AAA credit rating

Penarafan kredit AAA

Apakah itu penarafan kredit AAA?

Terdapat syarikat-syarikat dan kerajaan yang memerlukan pinjaman kewangan. Agensi khas akan memberikan penarafan kredit kepada mereka untuk mengakses kebolehannya membayar hutang tersebut. AAA merupakan markah tertinggi, menekankan bahawa risiko melabur dalam syarikat atau kerajaan ini agak rendah.

Syarikat-syarikat dengan penarafan kredit AAA

Syarikat-syarikat yang mempunyai penarafan kredit AAA adalah kurang berkemungkinan terlepas pembayaran kepada pelabur, bermakna risiko boleh diabaikan. Jadi, ia akan menarik lebih ramai pelabur yang bersedia meminjamkan wang kepada mereka. Namun, syarikat bertaraf AAA cenderung menawarkan pulangan yang lebih rendah kepada para pelabur berbanding yang lain disebabkan risikonya yang lebih rendah. Anda mungkin terkejut, tetapi hanya dua syarikat sahaja di Amerika Syarikat yang bertaraf AAA: Microsoft dan Johnson& Johnson.

Negara manakah yang mempunyai penarafan kredit AAA?

Standard & Poor, agensi penarafan antarabangsa, menganugerahkan 11 negara tersebut dengan penarafan kredit AAA.  

 • Jerman
 • Australia
 • Kanada
 • Switzerland
 • Denmark
 • Liechtenstein
 • Luxembourg
 • Belanda

Senarai ini mengandungi negara yang mempunyai kestabilan ekonomi yang luar biasa dan tahap kepercayaan kredit yang tertinggi.

Secara keseluruhan, penarafan kredit menjadi watak penting di dalam dunia kewangan, yang menunjukkan tahap risiko pelaburan itu. Penarafan ini bukan sahaja boleh dinaik taraf malah boleh juga diturunkan tarafnya. Jadi, terdapat beberapa kes di mana negara dan syarikat kehilangan taraf AAA nya. Sebagai contoh, Standard & Poor telah menurunkan taraf Amerika Syarikat daripada tahap AAA ke AA+ pada tahun 2011.

Undur

2024-03-15 • Dikemaskini

Soalan yang lazim ditanya

 • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

  Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

 • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

  Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

 • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

  Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera