DAX Index

Indeks DAX

Indeks bagus untuk meninjau prestasi syarikat-syarikat terbesar di sesebuah negara. Semua ekonomi utama mempunyai indeks mereka sendiri. Dalam artikel ini, kita akan membincangkan indeks utama negara Jerman – DAX.

Apa itu DAX?

DAX (Deutscher Aktienindex (Indeks Saham Jerman)) adalah indeks pasaran saham Jerman yang terdiri daripada 40 syarikat Jerman teratas. Semua syarikat ini didagangkan di Bursa Saham Frankfurt melalui lantai perdagangan Xetra. Indeks ini terdiri daripada 40 syarikat Jerman teratas dari segi permodalan pasaran, serupa seperti indeks Dow Jones AS. Oleh itu, ia terdiri daripada hanya satu sampel kecil syarikat dan tidak semestinya mencerminkan keadaan ekonomi Jerman.

DAX diwujudkan pada tahun 1988 dengan aras permulaan indeks 1163 poin. Syarikat-syarikat yang menganggotai DAX mewakili kira-kira 80% daripada jumlah permodalan pasaran yang didagangkan di Bursa Saham Frankfurt. Dari segi sejarah, indeks ini terdiri daripada 30 syarikat, tetapi pada 3 September 2021, ia telah diperluaskan kepada 40 syarikat.

Sejak dimulakan pada akhir 1987, DAX telah mencerminkan tindak balas yang sama seperti indeks-indeks lain ketika terjadinya peristiwa-peristiwa besar ekonomi, termasuk gelembung teknologi pada tahun 2000, penurunan ketara pada tahun 2003, dan turun naik lain pada tahun-tahun berikutnya. Indeks ini jatuh pada tahun 2008 sewaktu industri kewangan global dilanda krisis dan sekali lagi semasa penularan wabak Covid-19 di seluruh dunia.

candlestick chart influence of COVID-19 outbreak on DAX.png

Syarikat-syarikat yang membentuk DAX

Setakat tahun 2022, indeks ini merangkumi syarikat-syarikat berikut:

Syarikat

Kumpulan industri

Pemberat indeks (%)

Adidas

Pakaian

3.54

Airbus

Pengangkutan dan Penerbangan

 

Allianz

Insurans

7.81

BASF

Bahan Kimia

7.98

Bayer

Farmaseutikal dan bahan kimia

8.27

BMW

Pembuatan

2.75

Brenntag

Bahan Kimia

 

Continental

Pembuatan

2.38

Covestro

Bahan Kimia

1.28

Daimler

Pembuatan

5.62

Delivery Hero

Penghantaran makanan

 

Deutsche Bank

Perbankan

1.73

Deutsche Borse

Perbankan

 

Deutsche Post AG

Logistik

2.82

Deutsche Telekom

Komunikasi

4.47

Deutsche Wohnen

Hartanah

 

E.ON

Industri tenaga

2.03

Fresenius

Perubatan

2.77

Fresenius Medical Care

Perubatan

1.8

HeidelbergCement

Pembinaan

1.11

Hellofresh

Pemprosesan makanan

 

Henkel

Barangan pengguna dan bahan kimia

1.88

Teknologi Infineon

Teknologi

2.72

Linde

Gas industri

3.49

Merck

Perubatan

1.06

MTU Aero Engines

Pengangkutan dan Penerbangan

 

Munich Re

Insurans

2.72

Porsche

Pembuatan

 

Puma

Pakaian

 

Qiagen

Ujian genetik

 

RWE

Industri tenaga

1.07

SAP

Teknologi

10.56

Sartorius

Kelengkapan makmal

 

Siemens

Industri, elektronik

9.34

Siemens Energy

Teknologi

 

Siemens Healthineers

Teknologi perubatan

 

Symrise

Pemakanan dan kosmetik

 

Kumpulan Volkswagen

Pembuatan

2.88

Vonovia

Hartanah

1.85

Zalando

Pakaian

 

Apakah yang mendorong indeks DAX?

Pemacu utama indeks saham Jerman ialah Bank Pusat Eropah (ECB) dan dasar monetarinya. DAX jatuh apabila ECB menaikkan kadar. Sebaliknya, indeks naik apabila ECB menurunkan kadar faedah.

Selain itu, indikator ekonomi Jerman seperti KDNK, jualan runcit, indikator pasaran buruh, PMI, dll., cenderung mempunyai kesan langsung yang minimum ke atas indeks DAX. Pertumbuhan KDNK yang lebih tinggi mencerminkan persekitaran ekonomi yang positif dan cenderung untuk menolak indeks lebih tinggi.

Pedagang intrahari harus melihat sentimen harian sebenar untuk membuka posisi beli dan jual pada indeks saham ini. Analisis teknikal juga boleh membantu. Pedagang jangka panjang mesti memerhatikan dengan teliti apa yang ECB lakukan.

Bagaimana untuk dagangkan DAX?

Untuk berdagang DAX di MetaTrader 5, pilih DE30 dalam senarai tickers di sebelah kiri. Kemudian, selepas membuka carta, klik “New Order”, tetapkan tetapan yang disukai, dan buka urusniaga anda. Buat analisis teknikal anda, dan jangan lupa untuk menyemak kalendar ekonomi, kerana berita yang berkaitan dengan EU boleh mempengaruhi aset ini. 

how to trade DAX in MetaTrader 5.png

Kesimpulan

Indeks DAX adalah alternatif yang baik berbanding aset-aset lain yang lebih arus perdana, kerana sistem di situ adalah jelas. Cubalah, dan tingkatkan kemahiran perdagangan anda dengan FBS.

Undur

2023-11-27 • Dikemaskini

Soalan yang lazim ditanya

  • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

    Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

  • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

    Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

  • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

    Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera