platform Ethereum sebagai token utiliti ERC-20, yang bermaksud para pemain boleh membelinya di platform perdagangan matawang kripto. Para pemain juga boleh menagankan koin SAND mereka untuk mendapatkan keuntungan pasif.
 2. LAND. Walaupun SAND diperlukan untuk menjalankan urus niaga dalam permainan, LAND ialah satu lagi Ethereum NFT yang mesti beli oleh para pemain agar mereka dapat mengalami kesemua yang ditawarkan permainan tersebut. LAND merujuk pada plot hartanah yang dibeli para pemain dalam dunia permainan tersebut. Setiap unit LAND adalah seluas 96 m2, yang membolehkan para pemain mencipta dan meletakkan pelbagai Aset dan permainan. Peta metaverse terdiri daripada lebih 100,000 LAND, dan para pemain boleh membeli unit-unit individu mereka dengan menunggu permulaan jualan LAND pada peta.
 3. Aset. Tidak seperti SAND dan LAND, Aset ialah Token Tidak Berpiawai yang dicipta sendiri oleh para pemain dan ia merupakan sebahagian daripada kandungan janaan pengguna. Aset dibina dalam VoxEdit dan kemudian didaftarkan pada blockchain bagi memastikan pemilikan oleh penciptanya. Selepas itu, pemain boleh menjual Aset mereka di Marketplace dan memindahkan pemilikan kepada pemain lain sebagai pertukaran untuk SAND.

Seperti yang anda lihat, The Sandbox menawarkan sistem kewangan yang kompleks yang menggalakkan para pemain untuk benar-benar terlibat dengan platform dan komuniti tersebut untuk mencipta pengalaman permainan yang lebih baik.

1931-01.png

Bermain dan mendapatkan wang dalam metaverse The Sandbox

The Sandbox bukanlah metaverse pertama yang mengintegrasikan matawang kripto ke dalam dunia mayanya. Contoh paling ketara bagi matawang kripto tersebut termasuk:

 • Floki. Floki bukanlah metaverse tradisional tetapi ekosistem digital khusus yang terdiri daripada permainan Valhalla, pasaran FlokiPlaces, platform pembelajaran kripto Universiti Floki, Floki DeFi dan Floki NFT Collections. Ekosistem tersebut menggunakan matawang kripto aslinya, Floki Inu, yang telah menjadi popular di kalangan komuniti meme.
 • Decentraland (MANA). Ia adalah salah satu matawang kripto pertama bagi semesta kripto Decentraland yang dicipta oleh Meta Platforms. Seperti yang diperlihatkan oleh tajuknya, platform tersebut tidak mempunyai kawal selia; para pengguna berinteraksi antara satu sama lain dengan membeli dan menjual aset-aset digital. Decentraland menggunakan koin MANA, yang juga beroperasi pada platform Ethereum. Pada puncak popularitinya pada tahun 2021, nilai koin tersebut meningkat lebih daripada 60%. Tetapi, seperti yang sering berlaku dengan matawang kripto, semua perkara yang baik boleh berakhir dengan cepat. Pada tahun 2022, harga koin itu menjunam lebih daripada 90%.
 • Metahero. Metahero ialah koin matawang kripto yang dilaksanakan oleh Metahero, sebuah syarikat yang sedang berusaha untuk mencipta model 3D dari dunia sebenar. Oleh itu, jika anda, sebagai contoh, ingin berada dalam metaverse, anda kini boleh mendigitalkan imej anda dengan mencipta avatar tiga dimensi.

Walau bagaimanapun, cara The Sandbox berfungsi berbeza berbanding semua platform ini. Ia dibina seperti permainan, dan matlamat utama platform tersebut adalah untuk menyediakan para pemainnya dengan hiburan dan saluran kreatif. Aspek matawang kripto membantu untuk menggalakkan para pemain untuk meneruskan pembangunan dunia maya dan menghubungkan permainan tersebut kepada realiti, yang meningkatkan pengalaman realiti maya.

Dalam The Sandbox, terdapat pelbagai cara untuk mendapatkan wang:

 • membina dan menjual Aset yang dicipta dalam VoxEdit,
 • menyewakan atau menjual LAND kepada pengguna-pengguna lain,
 • bertagan SAND untuk menyokong blockchain dan mendapatkan pendapatan pasif,
 • membangunkan permainan 3D dengan Game Maker dan mengewangkannya untuk mendapatkan keuntungan apabila pengguna lain memutuskan untuk memainkannya.

Seperti yang anda lihat, The Sandbox menawarkan cara-cara yang lebih terperinci untuk mendapatkan wang melalui hiburan dan menggalakkan para pengguna untuk terus bermain permainan tersebut.

Perkembangan masa depan dan potensi impak The Sandbox

Pada masa ini, The Sandbox sedang menumpukan untuk mengembangkan pangkalan penggunanya.

Metaverse The Sandbox telah pun bekerjasama dengan pelbagai jenama terkenal, seperti Hell's Kitchen, Snoop Dogg, Adidas, Atari, dan beberapa rakan kongsi yang berpotensi (termasuk Forbes) dijangka berkembang dalam masa terdekat. Tindakan ini membolehkan para pencipta untuk menyebarkan kesedaran tentang permainan tersebut di kalangan orang awam dan menarik pengguna-pengguna yang baharu. Lebih ramai pemain yang mengambil bahagian dalam permainan tersebut, semakin tinggi harga koin SAND naik, yang menjadikan ia lebih menguntungkan bagi para pemain untuk terus bermain permainan tersebut.

Strategi lain yang digunakan oleh platform ini ialah kerjasama dengan negara-negara lain. Sebenarnya, pembangun merancang untuk mengembangkan jangkauan mereka ke Jerman selepas pemerolehan Sviper GmbH, sebuah syarikat pembangunan permainan peringkat senior. Pada masa yang sama, terdapat pelan untuk menjalin kerjasama dengan Arab Saudi.

Menjelang akhir tahun 2023, The Sandbox merancang untuk melancarkan DAO sendiri dan memulakan operasinya pada kapasiti penuh.

Jika metaverse The Sandbox berjaya, ia boleh mengubah cara bagaimana platform permainan dan perdagangan kripto berfungsi. Gabungan hiburan dan perdagangan boleh menarik lebih ramai orang untuk berdagang matawang kripto, terutamanya mereka yang tidak pernah terfikir untuk melakukannya sebelum ini, dan mempopularkannya di kalangan masyarakat umum. Dan jika bilangan pedagang/pemain kripto meningkat secara mendadak, ia boleh mengubah pasaran kripto sepenuhnya. Itulah sebabnya mengikuti kemas kini tentang metaverse The Sandbox boleh membantu anda menyesuaikan diri dengan perubahan yang boleh berlaku.

Kesimpulan: Mengapa The Sandbox adalah masa depan perisian permainan

The Sandbox ialah platform unik yang menggabungkan perdagangan kripto dengan permainan. Metaverse tersebut membolehkan pedagang bukan sahaja terlibat dalam perdagangan kripto tradisional tetapi juga menyesuaikan pengalaman permainan mereka seberapa banyak yang mereka mahu dan memperolehi koin tambahan untuk menjual ciptaan mereka. Jika projek ini berjaya dalam jangka masa panjang, ia berpotensi untuk merevolusikan industri permainan.

Dalam masa yang sama, adalah penting untuk diingat bahawa metaverse baharu ini hanya mula meluaskan jangkauannya kepada khalayak yang lebih besar. Walaupun koin SAND telah pun diintegrasikan ke dalam platform perdagangan kripto, harganya masih tidak stabil. Walau bagaimanapun, dengan perkembangan permainan, permodalan koin terkemuka, Sand, juga mungkin berkembang.

Pelaburan dalam The Sandbox adalah seperti melabur dalam projek usaha niaga yang besar. Oleh itu, anda mesti menjawab soalan: "Adakah anda percaya bahawa metaverse akan terus meningkat?" Jika ya, maka The Sandbox ialah pilihan yang baik untuk membeli. Tetapi jika anda masih tidak pasti, anda sentiasa boleh bergantung pada perdagangan tradisional untuk memberikan anda banyak peluang untuk menjana keuntungan yang besar.

 • 992

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera