Fibonacci Fan

Fibonacci Fan adalah satu perkakas yang akan membantu anda menganalisa trend.

FIbonacci Fan (Kipas Fibonacci) adalah satu set garisan trend yang dilukis dari paras tertinggi atau terendah carta harga merentasi satu set titik-titik yang ditakrifkan oleh pengunduran Fibonacci (Fibonacci retracements). Sama seperti pengunduran Fibonacci, anda perlu memilih alat ini dan sambungkan satu swing tinggi dan satu swing rendah dengan satu garisan dasar.

Kemudian satu garisan vertikal yang "halimunan", bersamaan dengan jarak vertikal di antara titik tertinggi dan titik terendah, dilukiskan dari titik ekstrim kedua ke aras harga titik ekstrim pertama. Kemudian tiga garisan trend dilukis dari titik ekstrim pertama supaya ia merentasi garisan vertikal di aras Fibonacci 38.2%, 50.0%, dan 61.8%.

Fibonacci fan.png

Garisan-garisan Kipas Fibonacci boleh bertindak sebagai sokongan atau rintangan, menunjukkan kawasan di mana harga boleh berpatah balik. Sejurus setelah suatu pembetulan harga bermula, Kipas Fibonacci akan membolehkan anda melihat kawasan di mana anda harus berikan tumpuan khusus.

 1. Pembetulan (pullbacks, corrections) ke aras Fibonacci 38.2% dianggap "cetek" dan menandakan penerusan trend utama.
 2. Pullback ke aras 50% adalah sederhana dan ia muncul agak kerap.
 3. Pembetulan ke aras yang dipanggil "nisbah emas" 61.8% lebih langka, tetapi aras sokongan/rintangan ini akan menjadi yang paling kuat di antara ketiga-tiga garisan ini.

Perhatikan bahawa lantaran dari sifat-sifat "kipas" ini, lebih jauh garisan ini mengunjur ke hadapan (dalam garisan masa), ketepatan lokasi dua titik penanda (marker points) adalah lebih sensitif. Ini bererti perubahan kecil pada lokasi mana-mana titik penanda boleh mengakibatkan perubahan besar di hujung garisan. Kipas biasanya menjadi kurang tepat lebih jauh ia mengunjur ke hadapan. Bila harga tidak lagi bertindak balas kepada sokongan atau rintangan kipas, ia sudah boleh diabaikan (ini boleh terjadi bila ia mengunjur keluar dari kawasan aktif carta).

Adakalanya penganalisis teknikal memplotkan beberapa kipas Fibonacci menggunakan gelombang-gelombang harga yang berbeza. Ini membolehkan kawasan di mana penyongsangan harga berpotensi berlaku disasarkan dengan lebih tepat.

Soalan yang lazim ditanya

 • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

  Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Peribadi. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan dahulu proses pengesahan profil anda. Sahkan alamat emel dan nombor telefon anda, sahkan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Sebaik anda selesai dengan semua prosedur keselamatan ini, pergi ke platform perdagangan yang menjadi pilihan anda, dan mulakan berdagang. 

 • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

  Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

 • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

  Prosedurnya jelas dan mudah. Pergi ke laman Pengeluaran di laman web, atau bahagian Kewangan di Laman Peribadi FBS dan akses Pengeluaran. Anda boleh dapatkan wang yang anda raih menerusi sistem pembayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit-deposit anda. Sekiranya anda mendanai akaun anda menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda menerusi kaedah-kaedah yang sama, berkadaran dengan nisbah amaun deposit-deposit anda.

Berita terkini

EMAS Dijangka Akan Mendaki Sementara, Dijangka Sambung Penerjunan!

Fed mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia membiarkan kadar dasar tidak berubah pada 5…

Yen Tersungkur kepada Paling Rendah Sejak 1990 , Betul Ke Ni?

Jepun melangkah lebih dekat kepada campur tangan mata wang dengan amaran terkuatnya apabila yen merosot ke paras paling lemah dalam kira-kira 34 tahun berbanding dolar…

XAU/USD Berundur Selepas Menguji $2,200, Mana Arah Tuju USD?

Sentimen pasaran yang memulih pada pembukaan dagangan awal minggu semalam telah menukar semula haluan pergerakan USD…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera