Oscillator Indicators

Indikator Osilator

Apa itu osilator?

Osilator adalah alat analisis teknikal, indikator yang membantu pedagang meramal trend pasaran dan, oleh yang demikian, harga. Bot-bot khas boleh dibina untuk membantu perdagangan dengan osilator: memantau pergerakan pasaran melalui indikator, ia memberikan signal untuk membeli atau menjual aset.

Bagaimana osilator berfungsi?

Kebiasaannya, indikator perdagangan ini digunakan bersama dengan alat-alat analisis teknikal lain untuk membuat keputusan perdagangan. Berdasarkan pengalaman penganalisis, osilator menunjukkan prestasi yang baik apabila trend yang jelas sukar ditemui, contohnya, apabila suatu saham sedang didagangkan mendatar.

Strategi perdagangan osilator yang terbaik untuk digunakan bergantung pada keadaan. Sungguh pun begitu, osilator yang paling meluas digunakan ialah:

Jika anda memutuskan untuk menggunakan suatu osilator, dua nilai harus dipilih. Kemudian, osilator diletakkan di antara keduanya untuk mencipta indikator trend. Indikator ini menggambarkan keadaan pasaran yang terkini untuk aset yang telah anda pilih. Apabila osilator beralih lebih dekat kepada nilai yang tertinggi, aset tersebut dianggap sebagai terlebih beli. Jika tidak, aset itu dianggap terlebih jual.

Mekanik osilator

Dalam analisis teknikal, osilator diukur pada skala peratusan dari 0 hingga 100. Indikator osilator dipaparkan pada satu carta interaktif yang berasingan.

Untitled.png

Osilator mempunyai satu garisan yang malar: garisan sifar. Terdapat juga 2 garisan yang perlu dipilih secara berasingan: ia adalah garis terlebih beli dan terlebih jual. Untuk mencari garis-garis ini, seorang pedagang perlu menganalisis sejarah indikator tersebut dan sejauh manakah julat pergerakannya.

Walaupun secara relatifnya ia boleh dikatakan mudah dan ringkas, indikator osilator boleh memberikan beberapa signal selain daripada beli atau jual kepada seseorang pedagang. Yang paling lazim antaranya ialah:

 • Kemasukan garis osilator ke dalam zon terlebih beli dan terlebih jual
 • Garis osilator melepasi paras sifar
 • Sisihan (deviation) garis osilator daripada carta harga
 • Persilangan antara garis-garis osilator cepat dan perlahan

Signal hanya tepat apabila harga sekuriti pendasar berada dalam julat yang ditentukan. Walau bagaimanapun, ia kelihatan mengelirukan apabila penembusan harga berlaku. Ini boleh mengakibatkan harga bergerak melepasi julat yang sedang mengepung pasaran mendatar ketika itu atau mencetuskan permulaan suatu trend yang baharu.

Jenis-jenis osilator

Untuk memahami osilator yang mana yang paling sesuai untuk situasi tertentu, anda perlu mengetahui kekuatan dan kelemahannya.

Terdapat 2 jenis indikator osilator:

 1. Indikator osilator pendahulu (leading). Ia berfungsi secara proaktif, memberikan signal sebelum trend baharu berlaku. Keuntungan anda datang daripada peluang untuk meramalkan peralihan harga. Malangnya, indikator pendahulu terkenal dengan signal-signal palsu yang dihasilkannya dari semasa ke semasa.
 2. Indikator osilator lamban (lagging). Indikator osilator jenis ini, sebaliknya, memberikan signal selepas suatu trend baharu bermula. Ia tidak memberi makluman kepada anda terlebih dahulu tetapi menunjukkan perkara yang berlaku dengan harga secara de facto. Malangnya, keuntungan terbesar adakalanya diperolehi dalam beberapa bar pertama suatu trend, jadi indikator lamban tidak akan memberi anda peluang ini.

Secara keseluruhan, indikator utama menunjukkan prestasi terbaik dalam pasaran mendatar, manakala indikator lamban harus digunakan semasa pasaran sedang dalam trend, kerana ia memberikan signal selepas perubahan harga jelas membentuk suatu trend. Menggunakan indikator lamban menyebabkan pembelian dan penjualan yang lewat, tetapi ia mengurangkan risiko secara ketara.

Manfaat perdagangan osilator

Manfaat-manfaat alat teknikal termasuk:

 • Pengguna boleh memilih indikator yang paling mudah untuk setiap jenis pasaran daripada sejumlah besar indikator yang boleh dipilih.
 • Keupayaan untuk menerima signal pendahulu tentang perubahan dalam transaksi membolehkan seseorang bertindak balas dalam masa dan mendapat faedah maksimum (atau mengelakkan kerugian).
 • Tetapan yang fleksibel, di mana setiap pengguna melaraskan ketepatan signal tersebut.
 • Pelbagai jenis signal yang sesuai untuk pelbagai situasi pasaran.
 • Indikator osilator ialah alat yang paling mudah difahami untuk berdagang di bursa saham, kerana ia menunjukkan masa terbaik untuk membuka pesanan beli atau jual.

Contoh indikator osilator

Mari kita lihat salah satu indikator osilator yang paling biasa digunakan dalam perdagangan – Indeks Kekuatan Relatif (RSI).

GBPUSDDaily.png

RSI membezakan saiz keuntungan terkini dengan dinamik kejatuhan terkini. Sama seperti penggunaan strategi osilator stokastik, sebagai contoh, RSI boleh mengenal pasti situasi terlebih jual dan terlebih beli suatu aset. Juga, ia dianggap sebagai salah satu osilator terbaik untuk perdagangan intrahari.

Indikator RSI mempunyai julat 0 hingga 100. Apabila nilai indikator mencapai atau menghampiri 70, suatu aset dikatakan terlebih beli. Dalam situasi ini, para pedagang kerap kali membuka posisi short untuk mendapatkan untung. RSI menunjukkan aset terlebih jual yang mungkin berbaloi untuk dibeli jika ia menghampiri tahap 30. Oleh itu, apabila RSI melebihi tahap terlebih beli, adalah tidak bijak untuk membeli suatu aset. Apabila osilator ini berada di bawah aras terlebih jual, elakkan daripada menjual.

Indikator ini juga boleh digunakan untuk mengikuti trend. Selagi RSI bergerak ke atas, harga aset tersebut akan terus meningkat. Selagi RSI menurun, ia memulakan semula trend bearish.

Kesimpulan

Penggunaan indikator osilator amat membantu untuk mengenal pasti poin masuk dan keluar yang penting, terutamanya apabila digabungkan. Ia boleh dilihat sebagai contoh pengalaman perdagangan kerana ia biasanya dibangunkan oleh pengurus-pengurus yang terdiri daripada para pedagang yang aktif. Dengan menggunakan indikator ini, anda boleh mencari julat perdagangan yang selesa dan memahami bagaimana pedagang berpengalaman boleh masuk dan keluar pasaran sebelum pelabur yang tipikal.

Undur

2023-06-02 • Dikemaskini

Soalan yang lazim ditanya

 • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

  Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

 • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

  Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

 • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

  Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera