Timeframe

Rangka masa

Dalam perdagangan, rangka masa (timeframe) merujuk kepada suatu tempoh waktu tertentu di mana harga bergerak. Setiap platform perdagangan mempunyai tetapan untuk rangka masa. Terdapat sembilan rangka masa dalam MetaTrader 4: bulanan (MN), mingguan (W1), harian (D1), 4 jam (H4), 1 jam (H1), 30 minit (M30), 15 minit (M15), 5 minit ( M5) dan 1 minit (M1). Rangka masa yang lebih kecil (M30 dan kurang) menunjukkan dinamik harga dalam rangka masa yang pendek, sementara rangka masa yang lebih besar (H4 dan lebih banyak) menunjukkan gambaran pergerakan harga yang lebih besar. 

Sebilangan besar pedagang menghadapi kesukaran memilih rangka masa yang “tepat” untuk berdagang. Walau bagaimanapun, tidak ada rangka masa yang universal yang sesuai dengan semua orang. Faktor utama, yang menentukan pilihan rangka masa, adalah waktu yang sedia diperuntukkan oleh pedagang untuk berdagang dan seberapa kuat beliau tahan menghadapi tekanan. Secara umumnya, jika anda suka scalping, anda lebih suka memanfaatkan rangka masa yang lebih kecil, kerana ia menunjukkan aksi harga secara terperinci. Sekiranya anda memang merancang untuk mengekalkan posisi anda lebih lama, anda akan memilih rangka masa yang lebih besar.

Perlu disebutkan bahawa beberapa strategi perdagangan menuntut penggunaan rangka waktu yang tertentu. Juga, penganalisis mengesyorkan menggunakan analisis pelbagai rangka masa untuk perdagangan yang lebih menguntungkan.

Undur

2023-05-08 • Dikemaskini

Soalan yang lazim ditanya

  • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

    Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

  • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

    Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

  • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

    Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera