ABCD

ABCD adalah pola harmonik yang asas. Semua pola lain adalah terbitan lanjutan daripadanya. Pola ini mengandungi 3 swing harga. Garisan AB dan CD dipanggil "kaki", sementara garisan BC dirujuk sebagai pembetulan (correction) atau pengunduran (retracement). AB dan CD cenderung untuk mempunyai saiz yang sama.

Pola ABCD yang bullish muncul di penghujung downtrend dan bererti penyongsangan (reversal) ke atas mungkin akan berlaku. Pola ABCD yang bearish terbentuk selepas suatu uptrend dan memberikan isyarat kebarangkalian penyongsangan bearish pada aras tertentu. Peraturan untuk berdagang pola-pola ABCD bullish dan bearish adalah sama, anda perlu ambil kira arah pola yang anda dagangkan dan pergerakan pasaran yang ia ramalkan.

Ada beberapa jenis pola ABCD (semua 3 pola di gambar adalah bullish).

Screenshot_2.png

Pada pola klasik, titik C harus berada pada 61.8%-78.6% AB(gunakan perkakas pengunduran Fibonacci pada AB: titik C harus dekat dengan 61.8%). Titik D pula, harus berada pada 127.2%-161.8% pengembangan Fibonacci (Fibonacci expansion) BC.

Perhatikan bahawa pengunduran 61.8% pada titik C cenderung untuk menghasilkan unjuran 161.8% BC, sementara pengunduran 78.6% di titik C akan menjurus kepada pengunjuran (projection) 127%.

Terdapat juga apa yang dipanggil sebagai pola AB=CD. Di sini, CD sama panjang dengan AB. Tambahan lagi, pasaran mengambil masa yang sama untuk bergerak dari A ke B dan C ke D. Natijahnya, AB dan CD mempunyai sudut yang sama. Pola ABCD jenis ini sering dilihat dan popular di kalangan para pedagang.

Jenis ketiga adalah bila mana CD adalah sambungan (extension) 127.2%-161.8% AB. CD boleh jadi 2 kali (atau lebih) lebih besar dari AB. Sebenarnya ada beberapa petunjuk yang boleh memberikan petunjuk bahawa CD akan lebih panjang dari AB. Ia adalah jurang (gap) selepas titik C atau candlestick besar berdekatan titik C.

Bagaimana cara berdagang dengan pola ABCD

Perkara utama yang anda harus ingat adalah anda boleh masuk dagangan hanya selepas harga mencapai titik D.

Kaji carta dengan melihat pada harga tinggi dan rendah. Indikator ZigZag yang menyerlahkan swing-swing harga di carta mungkin boleh membantu (Insert – Indicators – Custom – ZigZag).

Pantau pergerakan harga membentuk AB dan BC. Pada ABCD yang bullish, C haruslah lebih rendah dari A dan harus menjadi harga tinggi yang sederhana (intermediate high) selepas harga rendah (low) di B. Titik D haruslah menjadi harga terendah baru di bawah B.

Bila pasaran itba di satu titik, di mana mungkin terletaknya D, jangan terburu-buru masuk posisi. Gunakan beberapa teknik untuk pastikan harga sudah berpatah balik ke atas (atau ke bawah jika ia adalah ABCD bearish). Senario terbaik adalah pola candlestick pembalikan (reversal candlestick pattern). Pesanan beli boleh dibuat pada atau di atas harga tertinggi kandil di titik D.

Screenshot_3.png

Aras ambilan untung

Berikut adalah aras-aras sasaran untuk perdagangan pola ABCD.

TP1: pengunduran 38.2% AD

TP2: pengunduran 61.8% AD

TP3: titik A

Kami mencadangkan anda menggunakan tiga aras ini bersama dengan sokongan dan rintangan yang anda cam pada carta menggunakan pelbagai perkakas analisis teknikal. Jangan lupa untuk melihat pada rangkamasa yang lebih senior bila mencari aras sokongan dan rintangan.

Jika harga bergerak ke TP1 dengan pantas, kebarangkaliannya tinggi ia akan terus menuju ke TP2. Sebaliknya, jika harga bergerak perlahan menuju TP1, ini bererti ia satu-satunya aras TP yang anda akan dapat.

Ada beberapa kes di mana pasaran mengundur selepas pola AB=CD bergerak melepasi titik A.

Sementara untuk Renti Rugi (Stop Loss), tiada cadangan khas. Anda boleh letak Renti Rugi sejajar dengan peraturan pengurusan risiko anda.

Screenshot_13.png

Kesimpulan

Anda boleh temui banyak pola ABCD pada satu carta. Peraturan untuk berdagang dengan setiap darinya adalah seperti yang dijelaskan di atas. Pastikan anda tahu bagaimana cara menggunakanperkakas Fibonacci dengan betul dan ikuti semua tips kami.

Soalan yang lazim ditanya

  • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

    Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

  • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

    Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

  • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

    Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Berita terkini

Strategi Trading Jangka Pendek Yang Berkesan

Walaupun sesetengah trader berasa selesa berkerja dalam rangka masa yang lebih panjang yang membolehkan mereka memeriksa posisi mereka dengan kurang kerap dan mempunyai masa yang mencukupi untuk membuat keputusan, sebilangan trader lain menikmati deruan adrenalin daripada perdagangan intrahari yang lebih agresif.

EMAS Dijangka Akan Mendaki Sementara, Dijangka Sambung Penerjunan!

Fed mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia membiarkan kadar dasar tidak berubah pada 5…

Yen Tersungkur kepada Paling Rendah Sejak 1990 , Betul Ke Ni?

Jepun melangkah lebih dekat kepada campur tangan mata wang dengan amaran terkuatnya apabila yen merosot ke paras paling lemah dalam kira-kira 34 tahun berbanding dolar…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera