Legal Tender

Wang Sah

Apakah itu Wang Sah

Wang sah adalah bentuk pembayaran rasmi yang sah diperlakukan untuk hutang persendirian atau awam, atau untuk melunaskan kewajipan kewangan mengikut undang-undang di jurisdiksi tersebut. Secara amnya, istilah ini merujuk kepada matawang kebangsaan seperti not kertas dan syiling, berbanding dengan barisan kredit, cek atau kad. Seorang pemiutang tertakluk untuk menerima wang sah sebagai bayaran untuk suatu hutang. Wang sah hanya boleh dikeluarkan oleh badan kebangsaan yang diberikan kuasa untuk melakukannya, seperti Perbendaharaan A.S. di Amerika Syarikat dan Royal Canadian Mint di Kanada. Undang-undang berkenaan wang sah telah terbukti penting di dalam pembentukan dasar fiskal banyak negara.

MENCERAKINKAN Wang Sah

Syiling dan wang kertas boleh sahaja tidak lagi menjadi wang sah jika not baru untuk matawang yang sama menggantikannya atau jika matawang baru diperkenal menggantikan yang sebelumnya. Di dalam kes Euro, syiling dan wang kertas matawang kebangsaan yang diganti dalam sesetengah kes dianggap wang sah dari 1 Januari 1999 sehingga 28 Febuari 2002. Secara perundangannya, wang syiling dan kertas tersebut dianggap sebagai sepecahan bukan perpuluhan Euro.

Negara-negara yang mempunyai hubungan ekonomi dan budaya yang kuat juga boleh menerima matawang satu sama lain sebagai wang sah di dalam jumlah yang terhad. Sebagai cotnoh, sesetengah saudagar A.S. dan Kanada berhampuran sempadan A.S.-Kanada menerima kedua-dua dolar Kanada dan dolar A.S. sebagai bayaran untuk barangan dan perkhidmatan.

Masyarakat tanpa tunai merujuk kepada keadaan ekonomi di mana transaksi kewangan tidak dilaksana menggunakan wang berbentuk wang kertas atau syiling fizikal, tetapi menerusi pindahan maklumat digital (biasanya pernyataan elektronik untuk wang) di antara pihak-pihak yang terlibat. Transaksi tanpa tunai juga kini boleh dilakukan menggunakan matawang digital. Bitcoin adalah satu lagi kaedah pembayaran alternatif lain yang popular kerana ia adalah matawang digital atas talian yang boleh digunakan untuk semakin banyak jenis transaksi tetapi ia tidak dianggap sebagai wang sah (legal tender).

Undur

2022-11-23 • Dikemaskini

Soalan yang lazim ditanya

  • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

    Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

  • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

    Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

  • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

    Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera