Retracement

Pengunduran

Apakah itu pengunduran?

Pengunduran (retracement) ditakrifkan sebagai perubahan sementara dalam pergerakan harga yang bertentangan dengan arah harga utama suatu instrumen kewangan, seperti Forex, saham, emas, indeks, dsb. Selepas pengunduran, harga akhirnya kembali meneruskan trend keseluruhan.

Oleh kerana pengunduran tidak melibatkan perubahan yang besar, adalah lebih baik untuk mempertimbangkan betapa ia bersifat sementara. Jika tidak, pedagang boleh tertipu dengan pengunduran kecil ini dan mengambil langkah yang merugikan dalam perdagangan mereka.

Pengunduran secara ringkas

Pengunduran boleh digambarkan sebagai satu gangguan sementara pada trend. Walau bagaimanapun, ia boleh berlaku pada bila-bila masa dalam proses naik dan turun harga yang berterusan.

Pemain pasaran perlu tahu cara mengenal pasti pengunduran untuk mendapatkan lebih banyak urusniaga yang untung. Sebagai contoh, mereka boleh memberikan perhatian kepada apa yang dipanggil candlestick yang was-was (dengan bahagian atas dan bawah yang panjang). Faktor-faktor lain termasuklah "short interest" (ia tidak mengalami perubahan jika yang berlaku hanyalah pengunduran) atau volum urusniaga perdagangan.

Selain itu, terdapat kaedah seperti pengunduran Fibonacci (Fibonacci retracements) di dalam analisis teknikal. Ia membantu untuk menentukan aras-aras sokongan dan rintangan yang penting. Dengan pengetahuan ini, pedagang boleh mengenal pasti titik masuk, menetapkan Renti Rugi dan Ambilan Untung dan meramalkan pergerakan yang menentang arah trend.

Pengunduran (retracement) dan penyongsangan (reversal): perbezaannya

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, pengunduran ialah perubahan harga yang sementara pada trend harga. Sebaliknya, penyongsangan adalah apabila satu trend berakhir dan satu lagi trend baru bermula: dengan kata mudah apabila trend harga keseluruhan mengalami perubahan yang ketara.

Dalam kes ini, harga berkemungkinan besar akan berterusan bergerak dalam arah itu untuk tempoh yang panjang. Ia contohnya suatu uptrend yang bertukar menjadi downtrend atau sebaliknya.

Tambahan lagi, pengunduran secara praktikalnya tidak melibatkan perubahan fundamental. Sebagai alternatif, penyongsangan biasanya datang bersama dengan perubahan pada fundamental atau memberikan petunjuk tentang perubahan yang boleh berlaku. Akhir sekali, sila maklum bahawa adakalanya sukar untuk membezakan dengan segera sama ada apa yang sedang berlaku adalah pengunduran yang sementara dan perubahan harga yang sedikit atau jika ianya satu penyongsangan trend. Itulah sebabnya ia memakan masa sebelum anda benar-benar sedar bagaimana anda harus bertindak dalam sesetengah kes.

Jika anda tidak pasti sama ada ia adalah pengunduran sementara atau penyongsangan sebenar, anda sentiasa boleh mengurangkan risiko dengan Renti Rugi.

1.png

1 – Pengunduran

2 – Penyongsangan

Undur

2023-04-04 • Dikemaskini

Soalan yang lazim ditanya

  • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

    Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

  • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

    Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

  • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

    Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera