Apakah Itu Indikator Envelopes?

Dalam pasaran kewangan dan perdagangan, pedagang menggunakan pelbagai indikator teknikal untuk menganalisa pergerakan harga dan membuat keputusan termaklum. Salah satu indikator ini ialah indikator Envelopes. Artikel ini bertujuan untuk menyediakan pemahaman yang komprehensif tentang indikator Envelopes, cara ia berfungsi, cara penggunaan yang berkesan, cara untuk mengira dan mentafsirkannya, serta batasan indikator ini.

Apakah itu indikator Envelopes?

Indikator Envelopes ialah alat yang popular di kalangan pedagang. Ia adalah indikator tindihan yang diplot pada carta harga dan terdiri daripada dua purata bergerak, satu terletak di atas dan satu lagi di bawah aras harga. Indikator Envelope diwujudkan dengan tujuan untuk membantu mengenal pasti tahap terlebih beli (overbought) dan terlebih jual (oversold) dan menyediakan signal untuk kemungkinan berlakunya penyongsangan trend.

Cara Envelopes Berfungsi

Indikator Envelopes adalah berdasarkan konsep bahawa harga naik dan turun dalam julat tertentu di sekeliling purata bergerak. Ia memberikan gambaran visual tentang julat ini dengan memplotkan dua garisan atau jalur sekeliling purata bergerak. Kelebaran selubung (envelopes) boleh dilaraskan dan disesuaikan mengikut keutamaan pedagang dan keadaan pasaran.

Pasaran dianggap terlebih beli apabila harga bergerak ke arah jalur atas, menandakan kemungkinan penyongsangan atau pembetulan ke arah bawah. Sebaliknya, apabila harga menghampiri jalur bawah, ia mencadangkan keadaan pasaran terlebih beli yang menandakan potensi penyongsangan atau pembetulan ke arah atas. Pedagang sering kali mencari interaksi harga dengan jalur-jalur yang disediakan sebagai titik masuk atau keluar yang berpotensi untuk dagangan mereka.

Cara Menggunakan Indikator Envelopes

Apabila anda memuat turun MetaTrader 4 (MT4) atau MetaTrader 5 (MT5), anda akan menemui indikator Envelopes disertakan sebagai alat standard yang disepadukan dalam set instrumen teras platform itu.

Untuk menambahkan indikator Envelopes pada carta, klik butang “Insert” di atas sudut kiri tetingkap MetaTrader, kemudian klik “Indicators” dan pilih “Trend,” seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah.

How to set Envelopes indicator.png

Cara melaras tetapan indikator Envelopes | FBS

Tetapan lalai untuk indikator Envelopes ialah:

"Period" (Tempoh) - 14

"Shift" (Anjakan) - 0

"Deviation" (Sisihan) - 0

"Method" (Kaedah) - simple (mudah)

"Apply to" (Gunakan pada) - close (harga penutupan)

Pedagang disyorkan untuk bermula dengan nilai-nilai lalai semasa menggunakan indikator ini buat kali pertama. Mari kita lihat parameter-parameter ini dan bagaimana ia mempengaruhi indikator Envelopes.

Period

"Period" (tempoh) merujuk pada bilangan lilin dengan rangka masa khusus yang digunakan oleh indikator untuk mengira nilai harga purata dan menjana garisan purata bergerak. Tempoh yang lebih tinggi menyebabkan indikator Envelopes menggabungkan lebih banyak data harga dan menghasilkan lengkung yang lebih licin. Pedagang yang berdagang dengan kekerapan yang rendah mungkin mendapati nilai tempoh yang tinggi lebih sesuai kerana ia menghasilkan selubung yang lebih jauh daripada harga.

Shift

Parameter Shift (Anjakan) mendayakan pelarasan Purata Bergerak / Moving Averages (MA) sepanjang paksi masa. Garisan MA boleh beralih ke hadapan atau belakang dengan menentukan nilai dalam medan "Peralihan". Misalnya, satu angka yang positif seperti 10 menyebabkan garisan MA bergerak ke hadapan sebanyak 10 bar, manakala nilai negatif seperti -10 menganjaknya ke belakang sebanyak 10 bar dan sebagainya.

Method

Method (Kaedah) MA menentukan bagaimana nilai-nilai dipuratakan dalam rangka masa yang ditetntukan oleh parameter Period. Kaedah lalai ialah "Simple" (Mudah), yang mana setiap nilai harga diberikan wajaran yang setara. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa pilihan alternatif untuk kaedah pengiraan purata. Antaranya termasuklah "Exponential" (Eksponen). "Smoothed" (Terlicin) dan "Linear Weighted" (Berwajaran Linear), setiap satunya menawarkan pendekatan yang berbeza untuk mengira purata bergerak.

Apply To

"Appl to" (Gunakan pada) mentakrifkan jenis nilai harga yang digunakan untuk setiap bar. Nilai lalai ialah "Close" (Tutup), tetapi banyak pilihan lain yang wujud, termasuk tinggi, rendah, buka atau median.

Deviation

Parameter "Deviation" (Sisihan) menentukan anjakan vertikal untuk garisan purata bergerak sepanjang paksi masa. Pada asasnya, ia mengawal kelebaran "envelope" (selubung). Nilai 0.1 menandakan garisan purata bergerak akan menganjak ke atas dan bawah sebanyak 0.1% daripada harga.

Dalam imej di bawah, kami telah menambahkan indikator Envelopes dengan tetapan lalai pada carta satu jam EURUSD.

Envelopes.png

Indikator Envelopes | FBS

Cara Mengira Indikator Envelopes

Indikator Envelopes biasanya dikira dengan menambah satu peratusan atau nilai pada purata bergerak untuk menghasilkan jalur atas dan menolak peratusan atau nilai yang sama itu untuk memperoleh jalur bawah. Peratusan atau nilai yang digunakan untuk mengira selubung boleh dilaraskan berdasarkan keutamaan pedagang dan keadaan pasaran.

Contohnya, jika pedagang ingin menetapkan lebar selubung pada 2%, jalur atas akan dikira dengan menambahkan 2% pada purata bergerak. Sebagai perbandingan, jalur bawah akan dihasilkan dengan menolak 2% daripada purata bergerak.

Formula yang digunakan ialah:

 • Envelope atas = SMANx X [1 + D%]
 • Envelope bawah = SMANx X [1 - D%]

N ialah bilangan tempoh yang digunakan untuk mengira purata, dan D ialah nilai sisihan. Misalnya jika kami memilih 0.2 sebagai nilai sisihan, envelope atas ialah 1.002 kali SMA, dan envelope bawah ialah 0.998 kali SMA.

Cara Mentafsir Indikator Envelopes

Indikator Envelopes dibina berdasarkan Purata Bergerak dan oleh itu mempunyai ciri-ciri dan kegunaan khusus seperti Purata Bergerak yang lain. Pertama, garis condong indikator menunjukkan arah trend: jika jalur Envelopes condong ke atas, ia menunjukkan uptrend, manakala jika ia condong ke bawah, ia adalah downtrend. Selain itu, indikator menunjukkan dengan jelas permulaan pasaran rata apabila garisannya mula mendatar.

Terdapat beberapa cara untuk mentafsirkan indikator Envelopes:

 • Dagangan boleh dibuat dari dalam saluran yang terhasil oleh jalur Envelopes: beli apabila harga mencapai jalur bawah dalam uptrend dan jual apabila harga mencapai jalur atas dalam downtrend.

strong downtrend 2.png

Signal jual oleh indikator Envelopes | FBS

 • Untuk pasaran yang terkepung dalam julat, harga yang meningkat melebihi jalur Envelopes atas menandakan aset adalah "overbought" (terlebih beli) dan berkemungkinan mengalami pembalikan ke bawah. Pergerakan di bawah jalur bawah menandakan pasaran adalah "oversold" (terlebih jual) dan mungkin mengalami pembalikan ke atas.

range.png

Cara menggunakan indikator Envelopes untuk perdagangan dalam julat | FBS

Keterbatasan Formula Indikator Envelopes

Walaupun indikator Envelopes merupakan alat yang sangat berguna, ia juga mempunyai keterbatasannya sendiri. Salah satu daripada batasan ini ialah ia merupakan indikator lamban (lagging) yang bergantung pada purata bergerak. Akibatnya, ia mungkin tidak cukup pantas menghasilkan signal semasa keadaan pasaran berubah pesat atau semasa tempoh kemeruapan tinggi.

Indikator Envelopes juga boleh menjana signal palsu, terutamanya semasa pasaran mengalami trend yang kuat. Dalam pasaran trend, harga boleh kekal berhampiran jalur atas atau bawah untuk tempoh yang panjang, ini membawa kepada dagangan "whipsaw" jika pedagang bergantung hanya pada penyilangan envelope.

Kesimpulan

Indikator Envelopes adalah alat analisis teknikal yang digunakan secara meluas, ia membantu pedagang mengenal pasti tahap terlebih beli dan terlebih jual, menawarkan signal untuk kemungkinan terjadinya penyongsangan trend. Walau apa pun, adalah penting untuk mempertimbangkan keterbatasan indikator ini dan menggunakannya bersama dengan alat analisis teknikal yang lain agar ia lebih berkesan. Dengan pemahaman yang jelas dan penggunaan yang betul, penunjuk Envelopes pasti tambahan yang berharga pada set perkakasan analisis teknikal seorang pedagang.

Soalan yang lazim ditanya

 • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

  Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Peribadi. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan dahulu proses pengesahan profil anda. Sahkan alamat emel dan nombor telefon anda, sahkan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Sebaik anda selesai dengan semua prosedur keselamatan ini, pergi ke platform perdagangan yang menjadi pilihan anda, dan mulakan berdagang. 

 • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

  Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

 • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

  Prosedurnya jelas dan mudah. Pergi ke laman Pengeluaran di laman web, atau bahagian Kewangan di Laman Peribadi FBS dan akses Pengeluaran. Anda boleh dapatkan wang yang anda raih menerusi sistem pembayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit-deposit anda. Sekiranya anda mendanai akaun anda menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda menerusi kaedah-kaedah yang sama, berkadaran dengan nisbah amaun deposit-deposit anda.

Berita terkini

EMAS Dijangka Akan Mendaki Sementara, Dijangka Sambung Penerjunan!

Fed mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia membiarkan kadar dasar tidak berubah pada 5…

Yen Tersungkur kepada Paling Rendah Sejak 1990 , Betul Ke Ni?

Jepun melangkah lebih dekat kepada campur tangan mata wang dengan amaran terkuatnya apabila yen merosot ke paras paling lemah dalam kira-kira 34 tahun berbanding dolar…

XAU/USD Berundur Selepas Menguji $2,200, Mana Arah Tuju USD?

Sentimen pasaran yang memulih pada pembukaan dagangan awal minggu semalam telah menukar semula haluan pergerakan USD…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera