Nikkei 225 Index

Indeks Nikkei 225

Apa itu Nikkei?

Nikkei adalah indeks saham Jepun yang utama dan paling terkenal. Ia terdiri dari 225 syarikat blue-chip teratas yang diperdagangkan di Bursa Saham Tokyo seperti Sony, Canon, Toyota, Nissan, dan Honda. Istilah ‘blue-chip’ digunakan untuk menggambarkan sebuah syarikat yang mempunyai permodalan pasaran yang besar, reputasi yang cemerlang, dan kejayaan selama bertahun-tahun. Nikkei sering dibandingkan dengan Indeks Dow Jones Industrial Average (DJIA) di Amerika Syarikat. Lihat carta JP255 (Nikkei 225)!

Bagaimana ia dikira?

Nikkei 225 adalah indeks berwajaran harga. Ini bermakna indeks ini adalah purata harga saham semua syarikat yang disenaraikan. "Stock Average Fact Sheet" Nikkei 225 mengatakan bahawa indeks JP225 dikira setiap 5 saat sepanjang waktu operasi Bursa Saham Tokyo.

Mengapa dagangkan Nikkei 225?

Indeks adalah salah satu aset yang paling selamat dan berisiko rendah di pasaran kewangan. Kenapa ia begitu? Setiap indeks adalah sebuah portfolio yang mempunyai kepelbagaian yang baik (well diversified). Sekiranya salah satu syarikat indeks kehilangan nilainya, syarikat lain yang maju akan mengimbangi kejatuhan tersebut dan jumlah harga indeks tidak akan turun sebanyak mana dan bahkan boleh naik walaupun ada beberapa saham indeks yang jatuh!

Bagaimana cara berdagang dengan Indeks Nikkei di FBS?

Anda boleh dagangkan kontrak untuk perbezaan (CFD) Nikkei 225. Kontrak-kontrak ini adalah cerminan pergerakan JP225. Ia membolehkan anda berdagang dalam kedua-dua arah. Dengan kata lain, anda boleh membuka pesanan beli dan jual bila berdagang.

Anda juga boleh menggunakan leveraj. Ini bermakna dengan hanya sejumlah kecil deposit, anda boleh mengawal posisi kewangan yang jauh lebih besar. Sentiasa ingat bahawa leveraj memberi anda peluang untuk menggandakan akaun anda. Melihat dari sisi negatifnya, anda juga boleh mencatat sejumlah besar kerugian jika pasaran bergerak bertentangan dengan arah urusniaga anda.

Untuk mendapatkan lebih banyak petua mengenai cara memperdagangkan Nikkei dan indeks lain, baca artikel kami “Nikkei, HangSeng, EuroStoxx: perdagangan indeks baru!

Apa yang mendorong harga JP225?

Nikkei didorong oleh laporan pendapatan, berita, dan pelancaran produk baru oleh syarikat-syarikat yang tersenarai. Selain itu, faktor ekonomi Jepun seperti kadar faedah, dasar monetari, dan indikator ekonomi boleh mempengaruhi indeks kerana mereka boleh mengubah selera pengguna untuk produk dan sentimen pasaran secara keseluruhan.

FBS turut menawarkan banyak lagi indeks lain untuk perdagangan. Tinjau indeks-indeks terbaik untuk pelaburan anda sekarang juga!

Undur

2023-05-03 • Dikemaskini

Soalan yang lazim ditanya

 • Adakah indeks saham lebih baik dari saham individu?

  Indeks saham adalah portfolio yang sudah dipelbagaikan dengan baik (well diversified). Pempelbagaian adalah salah satu rukun yang utama perdagangan saham. Ia merujuk tentang strategi di mana pedagang cuba untuk memiliki pelbagai aset untuk meminimumkan risiko pergerakan harga yang tidak dijangka dari satu aset. Oleh itu, indeks lebih tahan terhadap kejutan pasaran yang tidak dijangka berbanding situasi di mana pedagang hanya bergantung pada saham individu, dan dengan itu indeks boleh dianggap sebagai pelaburan yang berisiko rendah.

 • Bagaimana cara melabur dengan dana indeks?

  Pilih dana indeks atau dana yang ingin anda dagangkan. Sekiranya anda seorang pemula baru, di peringkat awal adalah lebih baik untuk memilih indeks pasaran yang terkenal dan meluas skopnya. Pertimbangkan sektor (contohnya, Nasdaq 100 adalah indeks teknologi) dan geografi (Nikkei 225 - adalah indeks utama saham Jepun) indeks berkenaan.

 • Apa itu dana indeks?

  Indeks saham adalah suatu penanda aras, yang mengukur prestasi sekumpulan saham tertentu. Sebagai contoh, S&P 500 yang terkenal merangkumi 500 syarikat terbesar yang tersenarai di bursa-bursa saham di Amerika Syarikat.

 • Pada pukul berapakah saya boleh dagangkan indeks?

  Anda boleh dagangkan indeks pada masa aktif pasaran bagi indeks yang dipilih. Untuk indeks-indeks AS, waktu perdagangan bermula dari 15:00 hingga 00:00 masa MT. Lihat senarai penuh waktu pasaran untuk perdagangan indeks.

 • Apakah itu perdagangan indeks?

  Indeks mengukur perubahan harga sekumpulan saham tertentu dari masa ke semasa. Ia membolehkan pedagang memperdagangkan nilai banyak syarikat sebagai satu produk tunggal. Indeks pasaran saham juga digunakan untuk menjejak prestasi suatu industri, ekonomi, atau sektor secara umum.

  Berikut adalah beberapa indeks utama dunia:

  • Dow Jones (US30) – menjejak 30 syarikat gergasi AS yang diperdagangkan secara terbuka
  • S&P 500 (US500) – menjejak 500 syarikat AS berpermodalan besar
  • FTSE 100 (UK100) – menjejak 100 syarikat terbesar yang tersenarai di Bursa Saham London
  • Australia 200 (AU200) – menjejak 200 syarikat terbesar yang tersenarai di Bursa Sekuriti Australia
  • Nikkei 225 (JP225) – menjejak 225 syarikat terbesar yang tersenarai di Bursa Saham Tokyo

  Oleh kerana indeks pada dasarnya adalah angka yang mencerminkan kemantapan pasaran atau ekonomi, indeks tidak dapat dibeli atau dijual secara langsung. Oleh itu, anda boleh memperdagangkan indeks melalui CFD (Kontrak untuk Perbezaan), ETF (Exchange-Traded Funds), dana indeks, niaga hadapan indeks, atau opsyen.

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera