SPX

S&P 500

S&P 500 adalah indeks pasaran saham yang menjejaki saham 500 syarikat gergasi AS. Ia menunjukkan prestasi pasaran saham berdasarkan risiko dan pendapatan syarikat-syarikat ini.

Para pedagang menggunakan indeks ini sebagai penanda aras keseluruhan pasaran Amerika. S&P bermaksud "Standard and Poor", nama dua syarikat kewangan yang mengasaskannya. Ia salah satu indeks saham yang tertua dan yang paling terkenal di dunia.

S&P 500 berdasarkan pada permodalan pasaran syarikat. "Market cap" atau permodalan pasaran adalah jumlah keseluruhan saham yang dikeluarkan oleh syarikat. Sebagai contoh, sebuah syarikat dengan 20 juta saham yang dijual pada harga $50 per saham akan mempunyai permodalan pasaran $1 bilion.

Permodalan pasaran total S&P 500 adalah $21.42 trilion pada bulan Mac 2020. Ia merangkumi kira-kira 80% permodalan pasaran yang ada di AS. Indeks ini sering digunakan sebagai ukuran kekuatan ekonomi ekonomi AS.

Bagaimana cara perdagangan S&P 500 di FBS?

Pertama, anda boleh memperdagangkan kontrak untuk perbezaan (CFD) S&P 500. CFD meniru pergerakan S&P 500.

Kedua, anda boleh menggunakan leveraj atau, dengan kata lain, mengawal kedudukan kewangan yang lebih besar walhal anda melaburkan hanya sejumlah wang yang kecil. Sentiasa ingat bahawa leveraj memberi anda peluang untuk melipatgandakan saiz akaun anda, tetapi dalam masa yang sama ia juga meningkatkan potensi kerugian anda sekiranya pasar bergerak bertentangan dengan aspirasi anda.

Ketiga, anda boleh berdagang dalam mana-mana arah. Dengan kata lain, anda boleh jana keuntungan dari penurunan serta peningkatan harganya.

Akhir sekali, S&P sering memberi signal yang sangat jelas untuk para pedagang. Kami kerap menyiarkan analisis fundamental dan teknikal kami untuk membantu anda menggunakan signal-signal ini dengan betul.

Undur

2023-05-15 • Dikemaskini

Soalan yang lazim ditanya

 • Bolehkah indeks didagangkan pada hujung minggu?

  Tidak, pasaran tidak dibuka untuk perdagangan pada hari Sabtu dan Ahad. Anda boleh dagangkan indeks semasa waktu pasaran bagi indeks yang menjadi pilihan. Semak waktu perdagangan dan rancang tindakan anda awal-awal lagi.

 • Pada pukul berapakah saya boleh dagangkan indeks?

  Anda boleh dagangkan indeks pada masa aktif pasaran bagi indeks yang dipilih. Untuk indeks-indeks AS, waktu perdagangan bermula dari 15:00 hingga 00:00 masa MT. Lihat senarai penuh waktu pasaran untuk perdagangan indeks.

 • Bagaimana cara untuk bermula dalam perdagangan indeks?

  Cara yang paling popular untuk bermula dalam perdagangan indeks adalah menerusi CFD. Instrumen kewangan ini membolehkan para pedagang meraih keuntungan dari perbezaan antara harga pembukaan dan penutupan aset pendasar – dalam kes ini, aset pendasarnya adalah indeks. Anda boleh memperdagangkan indeks dalam kedua-dua arah, sama seperti senario apabila anda memperdagangkan pasangan matawang. Anda mampu meraih keuntungan dari kenaikan dan penurunan harga.

  Sebagai contoh, jika anda fikir indeks akan naik, buka posisi long (beli). Tetapi jika anda fikir indeks akan jatuh, buka posisi short (jual).

  Untuk berdagang indeks saham dengan berkesan, pertama anda perlu memahami apa yang mempengaruhi harganya. Secara umumnya iaa didorong oleh berita (cth. laporan perolehan), masalah politik, dan keadaan ekonomi global. Anda juga boleh menggunakan analisis teknikal.

  Ketahui lebih lanjut tentang cara berdagang indeks menerusi video yang disediakan oleh pakar-pakar pasaran FBS.

 • Apakah itu perdagangan indeks?

  Indeks mengukur perubahan harga sekumpulan saham tertentu dari masa ke semasa. Ia membolehkan pedagang memperdagangkan nilai banyak syarikat sebagai satu produk tunggal. Indeks pasaran saham juga digunakan untuk menjejak prestasi suatu industri, ekonomi, atau sektor secara umum.

  Berikut adalah beberapa indeks utama dunia:

  • Dow Jones (US30) – menjejak 30 syarikat gergasi AS yang diperdagangkan secara terbuka
  • S&P 500 (US500) – menjejak 500 syarikat AS berpermodalan besar
  • FTSE 100 (UK100) – menjejak 100 syarikat terbesar yang tersenarai di Bursa Saham London
  • Australia 200 (AU200) – menjejak 200 syarikat terbesar yang tersenarai di Bursa Sekuriti Australia
  • Nikkei 225 (JP225) – menjejak 225 syarikat terbesar yang tersenarai di Bursa Saham Tokyo

  Oleh kerana indeks pada dasarnya adalah angka yang mencerminkan kemantapan pasaran atau ekonomi, indeks tidak dapat dibeli atau dijual secara langsung. Oleh itu, anda boleh memperdagangkan indeks melalui CFD (Kontrak untuk Perbezaan), ETF (Exchange-Traded Funds), dana indeks, niaga hadapan indeks, atau opsyen.

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera