NASDAQ

NASDAQ

NASDAQ adalah indeks 100 syarikat bukan kewangan terbesar yang tersenarai di Pasaran Saham Nasdaq. Ia memberi tumpuan kepada industri berprestasi tinggi seperti teknologi (54%), perkhidmatan pengguna (25%), dan penjagaan kesihatan (21%).

Indeks ini menjejak prestasi syarikat-syarikat paling inovatif di dunia, termasuk Apple, Google, Intel, dan Tesla. NASDAQ adalah penanda aras terutamanya untuk saham-saham teknologi AS.

Bayangkan ada sekumpulan syarikat yang menerbitkan saham. Indeks NASDAQ mengikuti perubahan harga saham mereka. Ia terkenal dengan kemeruapan sehari-harinya. Itulah sebabnya ia sangat menarik di mata para pedagang di seluruh dunia.

Bagaimana cara pengiraannya?

Indeks NASDAQ-100 adalah indeks berwajaran permodalan pasaran yang dimodifikasi. Nilai indeks bersamaan dengan nilai agregat pemberat saham, juga dikenali sebagai saham indeks, setiap satu sekuriti indeks dikalikan dengan harga jualan terakhir setiap satu sekuriti tersebut, dan dibahagi dengan pembahagi indeks.

Sistem wajaran ini membolehkan pengaruh syarikat-syarikat terbesar dihadkan dan menseimbangkan indeks dengan semua ahlinya. Tiada syarikat di dalam Nasdaq-100 yang boleh mempunyai wajaran lebih dari 24%.

Bagaimana cara berdagang dengan NASDAQ di FBS?

Anda boleh memperdagangkan kontrak untuk perbezaan (CFD) bagi NASDAQ. CFD adalah cerminan pergerakan NASDAQ. Ia membolehkan anda berniaga dalam mana-mana arah. Dengan kata lain, anda boleh mendapat keuntungan dari penurunan mahupun kenaikan harga. Semak spesifikasi kontrak.

Selain itu, anda juga boleh menggunakan leveraj. Ini bermakna dengan hanya sejumlah wang yang kecil anda boleh mengawal posisi kewangan yang jauh lebih besar. Sentiasa ingat bahawa leveraj memberi anda peluang untuk menggandakan saiz akaun anda. Namun ia ada sisi negatifnya, anda boleh rugi dengan lebih besar jika pasaran bergerak bertentangan dengan aspirasi urusniaga anda.

Apa yang mendorong harga NASDAQ?

Sebagaimana kebanyakan indeks sektor teknologi, NASDAQ didorong oleh laporan pendapatan, pelantikan jawatan penting dan pelancaran produk baru. Lebih-lebih lagi, faktor ekonomi AS seperti kadar faedah, dasar monetari dan indikator ekonomi secara umum mampu mempengaruhi indeks kerana ia mempengaruhi kadar pelaburan syarikat dan selera pengguna terhadap produk-produk yang mereka keluarkan.

Undur

2022-07-05 • Dikemaskini

Soalan yang lazim ditanya

 • Bolehkah indeks didagangkan pada hujung minggu?

  Tidak, pasaran tidak dibuka untuk perdagangan pada hari Sabtu dan Ahad. Anda boleh dagangkan indeks semasa waktu pasaran bagi indeks yang menjadi pilihan. Semak waktu perdagangan dan rancang tindakan anda awal-awal lagi.

 • Pada pukul berapakah saya boleh dagangkan indeks?

  Anda boleh dagangkan indeks pada masa aktif pasaran bagi indeks yang dipilih. Untuk indeks-indeks AS, waktu perdagangan bermula dari 15:00 hingga 00:00 masa MT. Lihat senarai penuh waktu pasaran untuk perdagangan indeks.

 • Bagaimana cara untuk bermula dalam perdagangan indeks?

  Cara yang paling popular untuk bermula dalam perdagangan indeks adalah menerusi CFD. Instrumen kewangan ini membolehkan para pedagang meraih keuntungan dari perbezaan antara harga pembukaan dan penutupan aset pendasar – dalam kes ini, aset pendasarnya adalah indeks. Anda boleh memperdagangkan indeks dalam kedua-dua arah, sama seperti senario apabila anda memperdagangkan pasangan matawang. Anda mampu meraih keuntungan dari kenaikan dan penurunan harga.

  Sebagai contoh, jika anda fikir indeks akan naik, buka posisi long (beli). Tetapi jika anda fikir indeks akan jatuh, buka posisi short (jual).

  Untuk berdagang indeks saham dengan berkesan, pertama anda perlu memahami apa yang mempengaruhi harganya. Secara umumnya iaa didorong oleh berita (cth. laporan perolehan), masalah politik, dan keadaan ekonomi global. Anda juga boleh menggunakan analisis teknikal.

  Ketahui lebih lanjut tentang cara berdagang indeks menerusi video yang disediakan oleh pakar-pakar pasaran FBS.

 • Adakah akaun Islamik tersedia untuk perdagangan indeks?

  Tidak. Akaun Islamik (opsyen bebas swap) tidak tersedia untuk perdagangan instrumen indeks.

 • Apakah risiko-risiko yang terlibat dalam perdagangan indeks?

  Perdagangan indeks dianggap sebagai salah satu bentuk perdagangan yang agak selamat terutamanya untuk pelaburan jangka panjang kerana anda menyerakkan risiko anda ke seluruh segmen saham, berbanding hanya satu saham dalam perdagaangan biasa.

  Walau bagaimanapun, masih wujud beberapa risiko kemeruapan. Indeks saham boleh naik atau turun atas pelbagai sebab. Tetapi pergerakan harga yang tidak diingini boleh menyebabkan kerugian, terutama jika anda tidak dapat bertindak balas dengan segera terhadap perubahan harga.

  Mengumpulkan maklumat dan pendapat dari berita dan analisis akan membantu anda membuat keputusan yang lebih baik. Adalah idea yang baik untuk menggunakan alat pengurusan risiko. Memilih alat seperti Renti Rugi, Limit Order, dan Trailing Stops akan membantu anda melindungi diri anda daripada terbakar akibat bahang kemeruapan.

 • Apakah itu perdagangan indeks?

  Indeks mengukur perubahan harga sekumpulan saham tertentu dari masa ke semasa. Ia membolehkan pedagang memperdagangkan nilai banyak syarikat sebagai satu produk tunggal. Indeks pasaran saham juga digunakan untuk menjejak prestasi suatu industri, ekonomi, atau sektor secara umum.

  Berikut adalah beberapa indeks utama dunia:

  • Dow Jones (US30) – menjejak 30 syarikat gergasi AS yang diperdagangkan secara terbuka
  • S&P 500 (US500) – menjejak 500 syarikat AS berpermodalan besar
  • FTSE 100 (UK100) – menjejak 100 syarikat terbesar yang tersenarai di Bursa Saham London
  • Australia 200 (AU200) – menjejak 200 syarikat terbesar yang tersenarai di Bursa Sekuriti Australia
  • Nikkei 225 (JP225) – menjejak 225 syarikat terbesar yang tersenarai di Bursa Saham Tokyo

  Oleh kerana indeks pada dasarnya adalah angka yang mencerminkan kemantapan pasaran atau ekonomi, indeks tidak dapat dibeli atau dijual secara langsung. Oleh itu, anda boleh memperdagangkan indeks melalui CFD (Kontrak untuk Perbezaan), ETF (Exchange-Traded Funds), dana indeks, niaga hadapan indeks, atau opsyen.

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera