Option

Opsyen

Apakah pilihan?

Opsyen ialah kontrak yang memberi hak kepada pembeli untuk membeli atau menjual aset tertentu pada harga tertentu sebelum atau pada tarikh tertentu. Iaitu, opsyen ialah kontrak di mana subjek tawar-menawar bukanlah aset itu sendiri, tetapi hak penjualan atau pembelian utamanya. Kewajipan untuk memenuhi opsyen terletak pada penjualnya, iaitu sama ada pembeli (opsyen jual/put) atau penjual (opsyen beli/call) aset pendasar.

Tamat tempoh opsyen ialah suatu hari tertentu di mana pemilik mesti membuat keputusan mengenai pelaksanaannya sebelum hari tersebut.

Opsyen boleh digunakan untuk:

 • Lindung nilai (hedging)

Lindung nilai boleh dikatakan serupa seperti insurans. Sama seperti mana kita membeli polisi untuk kereta, opsyen boleh digunakan untuk menginsuranskan pelaburan sebagai perlindungan dari kemelesetan.

 • Spekulasi

Ini adalah pertaruhan di atas pergerakan sekuriti. Antara kelebihan opsyen ialah ia membolehkan anda meraih keuntungan bukan sahaja di pasaran yang semakin naik. Justeru dari sifatnya yang serba boleh, anda boleh membuat wang di pasaran yang sedang jatuh atau pun naik.

Jenis-jenis opsyen

 1. Opsyen beli (call option) memberi pemegang opsyen hak untuk membeli aset pada harga tertentu dalam tempoh masa tertentu.
 2. Opsyen jual (put option) memberi pembeli opsyen hak untuk menjual aset pada harga tertentu dalam tempoh masa tertentu.
Undur

2023-08-01 • Dikemaskini

Soalan yang lazim ditanya

 • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

  Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

 • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

  Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

 • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

  Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera