Quoted price

Harga Sebutan (Quoted Price)

Pedagang bukan sahaja perlu memahami bagaimana harga bergerak. Mereka juga harus mengetahui banyak istilah dan definisi perdagangan. Jika tidak, sukar untuk anda menajamkan naluri tentang pasaran dan memahaminya dengan mendalam. Sekarang, kita akan bercakap tentang maksud dan penggunaan harga sebutan.

Apakah itu Harga Sebutan (Quoted Price)?

Harga sebutan (atau kos sebutan) ialah harga pasaran semasa bagi suatu pasangan matawang, saham atau komoditi. Ia ialah harga di mana pembeli dan penjual bersetuju untuk memperdagangkan aset pada suatu masa yang spesifik. Pedagang boleh melihat harga ini pada platform perdagangan dan laman web berita kewangan. Walaupun terdapat beberapa kes penggunaan harga sebutan yang luar biasa, kita perlu sedar bahawa harga sebutan ini tidak memberitahu kita semua maklumat tentang pasaran, seperti tahap penawaran dan permintaan, keaktifan perdagangan semasa dan kewujudan Ambilan Untung dan Renti Rugi.

Bagaimana Harga Sebutan Berfungsi?

Ia hanya mencerminkan harga pasaran semasa aset berdasarkan urusniaga yang terakhir dibuat. Apabila pedagang ingin membeli atau menjual aset, mereka boleh melihat harga sebutan (quoted price) pada platform perdagangan dan memutuskan sama ada adakah ini masa yang sesuai untuk membuat perdagangan.

Harga sebutan ditentukan oleh harga bid dan harga ask yang mewakili harga tertinggi yang sanggup dibayar oleh pembeli dan harga terendah yang sanggup diterima oleh penjual.

Harga Sebutan Serta Harga Bid Dan Ask

Harga sebutan, harga bid, harga ask adalah konsep yang hampir serupa dalam perdagangan tetapi mempunyai sedikit perbezaan. Seperti yang kami nyatakan dalam perenggan sebelumnya, harga bid dan ask adalah niat antara pembeli dan penjual. Sebaliknya, harga sebutan ialah harga pasaran semasa sesuatu aset. Kita juga boleh memanggilnya sebagai harga jualan terkini.

Pedagang boleh menggunakan mana-mana harga yang mereka mahukan untuk membuat keputusan. Biasanya, kadar harga sebutan adalah lebih mudah untuk difahami kerana ia hanya mempunyai satu harga berbanding dua harga dalam Harga Bid dan Harga Ask. Walau bagaimanapun, harga Bid dan harga Ask akan membentuk spread, ini sangat penting untuk semua pedagang.

Bagaimana Pedagang Menggunakan Harga Sebutan?

Pedagang menggunakan harga sebutan untuk mendapatkan harga terkini. Dan itu sahaja maklumat yang diberikan oleh harga sebutan tentang urusniaga terakhir yang berlaku. Walau bagaimanapun, semua pedagang menggunakan harga sebutan dalam strategi perdagangan dan sistem aksi harga mereka, membuat keputusan berdasarkan andaian bahawa harga akan naik atau turun.

Pedagang bergantung pada harga sebutan kerana ia adalah salah satu daripada beberapa cara untuk mendapatkan data pasaran terkini.

Apa yang tidak kita ketahui daripada Harga Sebutan?

Walaupun harga sebutan memberikan maklumat yang berharga untuk pedagang, ia tidak memberitahu kita segala-galanya tentang pasaran. Sebagai contoh:

 • Tahap relatif penawaran dan permintaan untuk aset.
 • Siapakah pembeli dan penjual semasa?
 • Sama ada terdapat pesanan harga had yang ketara atau stop order untuk membeli atau menjual dengan harga yang hampir dengan harga sebutan.
 • Sentimen pasaran keseluruhan atau sentimen pelabur terhadap aset.
 • Kesan peristiwa ekonomi atau siaran berita terhadap harga aset.

Jadi pedagang tidak mungkin akan melaksanakan apa-apa strategi tindakan harga berdasarkan harga sebutan semata-mata.

Siapakah pembeli dan penjual semasa?

Jika terdapat lebih ramai pembeli daripada penjual untuk aset tertentu, ini boleh menunjukkan bahawa harga aset itu berkemungkinan akan meningkat dalam jangka pendek dan begitu juga sebaliknya.

Walau bagaimanapun, harga sebutan (quoted price) tidak memberikan maklumat tentang identiti atau niat pembeli dan penjual semasa. Pedagang mungkin perlu menggunakan alat tambahan, seperti data buku pesanan (order book) atau sumber berita, untuk mendapatkan maklumat tentang siapa yang membeli dan menjual aset pada masa tertentu. Itu adalah keterbatasan terbesar bagi harga sebutan.

Kesimpulan

Harga sebutan menyediakan maklumat yang berharga untuk pedagang tetapi ia juga mempunyai batasan. Berikut adalah beberapa kelebihan dan kekurangan menggunakan harga sebutan:

Kelebihan:

 • Memberikan harga pasaran semasa untuk aset
 • Pedagang boleh mengaksesnya dengan mudah melalui platform perdagangan atau sumber berita kewangan

Kekurangan:

 • Tidak memberikan maklumat tentang identiti atau niat pembeli dan penjual semasa.
 • Tidak mencerminkan kesan peristiwa ekonomi atau siaran berita terhadap harga aset.

Pedagang perlu mengetahui batasan ini apabila menggunakan harga sebutan untuk strategi perdagangan mereka. Harga sebutan ini tersedia pada setiap akaun perdagangan FBS.

Undur

2023-05-15 • Dikemaskini

Soalan yang lazim ditanya

 • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

  Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

 • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

  Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

 • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

  Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera