Algorithmic Trading

Algo Trading

Apakah Itu Algo Trading?

Perdagangan algoritma (perdagangan algo, perdagangan automatik, atau perdagangan kotak hitam) merujuk kepada perdagangan melalui sistem yang menggunakan set peraturan (algoritma) yang telah diprogramkan. Ia membantu pedagang mengautomasikan keputusan perdagangan mereka, membuat entri secara pantas dalam persekitaran yang meruap dan mencampurkan isyarat daripada pelbagai indikator berbeza berdasarkan masa, harga, kuantiti atau model matematik. Terdapat dua jenis perdagangan algo: perdagangan berfrekuensi tinggi dan perdagangan berfrekuensi rendah. Perdagangan berfrekuensi tinggi (HFT) dilaksanakan menggunakan komputer berkuasa tinggi yang memproses banyak pesanan dalam satu saat. Perdagangan algo jenis ini biasanya diamalkan oleh pemain institusi besar. Sebaliknya, perdagangan berfrekuensi rendah berlandaskan kepada ilmu analisis teknikal.

Manfaat Algo Trading

Perdagangan algoritma mempunyai pelbagai kelebihan berbanding perdagangan manual. Pertama, ia membolehkan pedagang memantau pelbagai isyarat yang berkaitan untuk pertimbangan membuat entri. Ini menjadikan perdagangan algo pilihan yang sempurna untuk scalper, yang berdagang pada rangka masa yang lebih kecil. Kedua, robot perdagangan algo biasanya diprogramkan dengan bahasa pengaturcaraan yang popular termasuk Python, C++, Java, C#, atau R. Ia membolehkan pedagang menjadi lebih fleksibel dan memperoleh lebih banyak pengetahuan. Ketiga, perdagangan algo ialah elemen yang signifikan di dunia MetaTrader kerana perisian ini mempunyai persekitaran pembangunan bersepadu MQL5 IDE. Oleh itu, tiada program khusus diperlukan untuk mencipta robot dagangan, hanya pengetahuan tentang MQL4 (untuk Metatrader 4) atau MQL5 (untuk Metatrader 5).

Kekurangan Algo Trading

Jika anda mula menggunakan perdagangan algo, anda perlu ingat bahawa pasaran sentiasa berubah-ubah. Oleh itu, isyarat yang sesuai dalam satu kitaran ekonomi mungkin tidak sesuai untuk situasi lain. Itulah sebabnya anda perlu berusaha untuk menambah baik algoritma perdagangan anda sepanjang masa. 

Anda boleh baca panduan untuk perdagangan algo di dalam Buku Panduan FBS.

Undur

2022-07-26 • Dikemaskini

Soalan yang lazim ditanya

  • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

    Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

  • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

    Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

  • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

    Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera